Katolikus gimnáziummá alakítják az egykori bányakórházat Tatabányán

2018. március 11. vasárnap 16:20

Katolikus gimnáziumként születik újjá az 1900-ban épült tatabányai bányakórház. Magyarország Kormánya 3,5 milliárd forintot biztosított a fejlesztés megvalósításához. A beruházásról március 9-én tartott sajtótájékoztatón részt vett Spányi Antal megyéspüspök is.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A bányakórházat a Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat építette 1900-ban, a megyeszékhely egyik legrégibb középülete. Az ingatlan harminc évig üresen állt, korábbi tulajdonosként a megyei önkormányzat többször próbálta értékesíteni, ám közben az épület teljesen leromlott, életveszélyes állapotúvá vált.

A romos építményben helyszíni bejárást tartott Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere, Bencsik János országgyűlési képviselő, Spányi Antal megyéspüspök, Dózsa István püspöki vagyonkezelő és Turzáné Papp Erika, a tatabányai Szent Margit Általános Iskola igazgatónője.

Spányi Antal a sajtótájékoztatón elmondta, a létesítményt a kormány 2016 őszén adta a Magyar Katolikus Egyház tulajdonába, ezután megkezdődhetett egy alapos és mindent átfogó tervezőmunka.

A nyolc és négy évfolyamos képzést biztosító leendő katolikus gimnázium a Szent Margit Általános Iskolával közös vezetés alatt működik majd. Az oktatás két osztállyal indul el a 2019/20-as tanévben;  egy ötödik és egy kilencedik osztály indul el, és majd felmenő rendszerben, nyolc év alatt éri el az intézmény a teljes létszámát. A képzés fő iránya az idegennyelvek emelt óraszámban történő tanítása lesz.

Dózsa István püspöki vagyonkezelő ismertette a látványterveket. Hangsúlyozta: a koncepció megalkotásakor törekedtek arra, hogy külső megjelenésében az eredeti állapotába állítsák vissza az épületet. Az utólag hozzáépített, az arányokat jelentősen torzító részeket visszabontják; a tornatermet és a hozzá kapcsolódó épületrészeket pedig úgy alakítják ki, hogy azok mellett a főépület meghatározó, hangsúlyos marad.

A jóváhagyott bontási tervek alapján a főépületen kívül két épület marad meg, melyek további fejlesztési lehetőséget rejtenek magukban: az egykori rendelőintézet és a belgyógyászati pavilon. A bontási munkálatokat május és augusztus között végzik el. A nyár végén, az új tetőszerkezet megépítésével már a felújítási munkák is elkezdődhetnek, melyek várható befejezési ideje 2020 februárja lesz.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere az épület bejárása után ismertette: az egyházmegye a Modern városok program keretében kapott támogatást a beruházásra. A gimnáziummá alakítás terveiben közreműködött Tatabánya főépítésze, Damokos László. Korában az MTI-nek elmondta, az épületben egy 4 szaktanteremmel kiegészített 12 osztályos gimnázium helyezhető el a kórház alagsorának, két szintjének és tetőterének hasznosításával.

A kórház a száz évvel ezelőtti bányásztelepülés központjában, a mai Óvárosban épült. Közelében található a Jászai Mari Színház, Népház, a Tiszti Kaszinó, a Szent István-templom és a valamikori első községháza is.

Forrás: MTI; Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Bencsik János Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő