Közvélemény-kutatást tartottak a Váci Egyházmegyében a hitoktatásról

2018. március 2. péntek 14:31

Beer Miklós váci megyéspüspök karácsonyi üdvözlőkártyájának hátoldalán kérte a szülők együttműködését egy rövid, interneten elérhető kérdőív kitöltésére, mely a hitoktatásról szólt. Az anonim módon kitölthető, 19 kérdésből álló kérdőíven 632 szülő válaszolt.

A kérdőíven szabadszöveges válasz adására is lehetőség nyílt, amelyben sok szülő fejezte ki tetszését az újszerű kapcsolatfelvételre reagálva.

A tantárgy fontosságával kapcsolatos kérdésnél a szülők 80 százaléka választotta az „Ez a legfontosabb tárgyak egyike, az egész életre kihatnak az itt tanultak” válaszlehetőséget. Azzal az állítással, hogy „Elhagyható lenne az iskolai hitoktatás, mert a gyerekek túl vannak terhelve”, a válaszolóknak 11 százaléka értett egyet. A tantárgyat a szülők 47 százaléka segítségnek tekinti a gyermeknevelésben; 42 százalékuk a “fontos tantárgy, mert alapvetően jóra neveli a gyermekemet” válaszopciót jelölte meg.

A szülők kétharmada tartja integráló tantárgynak a hitoktatást. Ebből az derül ki, hogy belátható és hasznos, hogy a hitoktatási tananyagnak számos irodalmi, történelmi, zenei és képzőművészeti témával van szerves kapcsolata. 

A válaszoló szülők 84 százaléka hasznosnak ítélne egy, a szülőknek szóló egyházmegyei internetes oldalt, és 62 százalékuk egyértelműen igényelné is ezt. A legtöbben szívesen vennének internetes tartalmakkal kapcsolatos egyházi iránymutatást, és előkelő helyen szerepel a hitoktatási tananyagok, illetve a liturgia szakszerű magyarázatára vonatkozó igény is.

A pasztoráció irányait illetően figyelemfelkeltő eredmény az is, hogy a gyermeküket katolikus hittanra beírató szülők 38,5 százaléka a szentmise szerepét nem tartja meghatározónak a vallásos nevelésen belül, és a szülők 9 százaléka nem is mutat példát ebben a tekintetben.

A szülők több mint 80 százaléka válaszolta azt, hogy szívesen segítene alkalmanként a plébánosnak a plébániai programok lebonyolításában.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle