Az ökumenikus imahét végén a felekezetek lelkipásztorai megáldották Székesfehérvárt

2019. január 28., hétfő | 18:38

Január 27-én, vasárnap Székesfehérvár főterén a katolikus, a református, az evangélikus és a baptista lelkipásztor megáldotta a várost és minden polgárát. Ezt követően a hívekkel a Szent Imre-templomba vonultak, ahol igehirdetéssel, közös imádsággal zárult a székesfehérvári ökumenikus imahét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A székesfehérvári Szent Imre-templomban tartott ökumenikus istentisztelet elején a hívek és a lelkipásztorok Tóth Tamás plébános vezetésével imádkozták a zsoltárokat, amelyeket Jézus is imádkozott.

Az idei imahét tematikáját összeállító indonéz keresztények a záróestre két igehelyet választottak: „A békesség Istennél van. Világosságom és üdvösségem az Úr, kitől félnék? Életem oltalmazója az Úr, kitől rettegnék?” (27. zsoltár) A másik igehely János evangéliumából való részlet volt: „…így beszélt Jézus: »Én vagyok a világ világossága. Aki követ, nem jár többé sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.«”


Szemerei János evangélikus püspök, a székesfehérvári ökumenikus hetet záró imaalkalom igehirdetője felolvasta az olvasmányokat. Isten békéjéről mondott tanításában leszögezte: „A békét úgy képzeljük el, hogy minden rossz szűnjön meg a világban, és optimálisak legyenek a feltételek. Ezt szeretnénk megélni a családunkban és a környezetünkben. Ha valaki végiggondolja saját életútját, sokat teszünk azért, hogy normális feltételeket tudjunk teremteni, és bebiztosítsuk magunkat… Küzdünk a betegségek ellen, mindent elkövetünk, hogy redukálni tudjuk a súlyos tényezőket és megtaláljuk a békességet, a nyugalmat, a belső örömünk forrását.”

Az evangélikus püspök az örök békére vonatkozó bibliai idézetekkel mutatta be, milyen „békebirodalomra” vágyott az ószövetségi ember és voltaképpen a ma embere is: „Ők meg ekevassá kovácsolják kardjukat, és lándzsájukat szőlőmetsző késsé. Nemzet nem emel kardot nemzet ellen, és nem tanul többé hadviselést.” „Akkor majd együtt lakik a farkas a báránnyal, és a párduc együtt tanyázik a gödölyével. Együtt legelészik majd a borjú s az oroszlán, egy kisgyerek is elterelgetheti őket.” De ez nem valóság, erről csak álmodunk – mondta az igehirdető. – Arra vágyunk, hogy a külső körülmények kitisztuljanak, optimális legyen minden; ez lesz a béke.

„Sokan megtapasztalták már a történelem során, személyes életükben, hogy váratlanul jött el a béke; sokszor a legnagyobb bajban, amely megmagyarázhatatlan. Sokan kaptak olyan körülmények között békét, amelytől más emberek összeroppantak volna. Mert az Isten egészen más utakon is tud nekünk ajándékokat adni. A viharok közepette is megtaláljuk a békét, amikor az Isten közelségét megéljük, mert azt mondja Jézus: »Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja. Ne nyugtalankodjék a szívetek, s ne csüggedjen.«”

Szemerei János püspök kiemelte: a legfontosabb kérdés, rácsodálkozunk-e arra, hogy Isten irgalmas szeretete közös kincsünk. Ez nem felekezethez, hanem Istenhez kötött. Ezt a békét egyenesen ő adja, aki békét tud teremteni a lelkünkben. A mélységekben is, a viharok között meg tudjuk ragadni, és megtalálhatjuk ezt a békességet az Isten szeretetével való közösségben.

Az imaalkalom az esti dicséret könyörgéseivel zárult, melyben a Székesfehérváron működő keresztény felekezetek lelkipásztorai fohászkodtak a teremtő és megváltó Istenhez; hálát adtak a gondviseléséért; és kérték Istent, szabadítson meg minden embert a félelemtől, az aggodalmaktól, és adja meg, hogy békében élhessünk. Imádkoztak az elnyomottakért, a bajban levőkért, az elhunytakért.

Szemerei János evangélikus püspök az „Áldjon meg téged az Úr…” kezdetű fohásszal áldotta meg a híveket. Berze János református lelkészi elnök egy Pál apostoltól vett idézettel: „A békesség Istene pedig, (…) tegyen készségesekké titeket minden jóra, akaratának teljesítésére; és munkálja bennünk azt, ami kedves őelőtte Jézus Krisztus által.”

Révész Lajos baptista lelkész azért fohászkodott, hogy Jézus Krisztus által őrizzük meg szívünkben a minden emberi értelmet felülmúló békét. Végezetül Ugrits Tamás püspöki helynök az Úr áldását adta a résztvevőkre.

A keresztény egységhét székesfehérvári záró imaalkalmán a város ökumenikus kórusa végzett zenei szolgálatot, Dóczi István karnagy vezényletével. Orgonán kísért Tóka Szabolcs orgonaművész.

Forrás: Berta Kata/Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle