Fókuszban a család- és gyermekjóléti szolgáltatások – Katolikus módszertani nap Csákváron

2018. március 27., kedd | 15:47

A Katolikus Szeretetszolgálat szervezésében március 21-én Csákváron rendezték meg a Katolikus Módszertani Központ idei első minősített szakmai napját „Fókuszban a család- és gyermekjóléti szolgáltatások” címmel.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Mintegy hatvan szakember vett részt a módszertani programon; a gyermekvédelmi szolgálatok és központok, valamint a családok átmeneti otthonainak munkatársai. A nehéz helyzetű családok, szülők, gyerekek segítése ugyanis komoly szakmai együttműködést, közös gondolkodást igényel az érintett intézmények részéről.

A szakmai rendezvényt Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, fontos szolgálatot végeznek a szeretetszolgálat intézményeinek munkatársai, akik hozzáértéssel, egyre modernebb körülmények között tudják munkájukat az idős emberek megsegítésére szentelni. Leveszik a terhet azoknak a családoknak a válláról, melyeknek nincs lehetőségük idős hozzátartozóik gondozására.

A főpásztor arról is beszélt, az Egyház mindig nagy tisztelettel fordult a családok felé. Példának állította a názáreti Szent Családot és a magyar szent családot, majd hozzátette: a mai családokat is sok megpróbáltatás éri, de be kell tölteniük azt a szerepet, amelyet Isten a teremtésben szánt nekik. Az élet igenlése csak a családban történhet meg, ezért támogatni kell a házaspárokat az élet elfogadásában és küldetésük teljesítésében. Végül Isten áldását kérte minden szociális területen dolgozó szakemberre, akik a különböző gyermekjóléti és rászoruló családokat támogató intézményekben dolgoznak.

Radnainé Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója elmondta, azért hívták össze a gyermekvédelmi szakembereket, akik az ellátásban, az ellátásszervezésben vagy a döntéshozatal területén dolgoznak, hogy közös gondolkodással előrébb jussanak a rászorulók segítésében. Hiszen a családmentő, -segítő tevékenységnek elsősorban az a célja, hogy a nehéz élethelyzetbe került embereket „kigondozza” abból a súlyos állapotból, amelybe jutottak. Addig kell támogatni őket, amíg a maguk lábára nem tudnak állni, amíg nem tudják már önállóan továbbvezetni az életüket.

A főigazgató hozzátette, nem véletlen, hogy Csákvárra szervezték a szakmai napot, hisz a településen hetven éve zajló idősgondozás emblematikus a szeretetszolgálat munkájában. Bár ez a fő profil megmaradt, 2015-ben a közös gondolkodás eredményeként továbbléptek, és a családok átmeneti otthonával is bővülhetett a helyi szolgáltatás.

A módszertani napon szó esett az aktuális változásokról a gyermekjóléti alapellátások területén, a jogi és pszichológiai segítés tapasztalatairól a családok átmeneti otthonában, valamint a digitális világ veszélyeiről. Áttekintették a gyermekjóléti alapellátások együttműködési lehetőségeit is. Aktuális szakmai kérdéseket vitattak meg a meghívott előadókkal a lakhatással kapcsolatos jogi kérdésekről, a nevelési szabályozásokról, a munkához juttatásról és a gyermekek oktatási intézményekbe való elhelyezéséről, az integrálás lehetőségeiről.

A nap folyamán az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, Andráczi-Tóth Veronika tartott előadást a gyermekjóléti alapellátás elmúlt évekbeli változásairól. Papp Krisztina gyermekvédelmi szakértő a gyermekvédelmi alapellátások együttműködési lehetőségeiről szólt, majd a nap moderátora, Márton Andrea szociológus, a Katolikus Szeretetszolgálat szociálpolitikai szakértője mutatta be a csákvári családok átmeneti otthonában zajló munka tapasztalatait. Katonáné Venguszt Beatrix jogász, közgazdász, igazságügyi mediátor és Gyurkó Szilvia jogász, gyermekvédelmi szakértő a Hintalovon Gyermekjóléti Alapítványtól a családok és a gyerekek átmeneti otthonokban való jogi segítéséről beszélt, valamint jogaik érvényesítéséről az adatvédelmi változások tükrében.

A módszertani napon interaktív szekcióüléseket tartottak a pszichológiai segítségnyújtás lehetőségeiről és eszközeiről Szécsi Judit, a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthon Családok Átmeneti Otthona pszichológusának vezetésével. A digitális társadalom hatása a gyermekekre és családokra címmel Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője tartott műhelybeszélgetést. A nap végén bemutatkozott az egy éve működő Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthon Családok Átmeneti Otthona is.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

2019. április 22., hétfő
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

2019. április 22., hétfő
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle