Alapításának 25. évfordulóját ünnepli a KIDS

2018. január 7. vasárnap 19:50

Január 6-án nyitotta meg jubileumi évét három sportágban rendezett versennyel a KIDS, a Katolikus Iskolák Diák Sportszövetsége. A KIDS egyik alapító intézménye, a budapesti Piarista Gimnázium tornatermében mintegy 200 diák versenyzett vízkereszt napján.

KÉPGALÉRIA - Klikk a képre!

Hét budapesti és három vidéki iskola mintegy 200 diákja volt a résztvevője a 25. KIDS-kupa téli komplex sportversenyének, mely egyben a 25. jubileumi év nyitó rendezvénye volt. A budapesti, mosonmagyaróvári, esztergomi és budakeszi diákok három sportágban – kötélhúzás, ergométeres verseny, miniröplabda – mérték össze erejüket, kitartásukat, ügyességüket. A remek hangulatban eltöltött nap a fegyelmezett, sportszerű versenyzés jegyében telt.

A megnyitón Török Csaba atya, a KIDS elnöke köszöntötte a fiatalokat.

„Elgondolkodtat a 25 év. Nagy idő ez a negyedszázad. A KIDS felnőttnek tűnik. Sokaknak, akik már leérettségiztek és diplomát szereztek, már csak emlék, de azoknak, akik testnevelőként segítették, hogy a szerzetesi iskolák közötti együttműködésből gyökerezve megszülessen ez a diáksportot összefogó egyesülés, és kísérték átalakulását a rendszerváltást követően a katolikus iskolák szövetségévé, nem is olyan sok” – kezdte beszédét az elnök. Kifejezte örömét, hogy egy olyan napon nyithatják meg jubileumi évüket, mely a KIDS legeredetibb gondolatát hozza vissza.

Az alapítók számára nem az volt ugyanis a fontos, hogy profi versenyekkel konkuráljanak, hogy létrehozzanak egy alternatív, második világot, hanem ők mint egy katolikus világ, osztozzanak értékeken, hiten, közösségen. Azt szerették volna, hogy legyen minél több felülete annak, hogy ezt együtt meg tudják tenni. „Együtt sportolunk, együtt érezzük jól magunkat. A cél, hogy legyen mindenki itthon. Nem az egyéni teljesítményre hajtunk mindenek felett, hanem a közösség erejét szeretnénk megélni. Győzni akarunk, de nem mindenáron” – fejtette ki Török Csaba a KIDS jelmondatának szellemében.

Az ünnephez kapcsolódva így fogalmazott: Vízkereszt ünnepe kedves számunkra, üzenete megszólít. A napkeleti bölcsek elmennek Betlehembe. Három férfi, a hagyományok szerint három földrészről. Eltérő háttérrel, eltérő emberi tapasztalatokkal. Elindultak, hogy egy pontban találkozzanak. Jézusnál. Hisszük azt, hogy ez ma is így van. Az ország különböző részeiről keltünk ma is útra, hogy együtt legyünk. Nemcsak azért, mert Budapest a legjobb város a világon. Hanem azért, mert a KIDS „K” betűjében el van rejtve az, akinek a születését ünnepeljük, akinek köszönjük a 25 évet, és akitől kérjük, hogy az előttünk álló idő hasonlóan szép legyen. „Hogy amikor nektek is régi emlék lesz az érettségi, és 25 diplomán túl vagytok, legyenek itt olyan diákok, akiknek mindez a jelen. Örülök, hogy volt kedvetek eljönni, együtt lenni” – zárta köszöntőjét Török Csaba.

A kupanap alkalmából megjutalmazták a KIDS életében aktív szerepet vállaló testnevelőket, harminc kolléga vehette át Magó Kinga szakmai elnöktől az elismerést. 

A 25. jubileumi év számos programmal várja a diákokat – tudtuk meg Magó Kingától, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanárától.

Fotó: Trauttwein Albert

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-temucoban-az-egyseg-nem-egy-iroasztalnal-gyakorolt-muveszet
Ferenc pápa Temucóban: Az egység nem egy íróasztalnál gyakorolt művészet!

Chilei látogatása során második szentmiséjét január 17-én a Temucótól öt kilométerre fekvő Maquehue repülőtéren, a mapucse indiánok ősi földjén mutatta be a Szentatya. Az egység erőszakmentes építésére biztatta a chilei hívőket.

2018. január 17. szerda
eszkozei-vagyunk-tanitasnak-halaado-szentmiset-mutattak-be-maria-radio-szuletesna
Eszközei vagyunk a tanításnak – Hálaadó szentmisét mutattak be a Mária Rádió születésnapján

Január 16-án, a magyarországi Mária Rádió tizenkettedik születésnapján hálaadó szentmisét mutatott be a Béke téri Szent László-templomban Lépes Lóránt, aki január elseje óta a Mária Rádió műsorigazgatója.

2018. január 17. szerda