Érseki szentmisével ünnepelték a vágáshutai templom felszentelésének 50. évfordulóját

2018. július 4. szerda 15:29

Ötvenéves a vágáshutai templom. A kis zempléni faluban ez alkalomból ünnepi szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek július 1-jén.

Amikor eldöntöttük, hogy ilyen szép ünnepet szeretnénk tartani, s meghívni a főpásztort, felbuzdult a falu. Bár nagyon megfogyatkozott a közösség, a falunak 380 lakosa volt ötven évvel ezelőtt, a templom építésekor, mára alig 50 állandó lakos van, ők mindannyian nagy szeretettel és lelkesedéssel készültek – mondta el Papler Pál János plébániai kormányzó.

Ez a nap a találkozásról szól – fogalmazott szentbeszédében Ternyák Csaba. – Csodálatos dolog, hogy a különböző generációk képviselői, régi barátok, akik korábban elszármaztak erről a településről, most épp a Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt vágáshutai templomban köszönthetik egymást.

Hálát adunk azért, hogy ez az ötvenéves templom sok lehetőséget adott és ad az Istennel való találkozásra: keresztelések, temetések, esküvők alkalmával is – öröm és szomorúság helyszíne lehet, ahol a pap megáldja az új életre készülőket. Ez a templom ma is egy ilyen forrás, ahonnan új életek indulnak, ahol elhatározások születnek, hogy meg akarjuk újítani az életünket – tette hozzá a főpásztor, aki a szertartást követően megáldotta a templomot. Az ünnepi szentmise körmenettel zárult.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-pozna-ban-adjatok-egy-fix-pontot-es-en-kiforditom-sarkaibol-vilagot
Erdő Péter Poznańban: „Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot”

A Lengyel Püspöki Konferencia szervezésében szeptember 22-én Poznańban tartották az Országos Lelkipásztori Fórumot. Stanisław Gądecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnökének meghívására Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével szentmisét ünnepeltek.

2018. szeptember 22. szombat
felkesziteni-az-orok-eletre-nyary-zsigmond-igazgato-25-eves-szent-gellert-iskolarol
Felkészíteni az örök életre – Nyáry Zsigmond igazgató a 25 éves Szent Gellért Iskoláról

Idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Budapest-Krisztinavárosban található Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. Jelenleg 461 diák tanul itt, a tantestület létszáma 48 fő. A negyedszázados jubileum alkalmából Nyáry Zsigmond igazgatóval beszélgettünk.

2018. szeptember 22. szombat