A fiatalok érzelmi és szexuális nevelése lesz a tavaszi családpasztorációs papi találkozó témája

2018. február 16. péntek 19:58

A következő családpasztorációs papi találkozóra április 12-én, csütörtökön kerül sor Budapesten, a Katolikus Pedagógiai Intézetben. Arról a nevelési anyagról lesz szó, amelyet a Világiak, Család és Élet Kongregációja dolgoz ki a fiatalok érzelmi és szexuális nevelésével kapcsolatban.

A Világiak, Család és Élet Kongregációja külső szakértők bevonásával megkezdte Fiatalok érzelmi és szexuális nevelése címmel egy nevelési anyag kidolgozását. Jelenleg az anyag széleskörű értékelése és véleményezése, a tökéletesítési javaslatok összegyűjtése és kiértékelése folyik. Ebben a munkában az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családbizottságának megbízásából vesz részt Janka Ferenc főiskolai tanár, veszprémi görögkatolikus parochus.

A családbizottság hagyományosan két papi találkozót szervez évente, a tavaszi találkozón április 12-én, csütörtökön  a résztvevők Janka Ferenc ismertetését hallgathatják meg a nevelési anyagról, emellett néhány hazai nevelő mutatja be saját nevelési programját. A Katolikus Pedagógiai Intézetben (1068 Budapest, Városligeti fasor 42.) megrendezendő találkozó végén pedig a jelenlevők összefoglalják javaslataikat és teendőiket Bíró László családreferens püspök vezetésével. 

Jelentkezés április 4-ig az internetes jelentkezési lapon, illetve a letölthető jelentkezési lap visszaküldésével postán: (MKPK Családbizottsága, 1071 Budapest, Városligeti fasor 45.) vagy emailben: katcsal@katolikus.hu) lehetséges. Regisztrációs díjként 3 500 Ft/fő hozzájárulást kérnek.

Ferenc pápa írja az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdításában: „A II. vatikáni zsinat felhívta a figyelmet a pozitív és okos szexuális nevelés szükségességére, amely életkoruknak megfelelően fokozatosan éri el a gyermekeket és serdülőket, figyelembe véve a pszichológia, a pedagógia és a didaktika tudományos eredményeit. Vajon neveléssel foglalkozó intézményeink elfogadták-e ezt a kihívást? Nem könnyű a szexuális nevelést megszervezni egy olyan korban, amikor banalizálják és el akarják szegényíteni a szexualitást. Csakis a szeretetre és a kölcsönös önátadásra nevelés keretében lenne szabad megvalósítanunk ezt a nevelést, hogy a szexualitás nyelvezetét ne kiábrándítóan elsilányítottnak, hanem megvilágítottnak lássuk. A szexuális ösztön kiművelhető a szilárd önismeret és a biztos önuralom birtokában, ezek ugyanis segítenek az örömben és a szeretetben való találkozás értékes képességének felszínre hozatalában.” (AL 280)

Forrás és fotó: MKPK Családbizottsága

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
hivas-szeretetre-kovacs-zoltan-szeged-pappa-szenteltek-papi-arcel
Hívás a szeretetre – Villanófényben Kovács Zoltán újmisés

Kovács Zoltán diakónust a szegedi dómban szentelte pappá szeptember 8-án Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök. „Meghívásunk a szeretetre szól.” A pap identitása szempontjából meghatározó, hogy minél inkább azonosuljon Krisztussal – vallja Kovács Zoltán. A jó papot a jó édesapához hasonlítja.

19:59
ferenc-papa-katekezise-az-is-boldog-lehet-akinek-nem-voltak-jo-szulei
Ferenc pápa: Az is boldog lehet, akinek nem voltak jó szülei!

Szeptember 19-én a szülők iránti tisztelet parancsáról elmélkedett katekézisében Ferenc pápa. A Szentatya a parancsolat felszabadító hatását hangsúlyozta: elfogadhatjuk szüleinket korlátaikkal együtt, kiengesztelődhetünk gyermekkori sérüléseinkkel, és boldog, másoknak szentelt életet élhetünk.

16:20