Egyházmegyei hittanversenyt rendeztek Kiskunhalason

2019. április 15., hétfő | 10:38

Kiskunhalason tartották április 13-án a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye hittanversenyének döntőjét a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében. A díjátadóra szentmise keretében került sor, amelyet Bábel Balázs érsek mutatott be.

A főpásztor beszédében érdekes feladatot adott a versenyzőknek. Elmondta, hogy már egyszer, 1938-ban volt Budapesten eucharisztikus kongresszus, melynek felvételei megtalálhatók az interneten. A jelenlévők mint az „internet gyermekei” otthon az egyik nagy videómegosztó portál keresőjébe írják be az 1938-as kongresszust, és nézzék végig, hogy milyen csodálatos volt ez a rendezvény. Mi is erre készülünk modern változatban jövőre.

Bábel Balázs kiemelte, hogy ha valaki találkozott az idei egyházmegyei kalendáriummal, az látta, hogy az előző kongresszusra készült festmény van a borítóján, mely a kiskunhalasi templomban található. Hatalmas falfestmény, mely olyan, utolsó vacsorát ábrázoló kép, ami nem azt akarja csupán visszaadni, ami ott történhetett, hanem a festők, Malczyk Károly és felesége megjelenítették az Eucharisztia jövőjét is. Nem törekedtek arra, hogy keleti házat fessenek meg, hanem a templomi alakokkal utaltak az Eucharisztia titkának kiteljesedésére. Az ábrázolás kiindulópontja az, hogy az utolsó vacsorát cselekednünk kell az Úr emlékezetére, a jelenbe kerül az utolsó vacsora tanítása. A főpásztor a továbbiakban a festmény szimbolikájáról elmélkedett, valamint az Eucharisztia titkáról mondott katekézist a versenyző hittanosoknak.

A versenyen az esperesi kerületek fordulóin győztes diákok mérhették össze tudásukat. Lehetőség nyílt arra is, hogy a résztvevők a kiskunhalasi Thorma János Múzeumot és képtárat is megtekintsék. A rendezvény főszervezője Csorba Dávid kiskunhalasi iskolalelkész, hitoktatási referens és csapata volt.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle