Közvélemény-kutatást tartottak a Váci Egyházmegyében a hitoktatásról

2018. március 2. péntek 14:31

Beer Miklós váci megyéspüspök karácsonyi üdvözlőkártyájának hátoldalán kérte a szülők együttműködését egy rövid, interneten elérhető kérdőív kitöltésére, mely a hitoktatásról szólt. Az anonim módon kitölthető, 19 kérdésből álló kérdőíven 632 szülő válaszolt.

A kérdőíven szabadszöveges válasz adására is lehetőség nyílt, amelyben sok szülő fejezte ki tetszését az újszerű kapcsolatfelvételre reagálva.

A tantárgy fontosságával kapcsolatos kérdésnél a szülők 80 százaléka választotta az „Ez a legfontosabb tárgyak egyike, az egész életre kihatnak az itt tanultak” válaszlehetőséget. Azzal az állítással, hogy „Elhagyható lenne az iskolai hitoktatás, mert a gyerekek túl vannak terhelve”, a válaszolóknak 11 százaléka értett egyet. A tantárgyat a szülők 47 százaléka segítségnek tekinti a gyermeknevelésben; 42 százalékuk a “fontos tantárgy, mert alapvetően jóra neveli a gyermekemet” válaszopciót jelölte meg.

A szülők kétharmada tartja integráló tantárgynak a hitoktatást. Ebből az derül ki, hogy belátható és hasznos, hogy a hitoktatási tananyagnak számos irodalmi, történelmi, zenei és képzőművészeti témával van szerves kapcsolata. 

A válaszoló szülők 84 százaléka hasznosnak ítélne egy, a szülőknek szóló egyházmegyei internetes oldalt, és 62 százalékuk egyértelműen igényelné is ezt. A legtöbben szívesen vennének internetes tartalmakkal kapcsolatos egyházi iránymutatást, és előkelő helyen szerepel a hitoktatási tananyagok, illetve a liturgia szakszerű magyarázatára vonatkozó igény is.

A pasztoráció irányait illetően figyelemfelkeltő eredmény az is, hogy a gyermeküket katolikus hittanra beírató szülők 38,5 százaléka a szentmise szerepét nem tartja meghatározónak a vallásos nevelésen belül, és a szülők 9 százaléka nem is mutat példát ebben a tekintetben.

A szülők több mint 80 százaléka válaszolta azt, hogy szívesen segítene alkalmanként a plébánosnak a plébániai programok lebonyolításában.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
hivas-szeretetre-kovacs-zoltan-szeged-pappa-szenteltek-papi-arcel
Hívás a szeretetre – Villanófényben Kovács Zoltán újmisés

Kovács Zoltán diakónust a szegedi dómban szentelte pappá szeptember 8-án Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök. „Meghívásunk a szeretetre szól.” A pap identitása szempontjából meghatározó, hogy minél inkább azonosuljon Krisztussal – vallja Kovács Zoltán. A jó papot a jó édesapához hasonlítja.

19:59
ferenc-papa-katekezise-az-is-boldog-lehet-akinek-nem-voltak-jo-szulei
Ferenc pápa: Az is boldog lehet, akinek nem voltak jó szülei!

Szeptember 19-én a szülők iránti tisztelet parancsáról elmélkedett katekézisében Ferenc pápa. A Szentatya a parancsolat felszabadító hatását hangsúlyozta: elfogadhatjuk szüleinket korlátaikkal együtt, kiengesztelődhetünk gyermekkori sérüléseinkkel, és boldog, másoknak szentelt életet élhetünk.

16:20