„Amire nézek, az vagyok” – Egyeken időzött a missziós kereszt

2018. június 23. szombat, 13:53

A Hajdú-Bihar megyei Egyek kétszáz éves Szent József-temploma adott szállást június 18. és 20. között a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjének.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Megérkezése és felállítása után 18-án, hétfőn délután 15 órakor, az isteni irgalmasság órájában az irgalmasság rózsafüzérét imádkozták tiszteletére a Fausztina lelki közösség tagjai. Az esti szentmisét követően a hívek vesperást imádkoztak, hódoltak a kereszt előtt és megismerkedtek azoknak a szenteknek életével, akiknek ereklyéi a kereszten találhatók. Este 11 óráig csendes adorációt tartottak hazánkért, népünkért, a településért, az egyházközségért, papjainkért.

Június 19-én, kedden az óvodások látogatták meg a keresztet. Kis zarándokcsapat fogalmazta meg felajánlásait a templom csendjében, majd kivitték azokat a település keresztjeinek tövébe. Biciklire kapva közel harminc helyi zarándok indult el a rendhagyó, mintegy húsz kilométeres keresztútra Papp László plébános vezetésével.

Az irgalmasság órájában ezen a napon is énekes imádság hangzott fel a kereszt tövében, majd Szent Márton legendáját jelenítették meg az óvodások. Műsoruk előtt Fehér Szabolcs óvodás bátor kiállással köszöntötte az időközben megérkezett Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspököt. Az este a helyi katolikus intézmény alapfokú művészeti iskolájában tanító pedagógusok tanévet is záró, ünnepi koncertjével folytatódott.

A Palánki Ferenc megyéspüspök celebrálta, ünnepivé lett szentmisén Papp László plébános mellett Bökő Péter, Fehérgyarmat plébánosa is koncelebrált, aki a tiszabábolnai hittanos táborból érkezett népes csapat gyermekkel. Jelen volt a falu szülötte, Radics Dávid ferences atya és Tiszafüred plébánosa, Baranyák Béla is.

Palánki Ferenc homíliájában rámutatott, hogy a tökéletes szeretetre az ember önmagában képtelen. Azt csak a szeretettel magával, Jézus Krisztussal járva, s rátekintve szeretetünkben folyamatosan növekedve, fejlődve érthetjük meg.

Nekünk, katolikusoknak meg kell tanulnunk, mi a szeretet, attól, aki végtelen, feltétel nélküli, mindent odaadó szeretettel szeretett minket. Tökéletesnek lenni filozófiai értelemben annyit jelent, hogy a teremtett dolog alkalmas arra, amire teremtve van. Az ember szeretetre lett teremtve. Ez a mi feladatunk, küldetésünk: beteljesíteni azt, amire teremtettünk. E küldetésünk közben nem lehetünk középszerűek... „Legyetek tökéletesek, mint mennyei atyátok!” Ha krisztusi szeretettel tudunk szeretni, megdöbbentjük a világot. Mert a szeretet nem más, mint döntés az életadás, az életodaadás mellett. A legtökéletesebb szeretetre a kereszten láttunk példát, arra nézzünk, arra növekedjünk – biztatott a főpásztor.

„Árnyék mögött fény ragyog, nagyobb mögött még nagyobb. Amire nézek, az vagyok” – idézte homíliájának zárásaként Gyökössy Endre bölcsességét Palánki Ferenc.

Az ünneplés csendes elmélkedéssel folytatódott, majd kompletóriummal zárult a kereszt előtti tiszteletadás.

Szerdán, június 20-án reggel rózsafüzér imádság, szentmise és a nevelőtestület ünnepélyes búcsúztatása után indult tovább a kereszt, hogy más egyházmegyékben is hirdesse a készület idejét.

Szöveg: Farkas Éva, egyeki plébánia

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Bódi Viktor

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök