Brenner János nyomában – Székely János vezetett nagyböjti lelkigyakorlatot Zalaegerszegen

2018. február 27. kedd 16:13

A zalaegerszeg-kertvárosi templomban február 23. és 25. között tartott nagyböjti lelkigyakorlaton Székely János szombathelyi megyéspüspök mondta a szentbeszédeket. A főpásztor Brenner János május 1-jei boldoggá avatására készülve az ő életét állította homíliái középpontjába.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az első napon Brenner János családjáról, a szülők jó példájáról szólt a püspök. Kiemelte a fiatalon vértanúvá lett pap édesanyjának és édesapjának erőfeszítését, amit fiaik keresztény szellemiségű nevelése érdekében tettek. Édesapja mindennap járt szentmisére, imádkozta a rózsafüzért. Édesanyja szeretettel gondoskodott a rászorulókról is. A családban fontos volt, hogy együtt is imádkozzanak. Jó lenne, ha ma is több ilyen család lenne, emelte ki Székely János, aki a házastársak közötti jó kapcsolat fontosságát is hangsúlyozta prédikációjában.

Székely János megyéspüspök első szentbeszéde ITT meghallgatható.

A második napon Brenner János lelkiségéről beszélt a főpásztor, három dolgot kiemelve. Elsőként azt, hogy János atya mindig vágyott az Istenre, arra, hogy szent lehessen. Lelki naplójában is így írt: „Hadd legyen életem folytonos imádság, visszamosolygás az Atyára.” Az emberi szívet nem tudja más egészen betölteni, csak az Isten, mert Ő az élet forrása – emlékeztetett a megyéspüspök.

A második gondolat, ami János atya életében erőteljesen megjelent: Istent mindig úgy látta, mint aki a Szeretet. Gyakran nevezte így: Boldog Isten. János atya is mindig szeretni akart, szeretettel akarta megtölteni napjait – tette hozzá a püspök.

A harmadik gondolat, ami többször visszatér János atya lelki naplójában, az, hogy nem lehet a keresztet kiiktatni a keresztény életből. Tudta azt, hogy keresztet kell hordozni, tudta, hogy az értékes dolgoknak áruk van az életben. „Tudunk-e mi így keresztet hordozni? Nem panaszkodva, hanem elfogadva Isten akaratát?” – tette fel a kérdést a főpásztor, majd hozzátette: ha szeretni akarunk, a kereszt útját is vállalnunk kell.

Székely János megyéspüspök második szentbeszéde ITT meghallgatható.

Február 25-én a Rád találtam dicsőítő csoport zenei közreműködésével már 9 órától készülhettek a lelkigyakorlat zárószentmiséjére a hívek. Szentbeszédében Székely János megyéspüspök az evangéliumhoz, a színeváltozás történetéhez kapcsolódva kiemelte: mindannyiunk életében vannak ragyogó pillanatok, amelyek felkészítenek a nehezebb helyzetekre. Az evangélium elbeszélése szerint Péter, Jakab és János részese volt Krisztus ragyogásának a Tábor hegyén. Ezzel Jézus fel akarta készíteni őket arra, hogy az ő szenvedését látva se felejtsék el dicsőségét.

Adjunk hálát, hogy a mi életünknek is vannak ragyogó pillanatai. Imádkozzunk, hogy a házasságoknak minél több ilyen pillanata legyen, és a házastársaknak legyen idejük egymásra. Legyen az otthonokban helye Istennek, az ünnepnek, az imádságnak. Imádkozzunk, hogy a gyerekek, fiatalok nyitott szívvel fogadják szüleik életének kincseit. Tapasztalják meg és fogadják be az Isten közelségét, békéjét, ahogy Brenner János – zárta szentbeszédét a főpásztor.

Székely János megyéspüspök harmadik szentbeszéde ITT meghallgatható.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle