Ballagás, jubileumi tanévzáró és egyházmegyei Te Deum Rákosszentmihályon

2017. július 3., hétfő | 8:10

Június 15-16-án került sor a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola nyolcadikosainak ballagására és az iskola 20. jubileumi tanévzáró ünnepélyére, majd június 22-én az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye 15 köznevelési intézményének év végi hálaadó szentmiséjére a Szent Mihály-templomban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A ballagó nyolcadikosok ünnepélyesen átadták a megőrzött iskolazászlót a hetedik osztályosoknak, akik az átvétel után ígéretet tettek, hogy az átvett zászlót becsülettel megőrzik. Az igazgatói búcsúztatás után Urbán Gábor plébános áldásban részesítette a ballagókat.

Másnap, az iskola tornatermében tartott jubileumi tanévzáró ünnepélyen Tyukász Mihály Tamás igazgató ünnepi beszédében kiemelte, hogy az egyéni, személyes életünknek is igen fontos része az ünneplés, a megemlékezés, de ugyanolyan igény ez egy keresztény közösség életében is, hiszen az ünnep, a szellem és a lélek fényessége bevilágítja mindannyiunk szívét.


Tyukász Mihály Tamás igazgató ünnepi beszéde után a végzős nyolcadikosoknak díjakat adott át, majd Oláh Gábor tanügyigazgató adta át az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) által 2017-ben alapított Serédi Jusztinián-díjat, melyet az egyházmegye iskoláinak tanulói közül az országos kompetenciamérésben a hat legjobb eredményt elérő tanuló kap. A 2016-os eredmény alapján a hat díjazott között két néris diák is megkapta az újonnan alapított díjat: Csík Borbála és Sárközi Máté.


A ballagás és a tanévzáró utáni napon a Szent Mihály-templomban az egyházmegye közoktatási intézményeinek részvételével közös hálaadó szentmisén, Te Deumon vettek részt az iskola tanulói, pedagógusai és egyéb munkatársai.

Gyetván Gábor EKIF-főigazgató és Urbán Gábor plébános celebrálta a hálaadó szentmisét, melyen az iskolák tanárai, igazgatói szolgáltak az igeliturgiában, illetve egy tanár és a Néri-iskola diákjai ministráltak, Kovács Márk, az iskola történelem-informatika szakos tanára orgonált és a Néri-iskola tanári kórusa énekelt, Tóthné Mózer Annamária igazgatóhelyettes vezetésével.

Gyetván Gábor főigazgató a prédikációjában felhívta a figyelmet, hogy hálaadáskor érdemes megállni; megnézni, mit akartunk elvégezni. Megnézhetjük a tanmenetet, a munkatervet, saját szakmai terveinket, az iskola érdekeit, mit akartunk az osztályunkkal elérni. E szempontok ugyan fontosak, de ennél sokkal fontosabbak az egyének, gyerekek, akik nem tervezhetőek. Még ha tudjuk is, hogy milyenek a kisgyermekek, a kamaszok, és úgy tervezünk, akkor is sok pozitív és negatív meglepetés érhet, és általában ér is minket. Kell, hogy „ott legyünk”, ne a megszokott sémát alkalmazzuk, mert az nem jó. Oda kell figyelni, hogy kinek mire van szüksége. Akkor másként tudjuk a kincset átadni, és ezt várjuk a másik embertől is. Egymásra is figyelnünk kell! A kolléga, a vezető is vegye észre a másikat, hiszen ő is ember. Fáradt, vidám vagy szomorú ember, akinek megértésre, támogatásra van szüksége.

Év elején azt kértük a Szentlélektől, hogy legyen velünk mindennap, és azokat a bölcsességeket, ajándékokat, ami az övé, azt adja nekünk, hogy mindennap úgy tudjunk élni, figyelni, mint ahogy az Isten figyel ránk. Jézus azt kéri tőlünk, hogy szentek legyünk, ahogy a Mennyei Atyánk is szent.

Az Úristen odafigyel ránk. Meglepődünk, ha rájövünk, illetve megtapasztaljuk, hogy én is fontos vagyok az Istennek. Nem mi vagyunk a világ közepe, a legtehetségesebbek, a legtökéletesebbek, de törekszünk rá. Hibáinkkal, erényeinkkel, bűneinkkel szeret minket az Isten, és kíváncsi ránk, hisz értünk halt meg. Számon kéri rajtunk, hogy mi is ilyenek legyünk, hogy ugyanúgy figyeljünk azokra az emberekre, akik ránk vannak bízva. Mindegy, hogy kisebb vagy nagyobb, rosszcsont vagy okos a gyermek. Nekik is szükségük van arra, hogy érezzék: fontosak nekünk. Ha tudunk így élni, akkor a hálaadásunk és a visszatekintésünk is örömteli lesz számunkra, és a hála őszinte lesz a szívünkben.

Lesz miért hálát adni. Tudni és érezni fogjuk azt, hogy az élet, az elmúlt tanév kalandokkal volt teli. Készültünk valamire, és lett belőle valami teljesen más. Mégis így lesz teljes és emberi annak ellenére, hogy mi másként terveztük.

A gyermekek és Krisztus nevében is köszönjük mindnyájatoknak. Jó ezt kimondani, és örömmel látjuk, hogy van mit megköszönni: erőfeszítést, eredményt, hibákat. Aki nem cselekszik, az nem hibázik, de nincs eredmény sem. Az Úr Jézus ennyit kér tőlünk: kövessetek, és szentek legyetek!

Jézus tudta nagyon jól, hogy milyen az ember. Így adjunk hálát, hogy tudjuk, mi lakik a diákjainkban, tudjuk, mi lakik bennünk, és így sikerül előre jutnunk egy évvel, gazdagodni értékekkel és ajándékokkal. Köszönjük az Úristennek.

A szentmise könyörgése mondja: amik vagyunk, és amink van, az Úristentől származik. Köszönet neki érte – zárta szentbeszédét Gyetván Gábor.


A szentmise végén, a Te Deum közös eléneklését követően Gyetván Gábor EKIF-főigazgató a Szent Gellért-díjakat adta át az iskolák pedagógusainak.

Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvoda
Gerséné Márkus Mária igazgatóhelyettes, tanító
Makrai Ákos tanár, osztályfőnök, munkaközösség-vezető
Pálos Ildikó Márta tanító, osztályfőnök

Szent András Katolikus Általános Iskola és Óvoda
Kolozs Jánosné tanító
Pieke Ágnes óvodavezető
Pabeschitzné Péter Kamilla igazgatóhelyettes

Mindszenty József Katolikus Általános Iskola
Korompai Gáborné tanító
Galambosi Andrea tanító
Reiser Imre tanár

Pál Apostol Katolikus Általános Iskola és Gimnázium
Pánczélné Pető Gizella általános iskolai tanár
Mukkné Kovács Csilla általános iskolai tanító
Telek László András középiskolai tanár, munkaközösség- vezető

Reménység Katolikus Általános Iskola
Aczél Istvánné tanító

Szent József Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium
Puss Józsefné óvodavezető

Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola
Bognár Péterné általános iskolai tanár

Forrás: Néri Szent Fülöp Általános Iskola

Fotó: Ritzl Hanga, Kovács Márk, Szigeti Mátyás

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda
Útravaló – 2019. április 25.

Útravaló – 2019. április 25.

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. április 25.

Mai evangélium – 2019. április 25.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 24,35–48

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle