Az ökumenikus imahét harmadik napja Székesfehérváron

Hazai – 2017. január 19., csütörtök | 9:00

Az ökumenikus imanyolcad harmadik estéjén, január 17-én az evangélikus templomban imádkoztak a Krisztus-hívők egységéért Székesfehérváron.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az est alapfelvetése az volt, hogy mi, keresztények közösen küzdjünk az emberi ítélkezés ellen, és a Krisztussal való találkozás változtassa meg életszemléletünket. A keresztény felekezetek képviselői és hívei közös imádságán Tornyai Gábor plébános hirdetett igét.

Az imaalkalom kezdetén Bencze András evangélikus lelkész, püspökhelyettes köszöntötte a megjelenteket, majd felolvasta János evangéliumának a szeretetről és a hit forrásáról szóló szavait: „Azért szeretjük [az Istent], mert ő előbb szeretett minket. Ha valaki azt állítja, hogy: »Szeretem az Istent«, de testvérét gyűlöli, az hazug. Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szeretheti az Istent sem, akit nem lát. Ezt a parancsot kaptuk tőle: Aki Istent szereti, szeresse testvérét is.”

A közösen elmondott bűnbánati rész után a lelkipásztorok és közösségvezetők felolvasták az est bibliai idézeteit, amelyek arra tanítottak, hogy ne a test szerint, hanem a lélek szerint ismerjük meg egymást.

Tornyai Gábor plébános személyes példákat felsorakoztató tanúságtételében arra hívta a jelenlevőket, Isten tekintetével vegyék észre a másik embert, fedezzék fel őt, és ne az előítéleteik alapján alkossanak véleményt másokról. A nyolc boldogság példájára javasolt egy kilencedik boldogmondást is. „Boldogok, akik Isten tekintetével látnak, mert nemcsak azt veszik észre, amit a szem lát, hanem azt is, amit a Lélek” – mondta a plébános, majd hozzátette: „Ahogy a szépség megragad bennünket, a figyelmünket, úgy vegyük észre a másik embert is körülöttünk, fedezzük fel, és ne sztereotípiák alapján alkossunk véleményt a másikról! Legyen bátorságunk felfedezni a másik embert, közel engedni magunkhoz!”

Tornyai Gábor azt is hangsúlyozta, mi nem csak a test emberei vagyunk, mert Isten megajándékozott bennünket a megtéréssel, a hittel. Nem mi döntöttük el, hogy holnaptól hiszünk-e, mert ez Isten ajándéka az életünkben. Hívő emberként élni a világban azt jelenti, a Lélek szemével látunk, más szemmel látjuk a világot. Hittel felfogjuk, hogy Isten nem azt nézi, amit a szem lát, hanem azt, ami a szívben van.

A plébános igehirdetésében arról is beszélt, hogy az ökumené egyetemességet, egységet jelent, nem összeolvadást. Egy családot, sokféle taggal, amelyben mindenkinek máshol van a helye, de együtt alkotják a családi közösséget. Kérdés, hogy tudunk-e ökumenikus emberekké válni, látjuk-e, ismerjük-e egymást a Lélek szemével, vagy csak a felszínen gondolkodunk másokról. „Ha nem tudunk megújulni szüntelenül, vagyis reformálódni, akkor deformálódunk. Ha nem újulok meg folyton a Szentlélekben, a »másként« látó emberből testi emberré válok. Keressük azt, ami összeköt, ami életet ad, ami a szeretetről, az egységről szól. Fedezzük fel egymás értékeit, ne a test, hanem a Lélek, az egység szemével lássuk egymást!”

A közös hitvallás után a felekezetek vezetői könyörgéseket olvastak fel. Hálát adtak Istennek, hogy a föld minden pontján élnek szeretetközösségek, melyeknek tagjai együtt imádkoznak és dolgoznak. Megköszönték Istennek, hogy mindenfelé vannak szolgái, akik az Ő nevét hívják segítségül.

Az Úr imája és az elbocsátás fohászai után Tornyai Gábor megáldotta a jelenlevőket.


Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria