Érseki szentmisével ünnepelték a vágáshutai templom felszentelésének 50. évfordulóját

2018. július 4. szerda, 15:29

Ötvenéves a vágáshutai templom. A kis zempléni faluban ez alkalomból ünnepi szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek július 1-jén.

Amikor eldöntöttük, hogy ilyen szép ünnepet szeretnénk tartani, s meghívni a főpásztort, felbuzdult a falu. Bár nagyon megfogyatkozott a közösség, a falunak 380 lakosa volt ötven évvel ezelőtt, a templom építésekor, mára alig 50 állandó lakos van, ők mindannyian nagy szeretettel és lelkesedéssel készültek – mondta el Papler Pál János plébániai kormányzó.

Ez a nap a találkozásról szól – fogalmazott szentbeszédében Ternyák Csaba. – Csodálatos dolog, hogy a különböző generációk képviselői, régi barátok, akik korábban elszármaztak erről a településről, most épp a Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt vágáshutai templomban köszönthetik egymást.

Hálát adunk azért, hogy ez az ötvenéves templom sok lehetőséget adott és ad az Istennel való találkozásra: keresztelések, temetések, esküvők alkalmával is – öröm és szomorúság helyszíne lehet, ahol a pap megáldja az új életre készülőket. Ez a templom ma is egy ilyen forrás, ahonnan új életek indulnak, ahol elhatározások születnek, hogy meg akarjuk újítani az életünket – tette hozzá a főpásztor, aki a szertartást követően megáldotta a templomot. Az ünnepi szentmise körmenettel zárult.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
bunbanat-vatikanban-tulsagosan-onelegultek-voltunk-hogy-szembenezzunk-egyhazunk-sotet-oldalaval
Bűnbánat a Vatikánban – Túlságosan önelégültek voltunk, hogy szembenézzünk Egyházunk sötét oldalával

Február 21 és 24. között a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozást tartanak a Vatikánban. Február 23-án este a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás résztvevői bűnbánati liturgián vettek részt, amelyen a ghánai püspöki konferencia elnöke, Philip Naameh érsek mondott szentbeszédet.

2019. február 23. szombat
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

2019. február 23. szombat