Amikor az igazi Mikulás is ajándékot kap – Szent Miklós ünnepe Kecskeméten

2018. december 6. csütörtök 15:11

Kecskemét város védőszentjének ünnepnapja előtti este, december 5-én Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek-metropolita mutatott be búcsúi szentmisét a Szent Miklós-templomban, közismert nevén a Barátok templomában.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ajándékozó szeretet szentjének Kecskeméten őrzött csontereklyéjéhez elkészült díszes tartót is ezen a napon áldotta meg Bábel Balázs püspök.

Immár hagyomány, hogy a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Parázs Központjának szervezésében a gyermekek megismerkedhetnek Szent Miklós példaadó életével, sőt a város főterén találkozhatnak is vele. A Barátok temploma előtt ajándékokkal és kézműves-foglalkozással várták a kisebb és nagyobb gyerekeket. Odaérkezésünkkor piros ruhában, nagy fehér szakállal, pásztorbottal a kezében ott állt a Mikulás, Szent Miklós kései megtestesítője. Mosolygó szülők, tátott szájú, megilletődött gyerekek állták körül, beszélgettek vele és kaptak tőle ajándékot. A karácsonyi fényekbe öltöztetett városháza, a karácsonyi vásár távolról odahallatszó zsivaja, a fallal körülvett Barátok temploma előtt álló Mikulás gyermekkorom egyik régi emlékét ébresztette fel bennem.

A bérház, amelyben szüleimmel és testvéremmel laktunk, sok fiatal családnak volt otthona. Laktak ott vallásosak és önmagukat ateistának tartók is. A Mikulás – Szent Miklós azonban nem válogatott. Ajándékot mindenkinek rakott a tiszta cipőjébe, vagy az ablakok közé. A mi családunkban és a szomszéd lányéknál is az ablakba tette mindig a virgácsot, piros zacskóba a csokoládét, nagy ritkán narancsot. Négy évvel idősebb nővérem már iskolába járt. Akkoriban még délután is volt tanítás, ötéves lehettem, édesanyámmal elmentünk elé. A házunk elé érve fellestem a negyedik emeleti ablakainkba, vajon járt-e már nálunk a Mikulás. Sötétség volt, de a szomszéd lány ablakában valami apró fény világított. Felérve a lakásba beszaladtunk a szobánkba, s láttuk, bizony nálunk is járt a Mikulás. A szomszéd kislánnyal beszélgetve kiderült, ő egy piros bársonypalástos, kezében lámpást tartó süveges figurát is kapott, annak pislákoló fényét láttuk az utcáról: egy Mikulást. Szomorú lettem. Azt tudtam, hogy a Mikulás Szent Miklós. Azzal is tisztában voltam, hogy szomszédaink nem járnak templomba. Csalódtam a Mikulásban…

Következő évben levelet írtam neki, és egy világító figurát kértem tőle. Legnagyobb csalódásomra nem kaptam. A szomszédban akkor is ott állt a tavalyi világító Mikulás. Két évvel később aztán megérkezett hozzánk is – utóbb mondták el szüleim, hogy a kézműves által készített alak nagyon drága volt, nem tudták az első esztendőben megvenni.

Mai szemmel nézve bizonyára nevetséges kivitelű Mikulásért sóvárogtam, melyet akkor gyönyörűnek, varázslatosnak láttam; pár nappal karácsony után mindig eltűnt az ablakból, de egy év múlva visszatért. A kecskeméti főtéren az jutott eszembe, mit jelentene egy mai gyereknek mindez, aki akár 3D-s szemüveggel nézheti a síeléstől kezdve a tengerparton át a virtuális világot. Ennek ellentmondani látszott, hogy a kecskeméti főtéren Szent Miklós alakja minden gyereket elvarázsolt. Megszeppenve, mosolyogva álltak előtte.

A hétköznapi időpont ellenére a templom megtelt hívekkel, zsivajgó gyerekeket csitító anyukákkal, apukákkal, nagyszülőkkel. A főcelebráns érsek előtt bevonuló asszisztenciában úgy tűnt nekem, hogy Kecskemét összes gyereke vonul, olyan sokan voltak. Bábel Balázs érsek köszöntőjében a jelenlévőkért és a gyermekekért ajánlotta fel a misét. Szentbeszédében többek közt arról szólt a főpásztor, hogy a gyerekek ezen az estén országszerte várják a Mikulást, ami különös hangsúlyt kap a 650 éves város Szent Miklósnak szentelt ősi templomában. Mint Bábel Balázs érsek mondta, szinte megmagyarázhatatlan, hogy miért lett ennek az Alföld közepén fekvő városnak ez a keleti keresztények körében különösen kedvelt püspök a védőszentje. Hozzátette: az is igaz, hogy a magyarság régóta nagy tiszteletben tartotta őt, hiszen már Szent László az 1092-ben tartott szabolcsi zsinaton törvénybe iktatta, hogy az apostolok és az Árpád-házi szent királyok mellett Szent Miklóst is országszerte ünnepeljék.

Bábel Balázs felidézte: a fenyegető iszlám hódítás miatt az olaszországi Bariban eltemetett myrai püspök ünnepe főhajtás az ajándékozó szeretet példaképe előtt is. Az érsek rámutatott: az emberben gyakran fölmerül a kérdés, halálunkat követően milyen emlék marad utánunk a földön. Szent Miklós a példa, hiszen emléke tettei révén – szeretete, tevőleges szeretete révén ma is él az emberekben. Ő az Anyaszentegyháztól vette a példát, mely a kezdetektől: a diakónusok, tanítványok kiválasztásával, később a karitatív szervezetek, kórházak felállításával cselekedte a jót a krisztusi tanításnak megfelelően.

Szent Miklóstól az adakozó szeretetet lehet tanulni. Amikor a gyerekeknek adunk ajándékot, az ő példáját követjük a fiatalok iránt érzett felelősség hangsúlyozásával, egyben tanítjuk is őket – hiszen a jót már gyerekkorunktól tanulni kell. Önzővé válik az a társadalom, melyben a gyermek nem tanulja meg, hogy másoknak is segíteni kell, meg kell osztania azt, amije van, figyelmesnek kell lennie mások bajára – mondta az érsek.

Szent Miklós napja tehát tanító ünnep is. A szeretetnek „stafétabotja” van: amit kapunk, azt tovább kell adnunk. A keresztény ember az Istentől kapott szeretetét ajándékozhatja tovább. A főpásztor szentbeszéde végén hangsúlyozta: a búcsú, Szent Miklós ünnepe figyelmeztet mindenkit, hogy a karácsonyi időszakban különös gonddal törekedjünk arra, hogy tegyünk jót. Azzal a lelkülettel, hogy csupán továbbadjuk azt, amit magunk is kaptunk.

A szentmise végén egykori püspöktársát követve Bábel Balázs is ajándékokat osztott: egy kosárból finomságokkal teli csomagokat adott át először a ministránsoknak, majd az összes jelen lévő kisebb-nagyobb gyereknek, fiatalnak.

Fotó: Lambert Attila

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle