A szolgálatot kísérje mindig imádság – Baranyai kistelepülési munkatársak egyházmegyei képzése

2019. március 12., kedd | 13:55

Baranya megyei kistelepülési munkatársak számára szervezett találkozót a Pécsi Egyházmegye március 9-én a pécsi Magtár Látogatóközpontban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kistelepülési munkatársak a plébánosok munkáját segítik, különböző feladatköröket látnak el – ezek közé tartozik a közösségvezető, közösségi programszervező, imacsoport-vezető, karitászmunkatárs, beteglátogató, családlátogató, sekrestyés, hitoktató, igeliturgia-vezető, lelkipásztori kisegítő, kántori tevékenység.

A Pécsi Egyházmegyében 2019-ben 303 településen összesen 249 világi kistelepülési munkatárs és 54 klerikus (diakónus vagy pap) teljesít szolgálatot. A cél egy olyan együttműködési rendszer fenntartása, amely kézzelfoghatóan segíti a plébánosok munkáját; az egyházmegye pasztorális tervében meghatározott feladatok megvalósítását az evangelizáció, a szeretetszolgálat, a közösségek és a liturgia területén. A munkatársak a legkülönbözőbb területeken állnak helyt, feladataik közé tartozhat a templom nyitása, zárása; a templomkert rendben tartása, de szervezéssel, kapcsolattartással is foglalkoznak; van közöttük, aki beteget látogat, rászorulókon segít, vagy kántori szolgálatot lát el.

A Baranya és Tolna megyei munkatársak évente két képzésen vesznek részt Pécsett, valamint Szekszárdon.

A tavaszi képzést március 9-én a pécsi Magtár Látogatóközpontban tartották a baranyai munkatársak számára.

Közös imádság és rövid köszöntő után Nyúl Viktor, a Pécsi Egyházmegye pasztorális helynöke a szentgyónásról tartott elmélkedést. Az előadó rámutatott: a szentgyónás találkozás Istennel, önmagunkkal és a közösséggel. Arra buzdította a résztvevőket, hogy legyenek szelídebbek magukhoz, törekedjenek a fejlődésre, bocsássanak meg testvéreiknek. Amit szeretettel teszünk, az marad meg – utalt Nyúl Viktor a szeretethimnuszra. Hangsúlyozta: a munkát és szolgálatot kísérje mindig imádság.

A találkozó résztvevői tájékoztató anyagot kaptak a 2020-as eucharisztikus kongresszus időszerű kérdéseiről, illetve az egyházmegye főbb idei programjairól.

A képzés szentségimádással zárult a Corpus Christi-kápolnában.

*

A Tolna megyei kistelepülési munkatársak találkozójára március 23-án kerül sor Szekszárdon.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Harasztovics Arnold

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

2019. május 24., péntek
sebhellyel-az-arcunkon-megis-szerethetoen-gyermekvedelemrol-katolikus-szemmel
Sebhellyel az arcunkon, mégis szerethetően – A gyermekvédelemről katolikus szemmel

„Gyermekeink védelmében” címmel szervezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) és a Jézus Társasága Magyar Rendtartománya által működtetett Ignáci Pedagógiai Műhely gyermekvédelmi konferenciát május 24-én Budapesten.

2019. május 24., péntek