Fiatal kutatók és doktoranduszok nemzetközi teológuskonferenciája Nyíregyházán

Hazai – 2019. március 7., csütörtök | 10:29

Március első hétvégéjén rendezték meg a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) Hittudományi Osztályának éves nemzetközi teológuskonferenciáját, amelynek idén a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola adott otthont.

A szimpózium immár kilencedszer biztosított lehetőséget arra, hogy a teológia és a vallástudomány területein graduális, illetve posztgraduális képzésben részt vevő hallgatók bemutathassák kutatási témáikat.

A közel háromnapos rendezvény március 1-jén, pénteken kezdődött ünnepélyes megnyitóval, melyet számos előadó és vendég tisztelt meg jelenlétével.

Kiss Gábor, a Doktoranduszok Országos Szövetsége Hittudományi Osztályának elnöke, a konferencia szervezője köszöntőbeszédében kiemelte, hogy idén több mint hatvan előadó kaphatott lehetőséget doktori tézisének bemutatására.

A konferencia megnyitóján jelen volt Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Szocska A. Ábel nyíregyházi és Német László nagybecskereki megyéspüspök. A tanácskozás további védnökei voltak: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Steinbach József, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke.

Véghseő Tamás rektor megnyitóbeszédében elmondta: a vendéglátó intézményben komoly hagyománya van a doktoranduszkonferenciáknak. Nagyon fontosnak tartják a kutatók utánpótlásának segítését, a főiskola szempontjából is. „Támogatni kell azokat a fiatalokat, akik kutatói pályájuk elején vagy doktoranduszképzésük közepén járnak.”

A tanácskozás résztvevőit Luis Francisco Ladaria Ferrer SJ bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa levélben köszöntötte. Kifejezte nagyrabecsülését a figyelemre méltó teológiai-kulturális kezdeményezés iránt, ami illeszkedik az evangelizáció lényegi küldetéséhez, s amely arra hív, hogy „minden történelmi korban és minden emberrel érthető módon megismertessük az isteni kinyilatkoztatást”. A jelen körülmények között, egy soknemzetiségű társadalomban, amit a vallási pluralizmus jellemez, a teológia tanulmányozásának szembe kell néznie a posztmodern kihívásaival. Megfelelő módszertant kell alkalmazni, ami nyitott nemcsak a hit tartalmaira, hanem a mai kultúrával való szembesítésre is.

A rendezvény első napján megkezdte munkáját több tudományos szekció is, így rendhagyó módon nem a konferencia első napján hangzottak el a plenáris előadások. A szimpózium előadói kilenc tudományterületen – egyházjogi, egyháztörténeti, szisztematikus és alkalmazott teológiai, liturgiatudományi, vallástudományi, biblikus és interdiszciplináris szekciókban – tartottak előadást; az egyes szekciókat a hazai és nemzetközi teológiai és vallástudományi képzés elismert oktatói vezették.

A konferencia vendége volt Német László nagybecskereki megyéspüspök, Véghseő Tamás és Janka György egyháztörténészek, valamint Horváth Tamás egyházjogász a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola képviseletében; Linczenbold Levente, az Egri Érseki Hittudományi Főiskola egyházjogtanára és az Egri Érseki Bíróság officiálisa; Patsch Ferenc SJ, a Pápai Gergely Egyetem oktatója; Csiszár Klára pasztorálteológus; Pákozdi István, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola liturgiatanára; Vassányi Miklós valláskutató; Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora, illetve Bodó Sára, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense.


A konferencia másnapján, szombaton Csiszár Klára, Patsch Ferenc SJ és Nagypál Szabolcs teológusok tartottak előadást.

Az elhangzott előadások a későbbiekben magyar és angol nyelvű tanulmánykötetekben jelennek meg itthon és külföldön.

Forrás és fotó: DOSZ Hittudományi Osztálya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria