Az ökumenikus imahét záró istentisztelete Vácon

2018. január 31. szerda, 11:33

A vác-felsővárosi református egyházközség adott otthont január 28-án az ökumenikus imahét záró istentiszteletének. A jelenlévőket Borsi Attila János református lelkész köszöntötte, igét Beer Miklós váci megyéspüspök hirdetett.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Beer Miklós bevezető gondolataiban hálát adott azért, hogy püspöksége elmúlt tizenöt éve alatt testvéri szeretettel imádkozhatott együtt a különböző felekezetű Krisztus-követőkkel. A főpásztor a 117. zsoltár szabadulásénekén – „az Úr jobbja emelt föl engem” –, valamint az idei imahét alapigéjén – „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével…” (2Móz/Kiv 15,6) – keresztül világított rá arra, hogy az Úr jobbja a szabadulás legnagyszerűbb kifejezése, mert minden nyomorúságból, minden megkötöttségből képes kiszabadítani bennünket.

A megyéspüspök megemlékezett a karibi térségben élő emberekről: e népeknek ötszáz év elteltével is fájó a múlt, lelkükben mély nyomott hagyott a gyarmatosítás időszaka, amely megpróbálta megfosztani őket önazonosságuktól, emberi méltóságuktól, szabadságuktól, és rabszolgaságra ítélte őket.

Azért imádkozzunk, hogy az ellenségeskedés, az előítélettől terhes gyűlölködés megkötözöttségéből, kiszolgáltatottságából, függőségéből szabadítson ki az Úr jobbja minket. Jézus a falakat lebontotta, és ránk bízta a kiengesztelődés szolgálatát. Mikor szabadulást kérünk Istentől, legyünk tudatában annak, hogy mi lehetünk a béke, a kiengesztelődés eszközei – buzdította a híveket Beer Miklós.

Hinnünk kell a megbékélésben, az Úr jobbjában és az ő erejében, hogy kigyógyulhat ez a világ a gyűlöletből, az ellenségeskedésből, a szeretetlenségből. Ne adjuk fel az Istenbe és embertársainkba vetett bizalmunkat, mert Isten annyiszor megmutatta már, hogy túl minden emberi okosságon, fondorlaton, tud szabadulást adni. A jelen lévő felekezetek közös imádkozása is erre példa. Hiszen ezt mondta az Úr: „Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük, és amit az én nevemben kértek az Atyától, megadja nektek” – zárta beszédét a főpásztor.

Az elmélkedést követően Csuka Tamás református tábori püspök adott hálát az imahétért, és Isten áldását kérte az Egyházra, a felekezetekre, az ott szolgáló testvérekre, majd a hívek közösen elimádkozták a Miatyánkot. Az istentisztelet a különböző felekezetek vezetőinek áldásával zárult.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda