Görögkatolikus napot tartottak a Szent István-bazilikában

2019. május 16., csütörtök | 15:43

Kocsis Fülöp érsek vezetésével gyűltek össze Budapestről és környékéről a görögkatolikus hívek május 11-én, hogy egy igazi „keleti” napot tartsanak a Szent István-bazilikában. Papp Miklós görögkatolikus pap, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanszékvezetője számolt be az eseményről.

A nap egyszerre idézte meg a máriapócsi kegykép 2015-ös országjárásának nagyszerű, leírhatatlan élményét, s mutatott előre a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keleti kincseire is. 

A találkozó reggeli istentisztelettel kezdődött, ami a húsvéti időszakban különösen ragyog: a szűnni nem akaró „Föltámadt Krisztus…” éneklése megerősítően hatott a görögkatolikusokra, és ízelítőt mutatott a más felekezetűeknek a húsvét bizánci ünnepléséből. A Szent Liturgián a Görögkatolikus Egyház mindig igyekszik megadni a méltóságot, a dicsőséget, a pompát a közöttünk jelen lévő Jelenlétnek: jól esett imádkozni a sok pappal, látni az ikonokat, érezni a tömjént, együtt énekelni a hívek sokaságával. Kocsis Fülöp szentbeszédében Krisztus azon titkáról elmélkedett, hogy egyszerre jó pásztor és ajtó, aki ismer és szeret minket, s akin keresztül igaz utunk van az Atyához.

Már a liturgián szolgált, majd önálló koncertet adott a budaörsi Szent Demeter Görögkatolikus Kórus, Vatamány Sándorné vezetésével. Igazán finom hangulatú, a szentet érzékenyen tisztelő koncertet hallhattak a jelenlévők. 

Az eucharisztikus kongresszusra is készülve Papp Miklós tartott előadást az Eucharisztia és az életvezetés kapcsolatáról. Rámutatott: a szentáldozás intim élménye egy komplex történés, mely nem maradhat csak az érzelmek síkján, hanem hatni akar az életvezetésünkre is. 

Később Jaczkó Sándor helynök vezetésével bemutatkoztak a budapesti görögkatolikus intézmények: az egyetemi kollégium, az induló új óvoda, az ifjúsági közösség, a görögkatolikus középiskola. Az egyre inkább erősödő intézmények nemcsak a görögkatolikus családokat szolgálják, hanem áldásos hatásuk kiterjedhet minden más felekezetű és jóakaratú emberre is.

Az intézmények bemutatkozását követően a Szent Efrém Kórus adott koncertet, Bubnó Tamás karnagy vezetésével.

A bazilika előtti téren igazi görögkatolikus hangulatban találkozhattak a hívek egymással és a főpásztorral: részesülhettek egy jó pohár borban, vásárolhattak az újonnan megnyílt görögkatolikus kegytárgybolt kínálatából, s istenadta verőfényes jókedvben beszélgethettek egymással úgy, ahogy őseik mindig is tették a templom előtt.

A legfelemelőbb élmény talán az volt, amikor a liturgián az Istenszülőt a húsvéti énekekkel köszöntöttük: „Angyal kiáltá a kegyteljesnek, örvendezz!”, „Tündökölj mennyei Jeruzsálem”. A bazilikában zengett az egész görögkatolikus közösség éneke: benne a húsvét kitörő öröme, a közösségi imádság összetartó ereje és a pócsi Szűzanya szeretete is.

Szöveg: Papp Miklós

Fotó: Bajkó Istvánné

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle