Jézus imádkozik értünk, mert tudja, hogy gyöngék vagyunk – Az ökumenikus imahét zárása Nyíregyházán

2018. január 30. kedd 18:50

Az ökumenikus imahét záró alkalmán, január 28-án Szocska A. Ábel apostoli kormányzó hirdetett igét a nyíregyházi evangélikus templomban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Az Úr összegyűjti a szétszórtakat a föld négy széléről” mottóval szervezett imaest kezdetén a szertartást vezető Bodnár Máté református lelkipásztor kiemelte: az egység érdekében újra át kell gondolnunk és meg kell erősítenünk szövetségünket a mindenható Istennel. Így tudunk szétszóródásunkban összekovácsolódni és egységesen fellépni a világ előtt.

Igehirdetésében Szocska A. Ábel apostoli kormányzó is az egység jelentőségét hangsúlyozta. A felolvasott evangéliumi szakasz kapcsán emlékeztetett: maga Jézus imádkozik értünk, mert tudja, hogy esendők, törékenyek vagyunk; imádkozik értünk, hogy eggyé legyünk az Atyával és eggyé egymás között.

Hogyan valósítható meg, hogyan tudunk egyek lenni? Mi a kulcsa ennek az egységnek? – tette fel a kérdést, és a válasz megkereséséhez a János-evangélium 21. versének egy szakaszát olvasta fel (Jn 21,15–17).

Jézus itt nem Péternek szólítja tanítványát, hanem korábbi nevén (amikor még nem volt a tanítványa): „Simon, János fia”. Gyengéden, de őszintén utal arra, hogy nem olyan a kapcsolata Jézussal, mint volt. Simon nem kőszikla – fogalmazott e bibliai résszel kapcsolatban Szocska A. Ábel.

A görög nyelvben legalább négy formája van a szeretet kifejezésének: filia, vagyis baráti szeretet; sztergo, azaz gyermek és szülei közti hálás szeretet; erosz, az erotikus, ösztönös, érzéki szeretet; valamint agapé, feltétel nélküli szeretet, Jézus szeretete. Míg az első három feltételhez kötött – elvárja a barátságot, a megbocsátást, a tetszést –, az agapé feltétel nélkül szeret. Jézus, mikor Pétert kérdezi, mintha ezt kérdezné: feltétel nélkül, önzetlenül szeretsz engem?

Krisztus kritikája ránk is vonatkozik. Mily sokszor félreértelmezzük, mi a szeretet; milyen sokszor feltételekhez szabjuk a másik emberhez, felekezethez fűződő kapcsolatunkat. Mindig elvárunk valamit; szeretetünk álcába öltöztetett önzés – hangzott el az apostoli kormányzó tanításában.

Talán így közeledünk egymáshoz az egyházak között is: a templomod, a szertartásod vagy viseleted megváltoztatásakor majd szeretni foglak. Képmutatásainkkal terhes szeretetünket látja Jézus, és imádkozik értünk, mert tudja jól, hogy gyöngék vagyunk – mutatott rá Szocska A. Ábel. – Ám a szeretet nem ezen múlik, az Atyával való kapcsolat nem ebből fakad. Ha botladozunk is, szeretettel kell lennünk egymás iránt. Mert Jézus mindannyiunkat meg fog szólítani: Szeretsz-e engem? Vagy így: Szerettétek-e egymást feltétel nélkül, férjek és feleségek, szülők és gyermekek, vallási felekezetek? Hogyan szeretitek egymást? Lehajtott fejjel ezt válaszolhatjuk: „Uram, te mindent tudsz, tudod, hogy szeretlek.”

Az ökumenikus imahét utolsó alkalmán a jelen lévő felekezetek kórusai közösen vállaltak zenei szolgálatot.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
egy-masodik-anyak-napja-magyar-zarandokok-koszontottek-szuzanyat-frauenkirchenben
Egy második anyák napja – Magyar zarándokok köszöntötték a Szűzanyát Frauenkirchenben

Magyar zarándokok töltötték meg a burgenlandi Boldogasszony (Frauenkirchen) barokk bazilikáját Szűz Mária mennybevételének ünnepén. A hagyományos magyar nyelvű szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be idén augusztus 15-én.

12:27
templombucsu-es-diakonusszenteles-miskolcon
Templombúcsú és diakónusszentelés Miskolcon

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, a miskolci püspöki székesegyház búcsúján diakónust szentelt Szocska A. Ábel nyíregyházi püspök.

11:36