„Félszázad” – Könyvbemutatóval köszöntötték a központi szemináriumban a 70 éves Török Józsefet

Hazai – 2016. november 27., vasárnap | 16:53

November 26-án este az Egyetemi Templomban (Kisboldogasszony-templom) Török József teológus, egyháztörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezetője mutatott be szentmisét. A homíliát Marton Zsolt, a Központi Papnevelő Intézet rektora mondta.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az evangélium Szent Máté könyvének arra a részére épült, amikor Jézus a végidők jeleiről beszélt, azon belül is az éberségre intette tanítványait (24,36-44). A rektor kiemelte, hogy advent első vasárnapjával új egyházi esztendő kezdődik, egy nagy, szent utazás, amelynek két fő állomása a karácsony és a húsvét. Az Örökkévaló, az egész világ Ura, a Megváltó Krisztus érkezik el közénk. Ahhoz, hogy a karácsony igazi ünnep legyen, szükséges beengednünk a személyes életünkbe is Krisztust, s mindezt nem csupán szavakkal, hanem jó cselekedeteinkkel tehetjük meg, megtisztult lélekkel belépve az adventbe, az új egyházi esztendőbe.

A szentmise után a papnevelő intézetben bemutatták a hetvenesztendős Török József Félszázad című könyvét, amit az Ecclesia Kiadó jelentetett meg. Az ünnepeltet két egykori tanítványa, Marton Zsolt rektor és Füzes Ádám, az Ecclesia Szövetkezet elnöke köszöntötték.

Török professzor életútját méltatva Ádám atya kiemelte, hogy az ünnepelt irodalmi munkásságát egyrészt rendkívül magas tudományos igényesség jellemzi, másrészt a közérthetően megírt, ismeretterjesztőnek szánt könyvei, köztük lelkiségi írásai. 1980 óta tanít a hittudományi karon, 1986 óta rendes tanárként, majd tanszékvezetőként. Tudósi munkássága mellett kiemelendő lelkipásztori szolgálata is, a hetvenes években három évig volt káplán Csepel-Belvárosban, harminchat éve segít ki Máriaremetén, 1982 óta a Krisztinavárosi plébánián. A Liszt Ferenc Zeneakadémia (ma: Zeneművészeti Egyetem) Egyházzenei Tanszékén 1990 óta tanít. E hosszú tartamba még beilleszkedik Szeged Alsóváros Havas Boldogasszony búcsúja (augusztus 5.) is, az ott betanított, fenntartott, évről évre végigénekelt magyar nyelvű népzsolozsmával, 1972-1987 között. Ezek mellett 1993 óta felelős szerkesztője a Communio című folyóiratnak, hosszú ideig volt elnöke az Ecclesia Szövetkezetnek. A Magyar Tudományos Akadémia közelmúltig Tudományos Minősítő Bizottság – ma Doktori Tanács – névre hallgató intézményében másfél évtizedig töltötte be felkérésre a bírálói tisztséget. 1982 óta folyamatosan lektorál kiadványokat. Az MTV Vallási Szerkesztőségének keretében Czigány György Útmutató című, eddig kb. hatvan részes sorozatában vallási tanácsadóként vett részt. A Duna TV Vallási Stúdiójában Lehoczky Lászlóval és Horváth Tamással közösen készített sorozatukban elsősorban középkori templomokat mutattak be. Szintén a Duna TV Ezer év szentjei című sorozatának is a szakértője, előadója volt. Csakúgy mint a Rapcsányi László által kezdeményezett és főszerkesztett Hitélet és történelem című sorozatban, előbb a Kossuth, majd később a Bartók rádióban. Ebben az egyetemes és a magyar egyháztörténelem számos témájának adta összefogott ismertetését, elemzését és bemutatta az új kutatási eredményeket is.

A most megjelent, Félszázad című kötetet ismertetve Füzes Ádám kifejtette: az első részben megismerhetjük Török József fiatalságát. A másodikban áldozópapi szolgálatát mutatja be a szerző. A harmadikban az egyházzenéről kifejtett gondolatait olvashatjuk. A negyedikben egyháztörténelmi áttekintést ad. Az ötödikben néhány vele készült interjút közöl. Végül rendkívül sokoldalú munkásságáról kapunk átfogó képet, bibliográfia, konferenciák felsorolása révén. Füzes Ádám a szerző mellett köszönetet mondott Legeza Lászlónak, a kötet szerkesztőjének is.

Török József felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt, hatvanadik születésnapjára jelent meg a Negyedszázad című, barátok számára készült, bolti forgalomba nem került kötet. A jelen, terjedelmesebb könyv azért viseli a Félszázad címet, mert az a munka, amelynek eredményei az itt közölt írások, hozzávetőleg fél évszázada kezdődött, eleinte informálisan, később egyre rendezettebb, tervezettebb módon. A kiadványban írások szerint változik a műfaj, olvashatók benne emlékek, szentbeszédek, tanulmányok, de vidám történetek is. Végezetül a hetvenedik születésnapját ünneplő professzor hálát adott Istennek, hogy meghívta őt az áldozópapságra, és ilyen hosszú ideje szolgálhatja az Urat.

Török József Makón született, 1946. augusztus 30-án. Tanulmányait szülővárosában végezte, 1964-ben kitűnő eredménnyel érettségizett a József Attila Gimnáziumban. Politikai okokból évekig segédmunkásként dolgozott, majd felvételt nyert a budapesti Római Katolikus Hittudományi Akadémiára, amit 1974-ben végzett el. Ekkor írta doktori értekezését a pálos rend liturgiájának eredetéről és történetéről. Pappá szentelték, három évig káplánként tevékenykedett Csepel-Belváros római katolikus plébániáján. Történelmi tanulmányokat folytatott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Mezey László vezetésével, majd a Magyar Tudományos Akadémia középkori kódextöredék-kutató munkacsoportjának lett tagja, közreműködött a töredékkatalógus első kötetének elkészítésében. 1978-ban elnyerte a francia állam ösztöndíját, két évet tölthetett az országban történelem-, valamint az egyháztudomány segédtudományai-szakos hallgatóként a Sorbonne Egyetemen, az Institut Catholique és a Collége de France nevű intézményekben. Disszertációját is franciául írta, témája a Pray-kódex liturgikus részei voltak. 1980 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának egyháztörténésze, közép- és újkori egyháztörténeti tanszékének vezetője; 1986 óta rendes tanár. Jelentősek magyar nyelvű publikációi, francia nyelven íródott tanulmányai, valamint francia- és latin nyelvről történt könyvfordításai.

Főbb publikációi:

A magyar pálos rend liturgiájának forrásai és története, 1997. Szerzetes- és lovagrendek Magyarországon, 1990. A magyar föld szentjei, 1991. Péter vándorúton, 1991. A XX. század pápái, 1991. Katolikus templomok Magyarországon, 1991. (társszerzőként) A magyar egyház ezer éve, 1992. Egyetemes Egyháztörténelem I–II., 1999. A katolikus egyház és a liturgia Magyarországon, 2000. Török Józsefet 2000-ben Stephanus-díjjal tüntették ki. 2001-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, 2011-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. (Forrás: Wikipédia)

Fotó: Merényi Zita

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria