Közvélemény-kutatást tartottak a Váci Egyházmegyében a hitoktatásról

2018. március 2. péntek 14:31

Beer Miklós váci megyéspüspök karácsonyi üdvözlőkártyájának hátoldalán kérte a szülők együttműködését egy rövid, interneten elérhető kérdőív kitöltésére, mely a hitoktatásról szólt. Az anonim módon kitölthető, 19 kérdésből álló kérdőíven 632 szülő válaszolt.

A kérdőíven szabadszöveges válasz adására is lehetőség nyílt, amelyben sok szülő fejezte ki tetszését az újszerű kapcsolatfelvételre reagálva.

A tantárgy fontosságával kapcsolatos kérdésnél a szülők 80 százaléka választotta az „Ez a legfontosabb tárgyak egyike, az egész életre kihatnak az itt tanultak” válaszlehetőséget. Azzal az állítással, hogy „Elhagyható lenne az iskolai hitoktatás, mert a gyerekek túl vannak terhelve”, a válaszolóknak 11 százaléka értett egyet. A tantárgyat a szülők 47 százaléka segítségnek tekinti a gyermeknevelésben; 42 százalékuk a “fontos tantárgy, mert alapvetően jóra neveli a gyermekemet” válaszopciót jelölte meg.

A szülők kétharmada tartja integráló tantárgynak a hitoktatást. Ebből az derül ki, hogy belátható és hasznos, hogy a hitoktatási tananyagnak számos irodalmi, történelmi, zenei és képzőművészeti témával van szerves kapcsolata. 

A válaszoló szülők 84 százaléka hasznosnak ítélne egy, a szülőknek szóló egyházmegyei internetes oldalt, és 62 százalékuk egyértelműen igényelné is ezt. A legtöbben szívesen vennének internetes tartalmakkal kapcsolatos egyházi iránymutatást, és előkelő helyen szerepel a hitoktatási tananyagok, illetve a liturgia szakszerű magyarázatára vonatkozó igény is.

A pasztoráció irányait illetően figyelemfelkeltő eredmény az is, hogy a gyermeküket katolikus hittanra beírató szülők 38,5 százaléka a szentmise szerepét nem tartja meghatározónak a vallásos nevelésen belül, és a szülők 9 százaléka nem is mutat példát ebben a tekintetben.

A szülők több mint 80 százaléka válaszolta azt, hogy szívesen segítene alkalmanként a plébánosnak a plébániai programok lebonyolításában.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-meg-kell-tanulnunk-bizni-istenben-es-elcsendesedni-miszteriuma-elott
Ferenc pápa: Meg kell tanulnunk bízni Istenben és elcsendesedni misztériuma előtt!

Június 24-én a Szentatya Keresztelő János születésének csodás körülményeiről, és annak üzenetéről elmélkedett a közös déli Mária-imádság alkalmából. Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

17:41
erdo-peter-biboros-szent-adalbert-dijjal-tuntette-ki-tarlos-istvan-fopolgarmestert
Erdő Péter bíboros Szent Adalbert-díjjal tüntette ki Tarlós István főpolgármestert

Erdő Péter bíboros, prímás főcelebrálásával mutattak be ünnepi szentmisét az óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia búcsúján, június 24-én. A szentmise végén a bíboros kitüntetést és pápai áldást tartalmazó oklevelet adott át Tarlós Istvánnak, Budapest főpolgármesterének 70. születésnapja alkalmából.

16:30