Elsőcsütörtöki Eucharisztia-ünnep Székesfehérváron

Hazai – 2017. március 7., kedd | 9:53

Március 2-án elsőcsütörtöki, szentségimádással egybekötött szentmisét mutatott be Spányi Antal megyéspüspök a székesfehérvári ciszterci Nagyboldogasszony- és Nepomuki Szent János-templomban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A főpásztort Brückner Ákos Előd plébános köszöntötte és kérte fel a liturgia megtartására. A szentmisében mondott beszédében a megyéspüspök az egyházi év különlegesen fontos időszakáról, a nagyböjtről elmélkedett. „Sajátos hangulattal, sajátos szertartásokkal hív bennünket az Egyház, hogy újuljunk meg. Hív bennünket a bűnbánatra, és egy új útra, amely által közvetlenül, még intenzívebb módon megtapasztalhatjuk Isten végtelen szeretetét” – hangsúlyozta, majd beszélt hamvazószerda jelentőségéről, valamint a keresztútjárásról. „A keresztúton szemléljük Krisztust, de nemcsak földi szenvedését, amelyet bűneinkért viselt, hanem szeretetét is, amely erőt adott neki a kereszt vállalásához, a mi megváltásunkhoz.”

A főpásztor a nagyböjti idő különleges kegyelmének nevezte a bűnbánatot, amely megújult életre hív bennünket. „A nagyböjt kezdetén próbáljuk meg elmélyíteni magunkban az Egyház kétezer éves hagyományainak igazságait. A bűnbánat, a böjt rá akar ébreszteni bennünket, hol tartunk és mi az életünk célja. Készüljünk fel a húsvét szent ünnepére azzal is, hogy mélyen és komolyan vesszük a szentgyónást. Meg kell értenünk, hogy a bűnök eltorzítják életünket és alkalmatlanná tesznek arra, hogy felfogjuk Isten szeretetét, és hogy ezt a szeretetet beleragyogjuk a világba” – emelte ki, majd hozzátette: „A bűnbánat elsősorban változás a jó irányba. Nem érzelem, hanem akarati elhatározás, hogy jobban szeressük Krisztust. A bűnbánat által olyanok leszünk, amilyennek Isten látni akar bennünket. Kegyelme begyógyítja a régi bűnök sebeit és erőt ad, hogy Jézus felé emeljük tekintetünket.”

Spányi Antal a nagyböjti idő lelki útját a szentek életpéldáján keresztül mutatta be. Ők rádöbbentek, mit vétettek, megbánták bűneiket, és elfordultak attól, ami fogva tartotta őket. Így váltak Krisztus szeretetének tanúivá, gyógyították imáikkal a körülöttük élőket. Példájuk által nekünk is meg kell újulnunk, hogy hathatósan imádkozzunk nemzetünkért, a hozzánk tartozókért, minden emberért. Az imával jobbá tehetjük a világot, de tudnunk kell, hogy ez harc és küzdelem a gonosz lélekkel, a világ rossz szellemével – hangsúlyozta. „Térjünk meg, engeszteljünk a magunk és a mások bűneiért, mutassunk példát, és tudatosan járjunk az engesztelés útján. Legyünk ilyen új teremtmények, járjuk az életszentség útját napról napra, hordjuk az új teremtmények vonásait, hogy Isten végtelen szeretetének tanúi lehessünk a világban” – buzdított a főpásztor, majd azt is hangsúlyozta, hogy a nagyböjti időben próbáljuk megérteni Isten igaz és örök szeretetét, hogy megérintsen bennünket, és többé ne kelljen rossz úton járnunk. Krisztus értünk hordozott keresztjével és értünk vállalt halálával megváltott bennünket: új élettel ajándékozott meg minket.


A misét követő szentségimádáson a főpásztor a hit kegyelméért imádkozott, hogy amit értelmünkkel nem tudunk felfogni, azt hitünkkel meg tudjuk ragadni. Imádkozott a hívek egységéért, hogy együtt tudják szemlélni az örök élet értékeit, egy testet alkossanak Krisztusban, együtt építsék Isten országát.

Spányi Antal elmélkedését zárva elmondta a Prohászka Imaszövetség imáját az új papi és szerzetesi hivatásokért, majd a Székesfehérvári Egyházmegye imáját a 21. század üldözött keresztényeiért.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria