A bőrünk alá bújt Isten – Budapesten is bemutatjuk a Varga László püspökkel készült interjúkötetet

2018. június 4. hétfő 19:56

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban áprilisban jelent meg a Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet, melyet a Somogy megyei püspöki székhelyen történt bemutatója után Budapesten is bemutatunk június 6-án.

„Nagyon érdekes az az evangéliumi történet, amelyben Jézus ezt mondja: »Aki eszi az én testemet, aki issza az én véremet, annak örök élete van« (Jn 6,54). Meglepő és ugyanakkor jellemző Péter viselkedése. Ezt hallva ugyanis nem azt kérdezi, hogyan adhatom át magam, vagy hogyan tudlak befogadni, hanem azt, mit kell tennünk, hogy Istennek tetsző dolgot cselekedjünk. Az akcióra kérdez rá. Azt gondolja, meg kell mutatnia, hogy szerethető. Ez a béres lelkülete. Ez jellemzi a hazatérő tékozló fiút is. Nem azt mondja, hogy jogom van mindenhez, hanem csak annyit kér, apám, fogadj be engem a béreseid közé. Nem meri elhinni, hogy az atyja a történtek ellenére is feltétel nélkül szereti őt, úgy gondolja, hogy ezt ki kell érdemelnie. Béreslelkületű az idősebb testvér is, aki azt mondja az apjának: mindig szolgáltalak, de te soha, egyetlen gödölyét sem adtál nekem, hogy mulathassak a barátaimmal. A két testvér és Péter is azt hitte, hogy a szeretetet ki kell érdemelni. Az alapkérdés mindig az: mit tudunk tenni azzal az Istennel, aki a bőrünk alá bújik?”

Többek között ezeket az elgondolkodtató sorokat is olvashatjuk abban az interjúkötetben, melyet Varga László kaposvári megyéspüpökkel készített Bodnár Dániel, a Magyar Kurír munkatársa. Nem életrajz ez a könyv, sokkal inkább egy személyes találkozás lenyomata. Varga László természetesen életéről is mesél, hiszen egy tanúságtételnek ez adja meg a súlyát.

A püspök beszél a valódi istenkapcsolatról, a Szentlélekben való újjászületésről, a megbocsátásról, de arról is, hogy mit is jelent igazából a kereszthordozás. Átelmélkedett gondolatokat oszt meg velünk, nem véletlen, hogy minden szavát hitelesnek érezzük. Rendre vissza-visszatér arra a tapasztalatra, melyet az Oltáriszentség előtt imádkozva élt meg. Az isteni jelenlétről mondja, hogy „Isten mindenütt ott van, de ember és Isten legfontosabb találkozási pontja az Eucharisztia”.

A könyvet Versegi Beáta Mária nővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja mutatja be, Varga László kaposvári megyéspüspök jelenlétében, a Szent István-bazilika Mária termében június 6-án, szerdán 17 órától. A könyvbemutató dedikálással zárul.

A bőrünk alá bújt Isten – Varga László kaposvári megyéspüspökkel beszélget Bodnár Dániel című kötet kedvezményesen megvásárolható a könyvbemutató alkalmával, továbbá kapható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
egymillio-gyermek-imadkozza-rozsafuzert
Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, magyarországi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztik erre az időre.

2018. szeptember 20. csütörtök
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az alábbiakban közzétesszük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldalán megjelent nekrológot.

2018. szeptember 20. csütörtök