A Görögkatolikus Egyház is képviseltette magát a nyíregyházi esküvői kiállításon

2019. február 5., kedd | 10:24

Első alkalommal szerepelt a Görögkatolikus Egyház a nyíregyházi Álompár esküvői kiállításon február 2–3-án a Continental Arénában. Az Örökkön-örökké nevet viselő standot sok érdeklődő kereste fel.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Tudod-e miért koronázzák meg az esketési szertartás közben a menyasszonyt és a vőlegényt? Tudod-e hogyan van jelen Isten a házasságban? Tudod-e, hogy a házasság szövetség, és nem csupán egy szerződés, s hogy örök életre szól? – ilyen és hasonló kérdésekre is választ kaphattak az Álompár esküvői kiállításra érkezők a Görögkatolikus Egyház jelen lévő papjaitól a Nyíregyházi Egyházmegye standjánál.

A kiállításon való szereplés a Nyíregyházi Egyházmegye családpasztorációs bizottságának köszönhetően valósult meg. Az egyházmegye pasztorális helynöke, Szabó Tamás szerint azért fontos, hogy egy ilyen börzén a papok is megszólíthatók legyenek, mert sokszor a jegyeseknek gyakorlati kérdéseik vannak a templomi esküvővel kapcsolatban, és talán nem is tudják, hol kellene választ kapni rájuk. Másrészt viszont a papok jelenlétükkel arra is felhívták a figyelmet, hogy a házasságkötés napja nem csupán díszlet és látvány: sokkal inkább valaminek a kezdete, mely – katolikus hit szerint – örökké tart, a szentségek egyike. Erre nemcsak külsőségekkel, hanem lelkileg is készülni kell.

Az egyházi standnál betérő párok szerelemtesztet tölthettek ki, melyből kiderült, mennyire ismerik egymást, s az ajándék hűtőmágnesek mellett szórólapokat is hazavihettek a templomi esküvőhöz vezető út gyakorlati lépéseiről. Az érdeklődők betekinthettek párkapcsolati tematikájú könyvekbe, valamint megismerhették a Biblia azon szakaszait, amik a szerelemről, a házasságról szólnak. A kánai menyegzőnél kinyitott Szentírás és a két korona a görögkatolikus esketési szertartást idézték meg jelképesen.

„A szervezők és a látogatók is örültek az Egyház jelenlétének. A két nap során folyamatosan érkeztek hozzánk párok: olyanok, akik nincsenek megkeresztelve, s talán innen indul az útjuk, olyanok, akiket az érdekelt, hol találják meg az eskető papot, vagy milyen feltételei vannak az egyházi házasságkötésnek. Jelenlétünkkel azt akartuk megmutatni, hogy a párok a szervezés fázisában is számíthatnak ránk ” – mondta Szabó Tamás.

A térségben először vett részt esküvői kiállításon a Görögkatolikus Egyház. A két nap során tizennégy pap váltotta egymást, akiknek így lehetősége nyílt megmutatni a szentségi házasság értékeit az esküvőre készülő fiataloknak – fogalmazott Demkó István vásárosnaményi parókus, aki szintén részt vett a rendezvényen.

A beszámoló teljes változata ITT olvasható.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

2019. április 23., kedd