Közvélemény-kutatást tartottak a Váci Egyházmegyében a hitoktatásról

2018. március 2. péntek 14:31

Beer Miklós váci megyéspüspök karácsonyi üdvözlőkártyájának hátoldalán kérte a szülők együttműködését egy rövid, interneten elérhető kérdőív kitöltésére, mely a hitoktatásról szólt. Az anonim módon kitölthető, 19 kérdésből álló kérdőíven 632 szülő válaszolt.

A kérdőíven szabadszöveges válasz adására is lehetőség nyílt, amelyben sok szülő fejezte ki tetszését az újszerű kapcsolatfelvételre reagálva.

A tantárgy fontosságával kapcsolatos kérdésnél a szülők 80 százaléka választotta az „Ez a legfontosabb tárgyak egyike, az egész életre kihatnak az itt tanultak” válaszlehetőséget. Azzal az állítással, hogy „Elhagyható lenne az iskolai hitoktatás, mert a gyerekek túl vannak terhelve”, a válaszolóknak 11 százaléka értett egyet. A tantárgyat a szülők 47 százaléka segítségnek tekinti a gyermeknevelésben; 42 százalékuk a “fontos tantárgy, mert alapvetően jóra neveli a gyermekemet” válaszopciót jelölte meg.

A szülők kétharmada tartja integráló tantárgynak a hitoktatást. Ebből az derül ki, hogy belátható és hasznos, hogy a hitoktatási tananyagnak számos irodalmi, történelmi, zenei és képzőművészeti témával van szerves kapcsolata. 

A válaszoló szülők 84 százaléka hasznosnak ítélne egy, a szülőknek szóló egyházmegyei internetes oldalt, és 62 százalékuk egyértelműen igényelné is ezt. A legtöbben szívesen vennének internetes tartalmakkal kapcsolatos egyházi iránymutatást, és előkelő helyen szerepel a hitoktatási tananyagok, illetve a liturgia szakszerű magyarázatára vonatkozó igény is.

A pasztoráció irányait illetően figyelemfelkeltő eredmény az is, hogy a gyermeküket katolikus hittanra beírató szülők 38,5 százaléka a szentmise szerepét nem tartja meghatározónak a vallásos nevelésen belül, és a szülők 9 százaléka nem is mutat példát ebben a tekintetben.

A szülők több mint 80 százaléka válaszolta azt, hogy szívesen segítene alkalmanként a plébánosnak a plébániai programok lebonyolításában.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő