A Gál Ferenc Főiskolán rendezték meg a roma szakkollégiumok országos konferenciáját

2019. május 8., szerda | 12:53

„Magam mondom el!” címmel rendezték meg május 3-án a Roma Szakkollégiumok Országos Tudományos, Ismeretterjesztő Konferenciáját Szegeden, a Gál Ferenc Főiskolán.

Az országos konferencia középpontjában a magyarországi cigányság társadalmi felzárkózási és identitáskérdései álltak. A megvalósításban szakmai együttműködő partner volt a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Wáli István Református Cigány Szakkollégium.

A konferenciát Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg. Köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a konferencia résztvevői a legjobb példái annak, hogy ha valaki megtalálja személyes célját, és ehhez megvan a küzdeni akarás, akkor semmi sem lehetetlen. Az államtitkár azt is kiemelte, hogy Európában egyedülálló kezdeményezésnek számít a cigány szakkollégiumok hálózata.

A Gál Ferenc Főiskola rektora, Kozma Gábor üdvözölte, hogy az intézmény olyan eseménynek adhat helyet, amely remekül tükrözi a kilencven évvel ezelőtti alapításkor kitűzött célt: a tudomány és a hit egyesítését.

A konferencia keretében hat szakkollégium tizennyolc diákjának előadását hallgatták meg a zsűri tagjai és az érdeklődők. A négyfős szakmai zsűri (Lakatos Szilvia adjunktus, Pécsi Tudományegyetem; Hajnáczky Tamás kisebbségpolitkai szakértő, a Károli Gáspár Református Egyetem cigányügyi referense; Solymosi József Bonifác népegészségügyi szakértő; Topolánszky Ákos lelkész) értékelése alapján a konferencia első helyezettje Maszlag Fanni lett, aki a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium diákja. A roma nők három generációjának identitásmintái címmel tartott előadást.

A második helyért járó elismerést Jáki Tamás, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium tagja vihette haza, ő Társadalmi csoportok kedvességének és kompetenciájának sztereotípiakutatása az orvostanhallgatók körében címmel tartott előadást. A harmadik helyezést a Budapesti Református Cigány Szakkollégiumból Rontó Zsanett érdemelte ki a konferencián, Laboda Georgina pedig közönségdíjban részesült.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye; Dezső Attila/Magyarországi Református Egyház

Fotó: Dezső Attila/Magyarországi Református Egyház

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle