A fiatalok érzelmi és szexuális nevelése lesz a tavaszi családpasztorációs papi találkozó témája

2018. február 16. péntek 19:58

A következő családpasztorációs papi találkozóra április 12-én, csütörtökön kerül sor Budapesten, a Katolikus Pedagógiai Intézetben. Arról a nevelési anyagról lesz szó, amelyet a Világiak, Család és Élet Kongregációja dolgoz ki a fiatalok érzelmi és szexuális nevelésével kapcsolatban.

A Világiak, Család és Élet Kongregációja külső szakértők bevonásával megkezdte Fiatalok érzelmi és szexuális nevelése címmel egy nevelési anyag kidolgozását. Jelenleg az anyag széleskörű értékelése és véleményezése, a tökéletesítési javaslatok összegyűjtése és kiértékelése folyik. Ebben a munkában az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családbizottságának megbízásából vesz részt Janka Ferenc főiskolai tanár, veszprémi görögkatolikus parochus.

A családbizottság hagyományosan két papi találkozót szervez évente, a tavaszi találkozón április 12-én, csütörtökön  a résztvevők Janka Ferenc ismertetését hallgathatják meg a nevelési anyagról, emellett néhány hazai nevelő mutatja be saját nevelési programját. A Katolikus Pedagógiai Intézetben (1068 Budapest, Városligeti fasor 42.) megrendezendő találkozó végén pedig a jelenlevők összefoglalják javaslataikat és teendőiket Bíró László családreferens püspök vezetésével. 

Jelentkezés április 4-ig az internetes jelentkezési lapon, illetve a letölthető jelentkezési lap visszaküldésével postán: (MKPK Családbizottsága, 1071 Budapest, Városligeti fasor 45.) vagy emailben: katcsal@katolikus.hu) lehetséges. Regisztrációs díjként 3 500 Ft/fő hozzájárulást kérnek.

Ferenc pápa írja az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdításában: „A II. vatikáni zsinat felhívta a figyelmet a pozitív és okos szexuális nevelés szükségességére, amely életkoruknak megfelelően fokozatosan éri el a gyermekeket és serdülőket, figyelembe véve a pszichológia, a pedagógia és a didaktika tudományos eredményeit. Vajon neveléssel foglalkozó intézményeink elfogadták-e ezt a kihívást? Nem könnyű a szexuális nevelést megszervezni egy olyan korban, amikor banalizálják és el akarják szegényíteni a szexualitást. Csakis a szeretetre és a kölcsönös önátadásra nevelés keretében lenne szabad megvalósítanunk ezt a nevelést, hogy a szexualitás nyelvezetét ne kiábrándítóan elsilányítottnak, hanem megvilágítottnak lássuk. A szexuális ösztön kiművelhető a szilárd önismeret és a biztos önuralom birtokában, ezek ugyanis segítenek az örömben és a szeretetben való találkozás értékes képességének felszínre hozatalában.” (AL 280)

Forrás és fotó: MKPK Családbizottsága

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-meg-kell-tanulnunk-bizni-istenben-es-elcsendesedni-miszteriuma-elott
Ferenc pápa: Meg kell tanulnunk bízni Istenben és elcsendesedni misztériuma előtt!

Június 24-én a Szentatya Keresztelő János születésének csodás körülményeiről, és annak üzenetéről elmélkedett a közös déli Mária-imádság alkalmából. Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

17:41
erdo-peter-biboros-szent-adalbert-dijjal-tuntette-ki-tarlos-istvan-fopolgarmestert
Erdő Péter bíboros Szent Adalbert-díjjal tüntette ki Tarlós István főpolgármestert

Erdő Péter bíboros, prímás főcelebrálásával mutattak be ünnepi szentmisét az óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia búcsúján, június 24-én. A szentmise végén a bíboros kitüntetést és pápai áldást tartalmazó oklevelet adott át Tarlós Istvánnak, Budapest főpolgármesterének 70. születésnapja alkalmából.

16:30