Elindult a Szent László-legendát ábrázoló debreceni virágkocsi a csíksomlyói pápai misére

2019. május 6., hétfő | 19:14

A lovagkirály legendáját és ereklyéjét bemutató virágkocsi május 5-én indult el a Somogyvár–Debrecen–Nagyvárad útvonalon. A csíksomlyói kegyhelyre Ferenc pápa látogatása előtt érkezik meg, s egészen pünkösdig ott marad az anyaország kulturális ajándékaként.

Források szerint 1095-ben Szent László testét Somogyvárról Debrecenen keresztül vitték végső nyughelyére, az általa alapított váradi Szűz Mária-székesegyházba. A több mint 900 évvel ezelőtti esemény emlékére készült el az a sok ezer virágszállal díszített kompozíció, amely az uralkodó ereklyéjével együtt a zarándokútról hazatérve az immár 50. Debreceni Virágkarneválon is képviseli majd Szent László szellemiségét.

Pikó Sándor debreceni képzőművész és alkotótársai alig egy hónap alatt készítették el a Debrecen városa, a Debreceni Egyetem, valamint a Görögkatolikus Metropólia, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye és a Tiszántúli Református Egyházkerület összefogásával és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem támogatásával útjára indított virágkompozíciót.

A virágkocsin ábrázolt jelenet a szerte Európában ismert Szent László-legendát eleveníti fel, amely számos templom oltárát vagy freskóját díszíti az egész Kárpát-medencében. Szent László és a kun vitéz csatája az egyik értelmezés szerint az apostolkirály hősies küzdelmére utal a keresztény Európa védelmében – más olvasat alapján egy ősi mítoszt, az emberi lélek saját küzdelmét, a sötétség és a világosság harcát személyesíti meg. A virágkocsit elsőként május 5-én, a Kaposvár közelében fekvő nemzeti emlékhelyen, Somogyváron csodálhatta meg a nagyközönség. Vasárnap délután 16 órakor szabadtéri szentmisét mutatott be Varga László, a Kaposvári Egyházmegye püspöke. Erre az alkalomra Debrecen zarándokbuszt indított, így római és görögkatolikus, valamint református hívek, illetve a Debreceni Egyetem hallgatói közösen vehettek részt az eseményen. A debreceni zarándokokkal együtt utazott és vett részt a szertartáson Kocsis Fülöp érsek-metropolita is.

Szent László lovagkirály zarándokútja 900 kilométeres szakaszának következő állomása Debrecen lesz. Május 11-én, szombat délelőtt Papp László, Debrecen polgármestere; Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja; Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Fekete Károly tiszántúli református püspök részvételével kerül sor arra a családi napra, amelyet a Nagyerdő szívében, a Békás-tó partján tartanak meg.

Az „Emelj magasba minél több gyermeket” országos közösségformáló program keretében – amelynek fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes –, a tervek szerint sok száz ember jelenlétében áldják meg a történelmi egyházak püspökei a virágkocsit. A közös szervezésű debreceni program célkitűzése, hogy határon innen és túl azokra a gyermekekre is felhívják a figyelmet, akik árvaházban vagy nevelőszülőknél nevelkednek, fogyatékkal élnek, vagy valamilyen oknál fogva hátrányos helyzetűek, hiszen minden gyermek érték. A koncertekkel tarkított családi napot követően a virágkocsi Nagyvárad felé folytatja útját.

Debrecen testvérvárosában a nagyváradi magyarok hagyományos és legnagyobb kulturális fesztiválja, a Festum Varadinum és a római katolikus egyházmegye püspöksége is ünnepi eseményekkel várja Szent László ereklyéjét és a virágkocsit május 18-án és 19-én. A város legrégebbi és legnagyobb rendezvénysorozatának keretében a történelmi egyházak, iskolák, kulturális intézmények, valamint a civil szervezetek együttműködésével változatos programokat kínálnak erre a hétvégére. Többek között május 19-én a Böcskei László megyéspüspök által celebrált misét és körmenetet követően a Hajdú Táncegyüttes produkciójában is gyönyörködhetnek az érdeklődők.

Ferenc pápa május 31. és június 2. közötti látogatása idején a Szent László lovagkirály-zarándokút záróhelyszínére, Csíkszeredára érkezik meg a virágkocsi a Szent László-ereklyével június 1-jén, és egészen pünkösdig, június 10-ig lesz megtekinthető. A Szentatya látogatása alkalmából összegyűlt több százezer hívő így közvetlenül is megcsodálhatja a világi és felekezeti összefogást megtestesítő debreceni alkotást. Szent László virágkocsija a több mint 900 évvel ezelőtti eseményt megidézve, több mint 900 kilométert megtéve máig ható üzenetét hirdeti majd Csíkszeredán: a kereszténységet a 21. században is oltalmazni kell, ki kell állni a keresztény hit védelméért, mert ennek hiányában egész Európa lelkileg megrendülhet.

A 40. Debreceni Virágkarnevál óta hagyománnyá vált, hogy magyarországi és határon túli városok virágkocsi(ka)t fogadnak. A virágkarnevál hírnöke, a Szent Korona-virágkocsi eddig tiszteletét tette Budapest, Balatonfüred, Eger, Pécs, Nagyvárad, Cegléd, Kecskemét, Székesfehérvár, Gyula, Tiszafüred városában, és rendszeres vendég Esztergomban, ahol Nagyboldogasszony napján a Szent Korona-virágkocsit Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek áldja meg.

Forrás: fonixinfo/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Debreceni Virágkarnevál

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle