Jézus imádkozik értünk, mert tudja, hogy gyöngék vagyunk – Az ökumenikus imahét zárása Nyíregyházán

2018. január 30. kedd 18:50

Az ökumenikus imahét záró alkalmán, január 28-án Szocska A. Ábel apostoli kormányzó hirdetett igét a nyíregyházi evangélikus templomban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Az Úr összegyűjti a szétszórtakat a föld négy széléről” mottóval szervezett imaest kezdetén a szertartást vezető Bodnár Máté református lelkipásztor kiemelte: az egység érdekében újra át kell gondolnunk és meg kell erősítenünk szövetségünket a mindenható Istennel. Így tudunk szétszóródásunkban összekovácsolódni és egységesen fellépni a világ előtt.

Igehirdetésében Szocska A. Ábel apostoli kormányzó is az egység jelentőségét hangsúlyozta. A felolvasott evangéliumi szakasz kapcsán emlékeztetett: maga Jézus imádkozik értünk, mert tudja, hogy esendők, törékenyek vagyunk; imádkozik értünk, hogy eggyé legyünk az Atyával és eggyé egymás között.

Hogyan valósítható meg, hogyan tudunk egyek lenni? Mi a kulcsa ennek az egységnek? – tette fel a kérdést, és a válasz megkereséséhez a János-evangélium 21. versének egy szakaszát olvasta fel (Jn 21,15–17).

Jézus itt nem Péternek szólítja tanítványát, hanem korábbi nevén (amikor még nem volt a tanítványa): „Simon, János fia”. Gyengéden, de őszintén utal arra, hogy nem olyan a kapcsolata Jézussal, mint volt. Simon nem kőszikla – fogalmazott e bibliai résszel kapcsolatban Szocska A. Ábel.

A görög nyelvben legalább négy formája van a szeretet kifejezésének: filia, vagyis baráti szeretet; sztergo, azaz gyermek és szülei közti hálás szeretet; erosz, az erotikus, ösztönös, érzéki szeretet; valamint agapé, feltétel nélküli szeretet, Jézus szeretete. Míg az első három feltételhez kötött – elvárja a barátságot, a megbocsátást, a tetszést –, az agapé feltétel nélkül szeret. Jézus, mikor Pétert kérdezi, mintha ezt kérdezné: feltétel nélkül, önzetlenül szeretsz engem?

Krisztus kritikája ránk is vonatkozik. Mily sokszor félreértelmezzük, mi a szeretet; milyen sokszor feltételekhez szabjuk a másik emberhez, felekezethez fűződő kapcsolatunkat. Mindig elvárunk valamit; szeretetünk álcába öltöztetett önzés – hangzott el az apostoli kormányzó tanításában.

Talán így közeledünk egymáshoz az egyházak között is: a templomod, a szertartásod vagy viseleted megváltoztatásakor majd szeretni foglak. Képmutatásainkkal terhes szeretetünket látja Jézus, és imádkozik értünk, mert tudja jól, hogy gyöngék vagyunk – mutatott rá Szocska A. Ábel. – Ám a szeretet nem ezen múlik, az Atyával való kapcsolat nem ebből fakad. Ha botladozunk is, szeretettel kell lennünk egymás iránt. Mert Jézus mindannyiunkat meg fog szólítani: Szeretsz-e engem? Vagy így: Szerettétek-e egymást feltétel nélkül, férjek és feleségek, szülők és gyermekek, vallási felekezetek? Hogyan szeretitek egymást? Lehajtott fejjel ezt válaszolhatjuk: „Uram, te mindent tudsz, tudod, hogy szeretlek.”

Az ökumenikus imahét utolsó alkalmán a jelen lévő felekezetek kórusai közösen vállaltak zenei szolgálatot.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda