Jézus valódi családba született – Betlehemi jelenet a pécsi székesegyházban

2017. december 29. péntek 19:01

A karácsonyt követő első vasárnapon a Szent Családot ünneplik a keresztények világszerte. Az ünnepen Szűz Mária, Szent József és kis Jézus összetartozásának példáján keresztül kerülnek középpontba a család által képviselt értékek. Az ünnepi szentmiséken áldásban részesülnek a családok.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A pécsi hívek tavaly karácsonykor láthatták először a székesegyház új betlehemi kompozícióját, Ágoston-Papp Mónika keramikus alkotását. A jelenet középpontjában a Szent Család áll.

A művész szándéka az volt, hogy úgy ábrázolja Mária, József és Jézus egységét, mint egy hétköznapi családot: „Mária jobbján József térdepel, ujját a szája elé téve, mintha azt mondaná: „Psszt!”, vagy csak a nagy titok, a misztérium felett érzett ámulatában felejtette az ujját a szája előtt? És ha csendre int, vajon kit, a kisbabát vagy a vendégeket?

Ez a mozdulat teológiai jelentéssel is bír, hiszen Józseftől magától nem hallunk semmit a Bibliában. Úgy érzem, hogy Józsefnek ez a gesztusa ledönti a láthatatlan falat, amit sokszor a Szent Család és magunk közé építünk. Ez a mozdulat elég arra, hogy felismerjük, Isten egy hús-vér családba született, és ugyanolyan életet élt, mint mi. Máriának és Józsefnek szülőként hasonló gondjai voltak, mint nekünk: Mit adjak holnap enni a családomnak? Lesz-e munkám a jövő hónapban is? Beteg a gyermek, jaj, mi lesz? És a hétköznapok örömei is pont ugyanazok voltak számukra, mint számunkra. Egy mókás történet, amin közösen nevettek, egy ritka, jó falat, ami ünnepnap került az asztalra. Szerettem volna a feleségét és családját feltétel nélkül elfogadó, bizalommal teli férfiként ábrázolni Józsefet – vallja a kompozíció alkotója.

A betlehemi jelenet – középpontjában a Szent Családdal – a pécsi székesegyházban december 31-én 18 órakor kezdődő ünnepi szentmisén is látható lesz még, melynek végén Udvardy György megyéspüspök megáldja a családokat.

Szekszárdon is püspöki áldásban részesülhetnek azok a családok, akik részt vesznek a december 31-én délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén, amelyet Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke celebrál.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-csaladoknak-2-resz-ma-ugyanazt-tesszuk-mint-nacik-csak-feher-kesztyuben
Ferenc pápa a családoknak (2. rész): Ma ugyanazt tesszük, mint a nácik, csak fehér kesztyűben!

Június 16-án délben a Szentatya a Családtársulatok Fórumának delegációját fogadta a szervezet fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából. Ferenc pápa rögtönzött beszédét – mely kiragadott részleteiben bejárta a magyar sajtót is – két részletben, teljes terjedelmében közöljük.

09:01
szemelyi-valtozasok-egyhazmegyeinkben-2018
Személyi változások egyházmegyéinkben – 2018 – FRISSÍTVE

Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe a 2018. évben egyházmegyéinkben.

10:28