Áder János adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit

2018. december 18. kedd, 17:19

Áder János köztársasági elnök december 18-án, kedden a hagyományoknak megfelelően adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit. Az ünnepségen Erdő Péter bíboros, prímás mondott asztali áldást.

Az alábbiakban közöljük az államfő beszédét.

Eminenciás Bíboros Úr! Excellenciás Érsek és Püspök Urak! Főtisztelendő és Főtiszteletű Püspök Urak! Tisztelt Elnök és Rabbi Urak! Miniszterelnök-helyettes Úr, Házelnök Úr, Miniszter Úr!

Márai Sándor egyik regényében írja: „Lényeges dolgokat emberek között soha nem a szavak, mindig csak a magatartás és a cselekedetek intéznek el.”

Ha igazat adunk Márainak, könnyen megtaláljuk azt, ami a magyarországi történelmi egyházakban közös. Mert a hitvallás szava, a rítus, a hagyomány, a dogma különböző lehet, de az egyházak hitele a tettekben van. A békét, az örömöt, az igazságosságot és a megbocsátást nemcsak hirdetik, de cselekszik is. Segítik a szenvedőket, gyógyítják az emberek lelkét.

És nem csak a hívekét. Tudjuk, a magyarországi történelmi egyházak küldetése sosem csak a hívőknek, mindig, minden időben a nagyobb közösségnek is szól.

Szent Pál apostol mondja, hogy a hit a „szeretet által tevékeny” (Gal 5,6). Advent idején illő köszönetet mondanunk ezért a tevékeny szeretetért, és erősítenünk egymást a folytatásban.

Bezárkózásra, eltávolodásra, elmagányosodásra hajlamos korban élünk. A tartalmas, mély emberi kapcsolatokat ma gyakran felszínes, látszatkapcsolatok helyettesítik. Az embereknek egyre kevesebb idejük jut önmaguk lelki egészségére, hát még a körülöttük élőkére!

Egy ilyen korban különösképpen felértékelődik az idő, amit az egyházak az emberek megértésére, megsegítésére, közösségeink megerősítésére fordítanak.

Kedves Vendégek!

Épp a napokban volt a Nobel-díjas író, Alekszandr Szolzsenyicin születésének 100. évfordulója. A Gulag krónikása, akinek fájdalmas tapasztalatai voltak az embertelenség természetéről, egyszer így fogalmazott: „Egy társadalom erejének vagy erőtlenségének a meghatározója mindenekelőtt a lelki élet színvonala, és csak másodsorban az iparé. (…) Ha egy nemzet lelkierői elapadnak, nincs az a tökéletes társadalmi berendezkedés, nincs az az ipari fejlettség, amely megmentené…”

Idei közös adventi találkozónk alkalmából szeretném megköszönni mindannyiuknak, hogy oly sokat tesznek Magyarországért. Azért, hogy több legyen közöttünk a megértés, a tisztesség, a megbocsátás és a békülékeny hangnem.

Kívánom, hogy a közelgő új esztendőben is legyen elegendő testi és lelki erőnk, amely segít a munkában, megtart a bajban, és osztozni tanít az örömben.

Kérem, továbbítsák jókívánságaimat egyházi közösségeiknek!

Forrás: KEH.hu

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
zarandokvonat-indul-csiksomlyoi-papai-misere
Zarándokvonat indul a csíksomlyói pápai misére

A Misszió Tours Utazási Iroda május 31-én buszokat és zarándokvonatot is indít Csíksomlyóra, a pápai szentmisére. A részletekről Budai László ügyvezetővel beszélgettünk.

18:15
bator-botond-hargitafurdoi-palos-szerzetes-csiksomlyoi-papalatogatas-sok-meglepetest-okozhat
Bátor Botond hargitafürdői pálos szerzetes: A csíksomlyói pápalátogatás sok meglepetést tartogat

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói Mária-kegyhelyen. A pápalátogatásról Bátor Botond pálos szerzetest, volt tartományfőnököt, hargitafürdői elöljáró-plébánost kérdeztük.

12:20