Lektor- és akolitusavatás Veszprémben

Hazai – 2017. december 19., kedd | 15:04

Két jelöltet lektorrá, egy kispapot akolitussá avatott december 17-én Márfi Gyula érsek a veszprémi Szent Mihály-bazilikában. Az ünnepi szentmise keretében érkezett meg Veszprémbe a betlehemi láng.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Advent harmadik vasárnapján érkezett meg Veszprémbe a IV. Károly cserkészcsapat segítségével a betlehemi békeláng. A különleges karácsonyi szimbólumot Jézus születésének emlékére idén is Betlehemben gyújtották meg, majd – ahogy minden évben – repülővel vitték Bécsbe, ahol „szétosztották”, több kisebb fáklyát meggyújtva. A cserkészek képviselője a veszprémi Szent Mihály-bazilikában ünnepi szentmise keretében gyújtotta meg vele az adventi koszorú harmadik gyertyáját.

A szentmise keretében Márfi Gyula érsek kiszolgáltatott két szentelményt: lelkipásztoruk ajánlásával lektorrá avatta Lendvai-Frikkel Attilát és Torma Pétert; továbbá akolitussá avatta Egyed Norbert veszprémi egyházmegyés kispapot, aki jelenleg a szombathelyi Hittudományi Főiskolán tanul és az ajkai Jézus Szíve Plébánián teljesít szolgálatot.

A lektoravatásban az avatandó különleges megbízást kap az Egyháztól Isten igéjének hirdetésére és az abban gyökerező hit ápolására. A lektorok feladata elsősorban a liturgiákon való felolvasás, valamint a gyermekek és felnőttek hitre nevelése, továbbá felkészítése a szentségek méltó felvételére.

Az akolitusok arra kaptak megbízatást a felavatáskor, hogy segítsék a papokat és diakónusokat tisztségük gyakorlásában, és szükség esetén megáldoztassák a híveket, akár a mozgásukban korlátozott betegeket is.

Márfi Gyula érsek homíliájában az öröm vasárnapjáról beszélt, rámutatva, hogy a napi olvasmányokból és az evangéliumból is sugárzik az öröm. „Én csak vízzel keresztelek. De köztetek áll az, akit nem ismertek, aki a nyomomba lép, s akinek még a saruszíját sem vagyok méltó megoldani” (Jn 1,26) – idézte Keresztelő Szent János szavait a főpásztor, hangsúlyozva, hogy valóban köztünk van az Úr, és ez a mi nagy örömünk. Kell, hogy tudjunk mi is mindig örülni – mondta a veszprémi érsek.

A szentmise végén a főpásztorral koncelebráló Nagy Károly apát, kanonok, plébános köszöntötte az aznap 74. születésnapját ünneplő Márfi Gyulát, aki két nappal korábban Veszprém megye tiszteletbeli polgára címet kapott.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria