Az Eucharisztia jegyében tartottak továbbképzést hitoktatóknak Pécsett

2019. május 9., csütörtök | 12:55

Május 4-én hitoktatóknak tartottak képzést a pécsi Magtár Látogatóközpontban. Célja az Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés, valamint a szeptemberben bevezetendő, katekumenális szemléletű szentségfelkészítés folyamatában a szülői találkozók témáinak és módjának megismerése volt.

A közel nyolcvan résztvevő részletes áttekintést kapott az elmúlt és az elkövetkező időszak eucharisztikus programjáról. A képzést Tóth Lászlóné pedagógiai főmunkatárs vezette. A találkozás keretét az imádság adta – a Szentlélek bölcsességét és erejét kérték a katekéták munkájukra és az előttük álló folyamatokra, valamint a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK).

A Pécsi Egyházmegyében 2017 óta folyik a felkészülés a 2020-as eseményre: azon túl, hogy a hitoktatók rendszeres és fakultatív továbbképzései a közelgő NEK jegyében zajlanak, már második éve ez adja témáját az egyházmegyei rajzversenynek, az országos internetes hittanverseny fordulóinak és az egyházmegyei hittanos vetélkedőnek is.

A május 4-én a pécsi Magtár Látogatóközpontban tartott találkozón a hitoktatók feltehették kérdéseiket és információhoz juthattak a közös elsőáldozással kapcsolatban. Az elkövetkező időszak feladata továbbra is a szülők és a szentségfelvételre készülő gyermekek buzdítása, valamint a tényleges, egyházmegyei szintű szervezési munkálatok megkezdése.

A területi koordinátorok előzetes munkájának köszönhetően a jelenlévők megismerhették azokat az órajavaslatokat, melyek ősszel és tavasszal egy-egy tematikus hónap témáját adják majd a hit- és erkölcstan- és a fakultatív hittanóráknak: októberben az Oltáriszentséggel, a szentmisével foglalkoznak majd; tavasszal az irgalmasság, a böjt és a bűnbánat kapcsán kerül előtérbe az Eucharisztia témája.

Az elkészült anyagok több módszertani megoldást is adnak, továbbá ajánlott irodalommal segítik a felkészülést, hangsúlyt fektetve a megfelelő imádság kiválasztására és elhelyezésére, valamint a hallottak heti gyakorlatokban történő elmélyítésére is a foglalkozások során.

Szó volt a következő tanévtől bevezetendő katekumenális jellegű szentségfelkészítésről is, Fogassy Judit nővér módszertani ajánlásainak alapján – ennek megszervezése, a gyermekek plébániához kapcsolása, valamint a szülői találkozók körvonalazása is előtérbe került. (Az egyházmegye hitoktatói számára július 1. és 5. között képzést is indítanak, hogy az elméleti alapok megszerzésén túl minél több tapasztalatot tudjanak szerezni azon plébániák képviselőitől, ahol már gyakorlata van ennek.) Nagy hangsúlyt kapott a papi és szerzetesi hivatásokért szóló imádság beiktatása is a hittanórákba, valamint a május 11-i egyházmegyei zarándoklatra történő felkészülés.

A továbbképzés alkalmával kiosztották az Udvardy György püspök által a hitoktatóknak ajándékozott Eucharistia társasjátékokat és a NEK-re való felkészülés idei ötletfüzeteit.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle