Papi rekollekciók Székesfehérváron az eucharisztikus kongresszusra való készület jegyében

2019. március 12. kedd 15:31

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való felkészülés jegyében zajlanak idén a papi rekollekciók a Székesfehérvári Egyházmegyében. Az idei első továbbképzést március 7-én tartották meg.

A találkozók minden alkalommal közös imádsággal kezdődnek a székesfehérvári Szent Imre-templomban, majd a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban folytatódnak. Spányi Antal megyéspüspök idén a szentségimádások vezetésére és a rekollekciós előadások megtartására Száraz Lászlót, a Központi Papnevelő Intézet spirituálisát kérte fel.

Március 7-én a püspöki tájékoztató után Száraz László az Eucharisztia titkáról, az eucharisztikus lelkiség megújulásáról beszélt: „Az Eucharisztia titka igazából Jézus titka. Jézus művének nagy összegzése. Olyan gazdag és mély tartalma van ennek a titoknak, hogy mindig találunk benne valami újdonságot, másrészt a régiben is újat találunk. Ki-ki a saját papi életében naponta többször is bemutatja az Eucharisztia áldozatát, szentségimádások is vannak, tehát valamilyen formában az Eucharisztia körül forog az életünk. Mégis mindig újra és újra felfedezhetünk valami újat benne. Ez a rekollekció, amely az eucharisztikus kongresszusra készít fel, ezt az újrafelfedezést segíti számunkra.”

Előadásában a spirituális személyes tanúságot tett arról, hogy Jézus Krisztussal, az Oltáriszentségben elrejtőző Istennel való kapcsolata hogyan mélyült el felkészülése során: „A kongresszus előkészülete alkalmat ad arra, hogy megújítsuk szentségimádásunkat, és egyre személyesebben találkozzunk magával Krisztussal, és őszinte hittel kapcsolódjunk Istenhez. Amióta »egy fedél alatt élek az Eucharisztiával«, azóta egy belső megtérési folyamaton megyek keresztül, amelyben újra felfedezem a szentségimádás mélységét. Azt, hogy mit jelent Jézust saját személyében hordozva, a hangját közvetítve kimondani az átváltoztatás szavait a közösség eucharisztikus ünneplésén.”

Az előadó arról is beszélt, a szentmisében vagy Oltáriszentségben jelen lévő Krisztus titkához csak a csendből kiindulva lehet közelíteni. Ez a csend megtanulható és megtanítható: „Kell egy belső döntés, hogy az ember akarjon a csendben megmerítkezni, és akarja elengedni azokat a tényezőket, amelyek a csend útjába állhatnak.”

A Székesfehérvári Egyházmegye idén hatalkalmas lelkipásztori továbbképzést szervez, mely a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület mellett lehetőséget ad a papok számára a közös imára, a gyónásra, az elmélkedésre, és jut idő a személyes kapcsolatok ápolására is.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
papp-miklos-edzesterve-nagybojtre-iii-resz-olvass-nap-mint-nap-jakab-apostol-levelebol
Papp Miklós edzésterve nagyböjtre, III. rész: Olvass nap mint nap Jakab apostol leveléből!

Papp Miklós görögkatolikus parókus rendhagyó edzésre hív a nagyböjtben. Takarítsuk ki fejünk „faliújságját”, és olvassunk el mindennap egy fejezetet Jakab apostol leveléből – ajánlja a kihívás harmadik részében.

2019. március 18. hétfő
van-e-jovoje-kereszteny-hitnek-megjelent-az-uj-ember-kiadvanyok-legujabb-kotete
Van-e jövője a keresztény hitnek? – Megjelent az Új Ember Kiadványok legújabb kötete

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatának legújabb, „Imádság ködben” című kötetében a kortárs teológia két meghatározó alakjának, Hans Joasnak és Robert Spaemann-nak a keresztény hit jövőjéről folytatott beszélgetését tesszük közzé. Kedvcsinálóként a fordító, Görföl Tibor előszavát olvashatják.

2019. március 18. hétfő