Háromnyelvű papszentelés volt Máriapócson

2017. június 19. hétfő 14:06

Máriapócson június 18-án, a nagyszülők és unokák búcsújának keretében szentelték a Hajdúdorogi Főegyházmegye papjává Lakatos Péter diakónust. A szentelés három nyelven: magyar, romani és jelnyelven zajlott.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kocsis Fülöp metropolita párhuzamot vont a nagyszülők és a papok feladatai között. Mint fogalmazott: a papszentelés napja mindig meghatározó a szentelendő számára. Kocsis Fülöp szerint a gondviselés úgy hozta, hogy nem az eredeti időpontban, hanem a főpásztor szíriai útja miatt egy héttel elhalasztva szentelte pappá Lakatos Pétert, éppen amikor a leginkább a papságra vonatkozó evangéliumi részlet hangzott el, amelyben a halászlegények apostolokká váltak Jézus egyetlen szavára: „Jöjjetek, és én emberhalásszá teszlek titeket!”

Talán furcsának tűnhet, hogy halászni kell az embereket, Jézus azonban nem pecázásról beszél – mondta a metropolita. – A halász munkája ennél sokkal átfogóbb, ugyanis mindig kiveti a hálót, pedig sokszor nem is fog semmit. Arról is beszámoltak az apostolok, hogy egész éjjel kint voltak a vízen, de nem akadt a hálóba semmi. Azonban amikor Jézus nevében vetették ki hálójukat, akkor olyan sokaságot fogtak be, hogy nem is győzték kihúzni a partra.

A papnak elsősorban a prédikáció, a tanítás lehet az, amikor kiveti a hálóját: amikor megpróbál a lehető legtöbb embert elérni, azt remélve, hogy megérinti a szíveket, és így a testvérek bekerülnek a hálóba, majd Isten országába. De mit ér a prédikáció, ha az ember élete nem ahhoz igazodik. Hogyha szakadozik az a háló. Hogy ez ne történjen meg, ehhez az kell, hogy a pap egész élete egy kivetett háló legyen, szavai, gondolatai és tettei legyenek összefonva; a pap feladata, hogy az egész életét szője egybe, hogy a tettei, gondolatai, szavai egységet alkossanak. Az egész élete ez a háló – hangsúlyozta a főpásztor. Néha maga sem veszi észre, mikor veti ki. És mi lehet az, ami összefoghatja ezt? Az imádság. Az szője egybe ezt a hálót, hogy ne legyen lyuk életünk hálóján. Hiszen nemcsak a papnak, de minden embernek a feladata ez: hogy egységes legyen az élete hálója. Sőt a nagyszülőknek is feladata, hogy a gyermekek, unokák szétszakadozó élethálóját próbálják meg összeszőni, méghozzá imádságuk által – mondta el a kettős ünnepen Kocsis Fülöp metropolita.

Lakatos Péter, az új pap a liturgia végén megköszönte szüleinek a támogatást, hiszen szegény emberek voltak annak idején, amikor összeházasodtak, és a nehezen összekuporgatott kis pénzükből nevelték fel. Ennek köszönhetően jutott el idáig. Emellett a feleségének, paptársainak és munkatársainak is köszönetet mondott, majd úgy fogalmazott: „Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy higgyünk magunkban, mert bárhonnan is jön az ember, mégis van esély arra, hogy kitartással, szorgalommal sok mindent elérjünk az életben.”

Két kórus tette meghittebbé a Szent Liturgiát: a Budai Görögkatolikus Parókia és a Hodászi Görögkatolikus Egyházközség énekkara.

A liturgiát követően derült ki, hogy Lakatos Péter a jövőben a Budapesti Görögkatolikus Helynökség munkatársa lesz, ott teljesít majd segédlelkészi szolgálatot.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-gondviseles-az-uristen-iranyitotta-sorsomat-koszontjuk-85-eves-jelenits-istvant
A Gondviselés, az Úristen irányította a sorsomat – Köszöntjük a 85 éves Jelenits Istvánt

Jelenits István piarista szerzetes, pap, teológus, irodalomtörténész, középiskolai és egyetemi tanár, a mai katolikus közélet kimagasló képviselője. Ma ünnepli nyolcvanötödik születésnapját. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele.

2017. december 16. szombat
lezarult-brenner-janos-emlekev
Lezárult a Brenner János-emlékév – A boldoggá avatásra készül a Szombathelyi Egyházmegye

Vesperessál és ünnepi szentmisével ért véget december 15–16-án a Brenner János-emlékév a Szombathelyi Egyházmegyében. Az ünnep azonban folytatódik: jövőre május 1-jén Szombathelyen boldoggá avatják a hatvan évvel ezelőtt vértanú halált halt lelkipásztort.

2017. december 16. szombat