Közeledik a Szent László-napok és a KATTÁRS győri rendezvénysorozata

Hazai – 2017. június 13., kedd | 13:15

Közös sajtótájékoztatón számolt be június 13-án a Győri Egyházmegye és Győr városa a Szent László-napok programjairól. A város június 23-i, az egyházmegye június 25-i kezdettel ünnepli Szent László jubileumát. A média munkatársait Veres András megyéspüspök és Borkai Zsolt polgármester tájékoztatta.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A győri Zichy-palotában rendezett sajtótájékoztatón Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Borkai Zsolt polgármester számoltak be a város és az egyházmegye rendezvénysorozatáról.

Zarándoklat és találkozás, hagyomány és élmény, hit és öröm – e hívószavak jegyében szervezi a Győri Egyházmegye Szent László király jubileumi évének kiemelt eseményét Győr belvárosában. Borkai Zsolt a város és az egyházmegye együttműködését méltatva elmondta: „Számos kezdeményezés mutatja közös küldetésünket. Így a Szent László-napok is arról a célkitűzésről szól, hogy megismertessük városunkat, múltunkat, emlékeinket és hitünket az emberekkel. Jó, hogy mindezt együtt képzeljük el.”

A győriek életében június 27. mindig megkülönböztetett nap volt – utalt Veres András megyéspüspök a város hagyományára. Hozzátette: az egyházmegye a szent uralkodó trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulóját 2017-ben többnapos programsorozattal ünnepli, melynek csúcspontja a Szent László emléknapján a Dunakapu téren tartott szentmise lesz, melyet Erdő Péter bíboros, prímás mutat be az MKPK tagjainak és a szomszédos országok püspöki konferenciái képviselőinek koncelebrálásával. A városi programsorozat csúcspontja ugyancsak 27-én lesz, amikor a hagyományos díszközgyűlés alkalmával átadják a Szent László-emlékérmeket.

Veres András elmondta, a Szent László-napokhoz kapcsolódva az MKPK elhozta Győrbe a KATTÁRS rendezvényét, idén középpontba állítva a családot, felvonultatva mindazokat a szervezeteket, személyeket, mozgalmakat, amelyek az Egyházban a család kíséretében, szolgálatában kötelezték el magukat.

A püspök köszönetet mondott a város nyitottságáért, és osztotta a Borkai Zsolt által megfogalmazott reményt a további együttműködést illetően. Kiemelte annak jelentőségét, hogy Szent László tisztelete az egész országból és külhonból is zarándokok sokaságát vonzza Győrbe. „Szent László napja újra és újra alkalmat ad arra, hogy felidézve életét megtaláljuk magunk számára a követhető irányokat” – mutatott rá a főpásztor.

A megyéspüspök beszámolt arról, hogy az ünnepségsorozat művészeti, tudományos, szakrális és szórakoztató programjaival vallásos és nem vallásos érdeklődőket egyaránt szeretne megszólítani. A közreműködők mindegyike – Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Ghymes együttes, Kiss Gy. László tárogatóművész és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) Boldog Özséb Színtársulata a maga területén a legmagasabb színvonalat képviseli.

Győr város képviseletében Tóthné Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója számolt be a 23-án kezdődő, Szent László korát, a lovagkort megidéző programokról. Időutazásra hív a hagyományőrző és lovas felvonulás, a középkori vásári komédia, a lovagi torna, Szent László és a kun vitéz párviadalának megidézése, a tűzshow, a solymászati bemutató, a bábszínházi előadás, a városlátogatás és idegenvezetés. Mindemellett gasztronómiai programok és aktivitásra hívó kézműves-foglalkozások színesítik a rendezvénysorozatot.

Frivaldszky Edit, az AnyaApaGyerekek kezdeményezés vezetője a KATTÁRS programsorozat kapcsán a család fogalmának és a családról alkotott kép megosztásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Kelet- és Nyugat-Európa között alapvető különbségek mutatkoznak ebben – hangsúlyozta azon országok összefogását, amelyek azt vallják, hogy a hagyományos család a társadalom alapja. „Felelősségünk, hogy ezt a képet a társadalom és a döntéshozók felé képviseljük, és bátran kiálljunk értékeinkért” – mondta az AnyaApaGyerekek kezdeményezés vezetője.

Fotó: Merényi Zita

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria