Érseki szentmisével ünnepelték a vágáshutai templom felszentelésének 50. évfordulóját

2018. július 4. szerda 15:29

Ötvenéves a vágáshutai templom. A kis zempléni faluban ez alkalomból ünnepi szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek július 1-jén.

Amikor eldöntöttük, hogy ilyen szép ünnepet szeretnénk tartani, s meghívni a főpásztort, felbuzdult a falu. Bár nagyon megfogyatkozott a közösség, a falunak 380 lakosa volt ötven évvel ezelőtt, a templom építésekor, mára alig 50 állandó lakos van, ők mindannyian nagy szeretettel és lelkesedéssel készültek – mondta el Papler Pál János plébániai kormányzó.

Ez a nap a találkozásról szól – fogalmazott szentbeszédében Ternyák Csaba. – Csodálatos dolog, hogy a különböző generációk képviselői, régi barátok, akik korábban elszármaztak erről a településről, most épp a Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt vágáshutai templomban köszönthetik egymást.

Hálát adunk azért, hogy ez az ötvenéves templom sok lehetőséget adott és ad az Istennel való találkozásra: keresztelések, temetések, esküvők alkalmával is – öröm és szomorúság helyszíne lehet, ahol a pap megáldja az új életre készülőket. Ez a templom ma is egy ilyen forrás, ahonnan új életek indulnak, ahol elhatározások születnek, hogy meg akarjuk újítani az életünket – tette hozzá a főpásztor, aki a szertartást követően megáldotta a templomot. Az ünnepi szentmise körmenettel zárult.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

2018. november 20. kedd
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

2018. november 20. kedd