Érseki szentmisével ünnepelték a vágáshutai templom felszentelésének 50. évfordulóját

2018. július 4. szerda 15:29

Ötvenéves a vágáshutai templom. A kis zempléni faluban ez alkalomból ünnepi szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek július 1-jén.

Amikor eldöntöttük, hogy ilyen szép ünnepet szeretnénk tartani, s meghívni a főpásztort, felbuzdult a falu. Bár nagyon megfogyatkozott a közösség, a falunak 380 lakosa volt ötven évvel ezelőtt, a templom építésekor, mára alig 50 állandó lakos van, ők mindannyian nagy szeretettel és lelkesedéssel készültek – mondta el Papler Pál János plébániai kormányzó.

Ez a nap a találkozásról szól – fogalmazott szentbeszédében Ternyák Csaba. – Csodálatos dolog, hogy a különböző generációk képviselői, régi barátok, akik korábban elszármaztak erről a településről, most épp a Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt vágáshutai templomban köszönthetik egymást.

Hálát adunk azért, hogy ez az ötvenéves templom sok lehetőséget adott és ad az Istennel való találkozásra: keresztelések, temetések, esküvők alkalmával is – öröm és szomorúság helyszíne lehet, ahol a pap megáldja az új életre készülőket. Ez a templom ma is egy ilyen forrás, ahonnan új életek indulnak, ahol elhatározások születnek, hogy meg akarjuk újítani az életünket – tette hozzá a főpásztor, aki a szertartást követően megáldotta a templomot. Az ünnepi szentmise körmenettel zárult.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
hinni-jo-nagyszulok-bucsuja-matraverebely-szentkuton
Hinni jó – Nagyszülők búcsúja Mátraverebély-Szentkúton

Szent Anna és Szent Joachim ünnepéhez kapcsolódva a nagyszülőket várták július 22-én Mátraverebély-Szentkútra. A búcsús sokaság Varga László püspökkel ünnepelt.

11:48
-amig-az-urnak-szuksege-lesz-ram-beszelgetes-az-aranymises-ruppert-jozseffel
„Amíg az Úrnak szüksége lesz rám” – Beszélgetés az aranymisés Ruppert Józseffel

Ruppert József piaristát kérdeztük hivatásáról, pályájáról,

2018. július 22. vasárnap