Először tartottak keresztény–zsidó imaórát Vácon

2018. február 2. péntek 14:00

Az ökumenikus imahetet követően, január 30-án a Váci Egyházmegye közösségi házában, a Credo-házban első alkalommal gyűltek össze a katolikus, az evangélikus, a református, a baptista, valamint a zsidó hívek közös imára.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az imaórát Szécsi József, a Keresztény–Zsidó Társaság főtitkára vezette. Bevezetőjében elmondta, milyen fontos a keresztény–zsidó vallásközi párbeszéd, melynek célja új alapokra helyezni a kereszténység és zsidóság kapcsolatát. Kiemelte, hogy a közeledési folyamat elsősorban a II. vatikáni zsinat Nostra aetate kezdetű dokumentumának köszönhető. Szécsi József azt is hangsúlyozta, hogy a világ mai helyzetében nagy szükség van a párbeszédre, és nem lehet olyan meggyőződése egyik embernek sem, amely a másik ellen irányul.

Beer Miklós váci megyéspüspök bevezető gondolataiban hálát adott azért, hogy ez a közös imaest létrejöhetett. A főpásztor váci történeteket elevenített fel arról, hogyan segítettek keresztények zsidókon a második világháború alatt; hogyan hozták létre a zsidó árvaházat. „Eljött az idő, hogy újra rátaláljunk egymásra az Úrba vetett hitünkkel, meg kell tanulnunk egymásért imádkozni és segíteni egymást” – buzdított Beer Miklós.

Ezt követően Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, aki a jelen lévő Turai János, a váci zsidó hitközség vezetője nevében is szólt a résztvevőkhöz, köszönetét és örömét fejezte ki az imaóra megszervezéséért. Imájában arra kérte a Mindenhatót, borítsa be a béke sátora az egész földkerekséget, és legyen a teremtett világban nyugalom, békesség és megértés.

Róna Tamás az alföldi régió vezető rabbija arról a mindenen átsugárzó reményről beszélt, ami a közeledést kereső váciak közös reménye. Róna Tamás mérföldkőnek nevezte az imaestet, és így fogalmazott: „A szívben az emberi érzés és figyelem is ott van, legyen figyelő szívünk, amely felemel. Fogadja el imádságunkat az Örökkévaló, hogy telve legyen szívünk a testvérek iránti szeretettel.”

Az imaest további részében Csuka Tamás református tábori püspök, Detre János evangélikus lelkész, Borsi Attila János református lelkész, Meláth Attila baptista lelkész, valamint Csáki Tibor és Rolik Róbert katolikus plébánosok mondták el imádságaikat, osztották meg gondolataikat az ökumenikus imahétről, valamint a Teremtés és a Zsoltárok könyvéből olvastak fel részeket. Az elmélkedések és imádságok között a váci Regőczi-kápolna énekkara teljesített zenei szolgálatot.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
eutanaziaba-segiteni-vagy-szeretettel-betakarni
Eutanáziába segíteni, vagy szeretettel „betakarni”?

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában egy éve jelent meg életvédelemről szóló kiadványunk: Vincenzo Paglia „Nővérünk, a halál” című kötete. A könyvhöz kapcsolódva Beran Ferenc erkölcsteológus írt cikket.

2018. november 16. péntek
huszonot-eves-gyori-apor-vilmos-iskola
Huszonöt éves a győri Apor Vilmos-iskola

1993. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit a győri Apor Vilmos Iskolaközpont. Az iskola diákjai és pedagógusai püspöki szentmisével és kiállításmegnyitóval ünnepelték meg a 25. évfordulót november 11-én.

2018. november 15. csütörtök