Keresztény–zsidó imaestet tartottak Vácon

2019. február 1. péntek, 14:27

A váci Credo-házban január 28-án második alkalommal rendeztek keresztény–zsidó imaestet, amelyen különböző felekezetű – katolikus, evangélikus, református, baptista – keresztény és zsidó hitű emberek voltak jelen a közös örökség és a felebaráti szeretet jegyében.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az egybegyűlteket Beer Miklós váci megyéspüspök köszöntötte, aki azért imádkozott, hogy az Istenbe vetett hit fénye eloszlassa a sötétséget. A Szentírás ószövetségi részéről beszélt, amely a zsidók és keresztények közös öröksége, kiemelve a zsoltárokat és Mózes könyvét. „Ma azért vagyunk itt, hogy megköszönjük az Úrnak, hogy egymás felé terelget minket, és hiszem, hogy ez a mai találkozó Istenhez és egymáshoz is közelebb visz bennünket” – mondta a főpásztor, majd felkérte Szécsi Józsefet, a Keresztény–Zsidó Társaság főtitkárát, hogy vezesse az imaórát.

A főtitkár héberül kezdte beszédét, majd az ember részére megteremtett világról és arról elmélkedett, hogy maga az ember is teremtmény, így mindnyájan Isten teremtményei vagyunk. Ezt követően a világot sújtó problémák – háború, szegénység, ökológiai válság – iránti felelősségre, az összefogás szükségességére hívta fel a jelenlévők figyelmét.

Az est további részében Róna Tamás főrabbi; Feldmájer Péter, a Mazsihisz volt elnöke; Csuka Tamás református tábori püspök; Detre János evangélikus lelkész-esperes; Borsi Attila János református lelkész; Meláth Attila baptista lelkész; Csáki Tibor és Rolik Róbert plébánosok osztották meg gondolataikat, értelmeztek a Szentírásból ószövetségi részeket, meséltek személyes élményeikről. Imáikban az egymáshoz fordulásért, az igazságra való törekvésért és egymás elfogadásáért fohászkodtak. Az egyetlen út a szeretet útja, amelyen barátként kell hogy együtt menjünk – hangzott el.

Az imaalkalom az ároni áldással és Leonard Cohen Hallelujah-jának közös eléneklésével zárult. Az elmélkedések és imádságok között a kisváci Regőczi-kápolna énekkara teljesített zenei szolgálatot.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő