Az erények nyomában – Folytatódik a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadás-sorozata

2019. január 12. szombat, 17:22

2019-ben is folytatódik a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadás-sorozata. A cél idén is a fogalmak tisztázása, katolikus hagyományaink és kultúránk megértése, a hit és a tudás egységének helyreállítása. Az idei első előadás január 9-én volt a pécsi Magtár Látogatóközpontban.

A tavaszi félév témája a sarkalatos és teológiai erények – elsőként az okosságról tartott előadást Udvardy György megyéspüspök és Görföl Tibor teológus.

A megyéspüspök előadása elején kiemelte, hogy Isten nagy ajándéka az emberi értelem, melyhez kapcsolódik az okosság. „Az okosság az ember végső céljára irányul, arra, hogy bölcsen és jól lássa a saját aktuális helyzetét, jól tudja megítélni a helyzetét, ismerje azokat az eszközöket, amelyek a céljának, mégpedig a végső céljának megfelelnek. Ismerje azokat a veszélyeket is, amelyek veszélyeztetik e cél elérésében. Valójában az okos ember pontosan tudja, hogy az élete Krisztusban értelmezhető.”

Görföl Tibor előadásában felhívta figyelmet arra a filozófiai problémára, hogy az okosság középpontba állításakor fennállhat a veszély, hogy a keresztény gondolkodás a klasszikus görög gondolkodás igájába hajtja a fejét, hiszen a görögök voltak azok, akik az erényeket, és főleg az okosságot piedesztálra emelték. Az előadó szólt az okosság ellentéteiről is. Aquinói Szent Tamást idézve arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy az okosság ellentéte a fösvénység.

„Valakinek az okosságát a természetfeletti hit megvilágítja és kitágítja” – emelte ki Görföl Tibor, és példákkal szemléltette a természetfeletti okosság magatartás- és cselekvésformáit.

Az előadások meghallgathatók a Pécsi Egyházmegye honlapján keresztül.

Legközelebb, február 20-án az igazságosságról hallhatnak az érdeklődők a szabadegyetemen. A második sarkalatos erényről Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Caritas in Veritate Bizottság elnöke, Benke József jogász, valamint Udvardy György pécsi megyéspüspök tart előadást.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-okumenikus-iman-sulyos-bun-lekicsinyelni-mas-keresztenyek-ajandekait
Ferenc pápa az ökumenikus imán: Súlyos bűn lekicsinyelni más keresztények ajándékait!

Január 18-án a Szentatya esti dicséretet vezetett a Szent Pál-bazilikában. A közös liturgián a Rómában élő többi keresztény felekezet képviselői is jelen voltak. A vesperás végén Ferenc pápa két másik egyházi vezetővel közösen áldotta meg a hívőket.

2019. január 18. péntek
marton-jozsef-professzor-papalatogatasrol-lepjunk-tul-naiv-provincialis-gondolkodasunkon
Marton József professzor a pápalátogatásról: Lépjünk túl a naiv, provinciális gondolkodásunkon!

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Marton Józsefet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzorát, a gyulafehérvári római katolikus teológiai fakultás volt dékánját kérdeztük.

2019. január 18. péntek
Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 18.

Mai evangélium – 2019. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 25,1–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle