A Máltai Szeretetszolgálat szociális programmal járul hozzá Tatabánya fejlődéséhez

Hazai – 2017. február 3., péntek | 10:20

Január 28-án rendezték meg a „Társadalmi együttműködés erősítése Tatabányán” című projekt nyitó eseményét. A segélyszervezet és Tatabánya Város Önkormányzatának közös szociális programja a közösségépítés eszközével segíti a rászoruló emberek felemelkedését.


Mésztelep és Hatostelep Tatabánya elkülönült városrészei, ahol összesen közel kétezer ember él nyomorban. A telepek lakóinak jelentős része roma származású, többségüknek nincs rendszeres munkajövedelme, és nagyon sok család nevel 14 évnél fiatalabb gyermeket. A segélyszervezet az önkormányzattal együtt pályázott annak érdekében, hogy a máltai Jelenlét programot kiegészítve három éven át közösségépítő eszközökkel segíthesse a város két nagy elszigetelt telepén élő családok társadalmi felzárkózását. 

A programban egymásra épülő szolgáltatások között képzések, szociális foglalkoztató programok, gyerekprogramok, adósságrendezési tanácsadás, játszóház, klubfoglalkozások és egészségügyi szűrés is szerepelnek. A mindenki számára elérhető klubok és alkalmak mellett a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai egyéni esetkezeléssel külön-külön is segítséget tudnak adni a családoknak.

A Puskin Művelődési Házban megrendezett „Társadalmi együttműködés erősítése Tatabányán”elnevezésű rendezvényen Turainé John Katalin alpolgármester és a roma nemzetiségi önkormányzat képviseletében Duka László, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat projektvezetője, Lőrincz Anita azt hangsúlyozták, hogy a hosszú távú együttműködés jó lehetőség, ami teret ad a közös tervezésnek és együtt gondolkodásnak. A projektnyitón részt vettek a telepen élő emberek és a program szakemberei is.

A program szolgáltatásait a telepek közösségi házaiban lehet majd igénybe venni. A Mésztelepen 2014 februárjában nyitott meg a közösségi tér, a Hatostelepen 2017. február végétől lesz látogatható a ház. A mésztelepihez hasonlóan az új közösségi házban is lesz közös fürdő, mosási lehetőség, valamint máltai iroda, ahol többek között adósságrendezéshez, munkavállaláshoz nyújtanak segítséget.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria