A fiatalok érzelmi és szexuális nevelése lesz a tavaszi családpasztorációs papi találkozó témája

2018. február 16. péntek 19:58

A következő családpasztorációs papi találkozóra április 12-én, csütörtökön kerül sor Budapesten, a Katolikus Pedagógiai Intézetben. Arról a nevelési anyagról lesz szó, amelyet a Világiak, Család és Élet Kongregációja dolgoz ki a fiatalok érzelmi és szexuális nevelésével kapcsolatban.

A Világiak, Család és Élet Kongregációja külső szakértők bevonásával megkezdte Fiatalok érzelmi és szexuális nevelése címmel egy nevelési anyag kidolgozását. Jelenleg az anyag széleskörű értékelése és véleményezése, a tökéletesítési javaslatok összegyűjtése és kiértékelése folyik. Ebben a munkában az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családbizottságának megbízásából vesz részt Janka Ferenc főiskolai tanár, veszprémi görögkatolikus parochus.

A családbizottság hagyományosan két papi találkozót szervez évente, a tavaszi találkozón április 12-én, csütörtökön  a résztvevők Janka Ferenc ismertetését hallgathatják meg a nevelési anyagról, emellett néhány hazai nevelő mutatja be saját nevelési programját. A Katolikus Pedagógiai Intézetben (1068 Budapest, Városligeti fasor 42.) megrendezendő találkozó végén pedig a jelenlevők összefoglalják javaslataikat és teendőiket Bíró László családreferens püspök vezetésével. 

Jelentkezés április 4-ig az internetes jelentkezési lapon, illetve a letölthető jelentkezési lap visszaküldésével postán: (MKPK Családbizottsága, 1071 Budapest, Városligeti fasor 45.) vagy emailben: katcsal@katolikus.hu) lehetséges. Regisztrációs díjként 3 500 Ft/fő hozzájárulást kérnek.

Ferenc pápa írja az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdításában: „A II. vatikáni zsinat felhívta a figyelmet a pozitív és okos szexuális nevelés szükségességére, amely életkoruknak megfelelően fokozatosan éri el a gyermekeket és serdülőket, figyelembe véve a pszichológia, a pedagógia és a didaktika tudományos eredményeit. Vajon neveléssel foglalkozó intézményeink elfogadták-e ezt a kihívást? Nem könnyű a szexuális nevelést megszervezni egy olyan korban, amikor banalizálják és el akarják szegényíteni a szexualitást. Csakis a szeretetre és a kölcsönös önátadásra nevelés keretében lenne szabad megvalósítanunk ezt a nevelést, hogy a szexualitás nyelvezetét ne kiábrándítóan elsilányítottnak, hanem megvilágítottnak lássuk. A szexuális ösztön kiművelhető a szilárd önismeret és a biztos önuralom birtokában, ezek ugyanis segítenek az örömben és a szeretetben való találkozás értékes képességének felszínre hozatalában.” (AL 280)

Forrás és fotó: MKPK Családbizottsága

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő