Kiskunhalasi sírokat szépített a Pásztortűz Egyesület

2012. november 9., péntek | 9:37

Az egyesület 2010 óta gondoz hadisírokat.

A szervezet a katolikus temető első világháborús parcelláját (11. sz.) hozta rendbe. A ravatalozó mögötti területen méteres gyomból egyáltalán nem látható sírkeresztek és sírhantok kerültek elő. Mintegy 90 sírhelyet rendeztek, ahol az első világégésben Halason hadikórházakban elhunyt honvédek vagy a fronton elesett helyi katonák, illetve hadirokkantak hantjai vannak.

2011 tavaszán sírkereszteket raktak le a jelöletlen síroknál. Közel 15 halom felett nem volt sírjel. A református új temető hősi (2. sz.) parcellájában található rendezetlen katonai sírokat is megszépítették. Hat sírhely volt elgazosodva és/vagy sírkereszt nélkül. Négy névtáblával ellátott sírjel van azóta a második világháborúban elhunyt halasi katonák vagy Kiskunhalason elesett hősi halottak hantjai felett - tájékoztatta szerkesztőségünket Végső István.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

19:02
keresztesne-varhelyi-interju-munkacsy
„Nem hagy nyugodni az én Krisztusom” – Beszélgetés Munkácsy trilógiájáról

Keresztesné Várhelyi Ilona irodalomtörténésszel próbáltuk megfejteni a képek üzenetét.

15:00