A katonacsaládok egységéért szerveztek házasságerősítő hétvégét

Hazai – 2016. október 15., szombat | 17:58

Házasság- és családerősítő hétvégét szervezett a katolikus tábori püspökség aktív és nyugállományú katonáknak, honvédségi dolgozóknak, valamint családjaiknak október első hétvégéjén Balatonakarattyán – tájékoztatott Singer Éva hadnagy.

A Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferenciaközpontjában megrendezett hétvége központi témája az irgalmasság és a gyengédség családon belüli szerepe és fontossága volt, de szó esett az európai válságról, az értékek hiányáról is.

Családreferens püspök vagyok már húsz esztendeje a püspöki karnál, és nagyon szomorú lenne, ha ott, ahol a főállásom van, vagyis a tábori püspökségnél, nem törődnék kifejezetten a családokkal. Ez adta a gondolatot, hogy tartsunk egy hétvégét házaspároknak – mondta a főszervező Bíró László katolikus tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családopasztorációért felelős tagja az október 2-i záró szentmisét követően.

Éppen ma olvastuk az evangéliumban Jézusnak a mustármagról szóló beszédét. Mi is a mustármag örömét éljük meg itt a honvédségnél lassú-lassú építkezéssel. De nagyon boldog vagyok, mert ez az ötödik ilyen együttlétünk itt Balatonakarattyán, és az évek során kialakult egy olyan mag, aki már tudja, miért jön, akarja azt, amiért jön, és ez a hordozó mag lassan kialakítja ezt a házasság- és családerősítő hétvégét – tette hozzá a püspök.

Szívos István ezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Személyzeti Főnökség főnöke visszajáró vendég a találkozókon. Elmondta, egyrészt maga a keresztény hite inspirálta, hogy eljöjjön, másrészt minden ember életében előfordul stressz, főleg a munkahelyen, amit le kell vezetni, az ember lelki békéjét helyére kell tenni, rendezni a családdal, munkatársaival való kapcsolatát, és ezzel párhuzamosan természetesen az Istennel való kapcsolatát is rendbe kell rakni, erre ez a hétvége nagyon jó  alkalom.

Az ezredest a találkozó hangulata fogta meg leginkább, és a háromnapos program beszélgetései adták a legtöbbet számára, mert ezekből kiderült, hogy mások is hasonló problémákkal, élethelyzetekkel küzdenek, amivel ők maguk is a családon belül.

Bíró László püspök Ferenc pápa gondolatával indította el a lekigyakorlatot, arra buzdította a jelenlevőket, hogy ne a díványboldogságot keressék, hanem induljanak el. A házashétvége ebben az elindulásban kívánta segíteni a résztvevőket. „Ne engedjük, hogy lebutuljunk, hogy közönyösek legyünk, hogy irányítható emberek legyünk, hanem legyen saját értékrendünk, saját világunk!” – fogalmazott a püspök. 

Az irgalmasság éve lévén arról is szó esett a hétvége során, hogyan néz ki az irgalmasság a családban. „Az irgalmasság nem gyengeség, hanem erő. Az irgalmassággal nem lustaságot hozunk létre magunk körül, hanem éppen megindítjuk az embertársainkat, családon belül is, a megbocsátás lelkületére” – mutatott rá Bíró László.

Szóba került mindemellett az a jelenlegi válság is, amelybe Európa került, az értékek hiánya, elvesztése miatti szétesés, egymással való szembenállás, amelyen a tábori püspök szerint csak úgy tudunk túljutni, ha nagyon szilárd, világos értékrendje van egy társadalomnak. És nekünk, keresztényeknek ezt kell szolgálnunk.

A találkozón a katonák egymás között is beszélgethettek, és ilyenkor juthattak felszínre az igazán személyes jellegű problémák, mint például a gyermeknevelés, vagy a missziók, a szolgálat miatti távollét, amely elég nagy próbatétel a családok számára. A katonák szerint ez az otthonmaradt félre ró nagyobb terhet, de a megfelelő kommunikáció, az odafigyelés segíthet leküzdeni a nehézségeket.

 

Szó esett a gyengédségről is, mely a felgyorsult világban egyre inkább háttérbe szorul. Bíró László kiemelte, a katonaélet szilaj életmód, ezért gyakran elfelejtődhet a házastársi vagy szülő–gyermek kapcsolatban is a gyengédség. „A házasságnak azonban az a lényege, hogy egymás öröme és boldogsága legyünk. Van egy szlogen, miszerint »ha azért kötsz házasságot, mert boldog akarsz lenni, akkor ne köss, mert úgysem leszel boldog«. Ez nyilván nem a házasságról akarja lebeszélni az embereket, hanem arra akarja rávezetni őket, hogy egymás boldogságának keresésében találhatja meg ki-ki a maga boldogságát – hangsúlyozta a püspök. – Az ember úgy van megalkotva, hogy a »te« által tud boldog lenni, kibontakozni az »én«, és a gyengédség ebbe a kategóriába tartozik, akkor valósul meg, amikor valaki fölfedezi, hogy »a másik örömének kell folyamatosan lennem«.”

A hétvégére a gyermekeket is várták. Amíg a szülők az előadásokon és beszélgetéseken vettek részt, ők kirándultak, és kihasználták a Balaton-part adta lehetőségeket.

Fotó: Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria