Széles programkínálat várja a családokat Veszprémben

2018. március 3. szombat 16:30

A családok évéhez kapcsolódóan több új, családokat érintő intézkedést vezetnek be, melyekhez a Veszprémi Főegyházmegye is csatlakozik. Erről tartottak sajtótájékoztatót február 27-én a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban.

A sajtótájékoztatót Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatónője nyitotta meg, köszöntve a jelenlévőket, Márfi Gyula érseket, Porga Gyulát, Veszprém Megyei Jogú Város polgármesterét, Varga Endrét, a veszprémi Civil Ház vezetőjét, Szabó Balázst és György Adriennt, a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodájának képviselőit, valamint a sajtó munkatársait.

Köszöntőjében Pálfalviné Ősze Judit a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia A boldogabb családokért című, 1999-ben megjelent körlevélből idézett, majd Márfi Gyula érsek vette át a szót.

A főpásztor elmondta, a társadalom alapja a jól működő család, a férfi és a nő házassága, önkéntes életszövetsége, ahogy ez Magyarország alkotmányában is szerepel. „Európa egyik legnagyobb problémája, hogy megromlottak az alapvető keresztény erkölcsök, a szexualitás elszakadt a szeretettől és az élettől, ezért elveszítette a maga szépségét. Létrejött egy ideológiai és egy demográfiai légüres tér. A természet viszont irtózik a légüres terektől. Ha a családi kötelékek megbomlanak, akkor előbb-utóbb létrejön a légüres tér, mely hatására összeomlott a dekadens Római Birodalom, vagy Szodoma és Gomora városa is” – figyelmeztetett Márfi Gyula.

Porga Gyula polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy Veszprém életének is fontos alapja a család: Nélküle nem lehetünk erős, közösségi város. A családok támogatása így alapvető feladat. Veszprém már tavaly is több, családokat segítő programot indított el, melyeket idén folytatni kíván. Ilyen például a kismamabérlet, az újszülöttek babaköszöntő csomagja, a város egyetemi ösztöndíja, a nagycsaládosok kommunálisadó-kedvezménye. Emellett folytatódnak az új beruházások is, mint a bölcsődék fejlesztése, vagy két új óvoda építése, illetve az orvosi rendelők felújítása.

Varga Endre, a veszprémi Civil Ház vezetője három projektet mutatott be: a Veszprém Megyei Esélyteremtési és Önkéntes Házat, mely 2007 óta foglalkozik a családokkal; a Tehetséges vagyok, légy rám büszke Te is! elnevezésű programot, amely a tehetséges gyermekek családját kívánja segíteni; valamint a Család érték, óvjuk együtt! címet viselő programot, melynek keretében első alkalommal szervezik meg a családmozgalmak Veszprém megyei találkozóját.

A sajtótájékoztatót György Adrienn és Szabó Balázs, a veszprémi főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda önkéntes munkatársainak beszámolója zárta, melyben az iroda eddigi és tervezett programjait mutatták be.

Az iroda 2018-as programkínálatában szerepelnek lelkinapok, házasságra felkészítő kurzusok, családi túrák, valamint Őszi randevú néven szeretnének a házaspároknak lehetőséget teremteni a közös kikapcsolódásra. Támogatják továbbá a különböző családközösségek táborait, illetve kedvezményes nyaralást biztosítanak rászoruló családoknak. Az idén húszéves Családunk folyóirat megjelentetését 2018-ban is folytatják részben nyomtatott, részben elektronikus formában. 

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
fotokiallitas-mutatja-be-sziriai-haborut-es-maltai-segitseget
Fotókiállítás mutatja be a szíriai háborút és a máltai segítséget

Megnyílt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szíriai háborúról és a háború következményeire adott humanitárius válaszokról szóló kiállítása a Szent István-bazilika Lovagtermében december 17-én. A kiállítás az „Imádságot kérünk” imagyűjtő kampány kísérőrendezvénye, február végéig látogatható.

2018. december 18. kedd
konyv-jelent-meg-marianosztrai-palos-kolostorrol
Könyv jelent meg a márianosztrai pálos kolostorról

A budapesti Központi Papnevelő Intézet dísztermében mutatták be december 17-én a márianosztrai pálos kolostor történetét ismertető, „A fényes kolostor” című kötetet, mely az Ecclesia Szövetkezet gondozásában jelent meg. Az eseményen jelen volt Beer Miklós váci megyéspüspök.

2018. december 18. kedd