Nagyböjtben is összegyűltek a kántorok Máriapócson

Hazai – 2018. március 15., csütörtök | 19:51

Március 9. és 11. között rendezték meg a kántorok nagyböjti lelkigyakorlatát Máriapócson Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Királyné Kocsis Magdolna vezetésével.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A lelkigyakorlat az Előszenteltek Liturgiájával kezdődött, melyet követően Kocsis Fülöp a szertartásokról beszélgetett a résztvevőkkel. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében a főpásztor kiemelte, mennyire mély tartalma van az Előszenteltek Liturgiájában a dallamok méltóságteljes éneklésének. Ez a különleges szertartás – a papok által végzett teljes leborulással, illetve a hívek letérdelésével – a keleti rítusú egyházak „szentségimádása.” 

A szombat reggeli utrenye után Kocsis Fülöp a böjtről tartott elmélkedést. A főpásztor emlékeztetett arra, hogy a böjt önmagában nem elég, imádsággal kell kiegészíteni, és Jézushoz közelíteni, hogy majd a kísértések idején Jézushoz hasonlóan Isten szavával válaszoljunk és ne magunkban gondolkodjunk, hogy vajon mi lesz a következménye a cselekedetünknek, mert magunkban fontolgatva egy-egy fontos kérdésben való döntést, teret adunk a Sátánnak, hogy a gyengeségünkre hallgassunk.

Szombat délután a vecsernye szertartásának előverseit osztották ki az előénekesek között, melyekről Királyné Kocsis Magdolna tartott előadást. Az utolsó megbeszélésen Nagy Szent Bazil liturgiájának dallamait gyakorolták, melyek a kántorokat elmélyülésre vezetik, a papságnak pedig lehetőséget adnak a csendes imádkozásra. A lelkigyakorlat vasárnap Szent Liturgiával fejeződött be, melyet követően Kocsis Fülöp megköszönte a kántorok szolgálatát, érdeklődését és részvételét.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria