Lelkigondozóknak tartottak fórumot Kalocsán

2019. január 10., csütörtök | 14:22

Állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények munkatársaival találkozott Kalocsán, az „Osztozó – Lelkigondozók fóruma” keretében Bábel Balázs érsek január 7-én.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) állami intézményeiben kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az ellátottak – az Alaptörvény által biztosított jogukkal élve – megfelelő lelkigondozásban részesülhessenek, és gyakorolhassák hitüket. A kirendeltségek segítségével minden megyében számos találkozót szerveztek azoknak a munkatársaknak, akik ezekben az intézményekben a hitéleti eseményeket szervezik, a vallásgyakorlás feltételeit megteremtik; lelkigondozói eseményeket, beszélgetéseket tartanak.

Fórumukat – az „osztozót” – ezúttal Kalocsán tartották. A Nagyasszonyunk Katolikus Intézményben találkoztak Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsekkel a Bács-Kiskun megyei szociális és gyermekvédelmi intézményekben dolgozó lelkigondozók.

Tóth Mária kirendeltségigazgató és Késmárki Zsolt, az SZGYF Főigazgatói Irodájának témafelelős munkatársa vezetésével azért gyűltek össze előadásra és kötetlen beszélgetésre, hogy megosszák tapasztalataikat munkájukról, meghallgassák a főpásztor gondolatait az Egyház szociális-társadalmi szerepvállalásáról, annak konkrét megvalósulási formáiról a megyében, számos személyes epizóddal, lelkipásztori élménnyel illusztrálva.

Szóba kerültek a társadalmi-gazdasági folyamatok nyomán bekövetkező változások, az Egyház belső életét érintő kérdések, az infrastruktúra, a lelkipásztori jelenlét és ellátás kihívásai, és több epizód egy főpásztor napi teendőivel kapcsolatban is: hogyan találkozik papjaival, milyen ügyekben kell néha igen nehéz döntéseket hoznia, milyen örömforrásokat jelentenek a lelkipásztori látogatások. Meghívott vendégként jelen volt Cselik Beatrix egyházmegyei karitászigazgató is, akivel a szeretetszolgálat konkrét lehetőségeiről beszélgettek a résztvevők.

Az érsekség meghívására kulturális és hitélményt nyújtó programként, szakszerű, tartalmas vezetéssel lehetőség nyílt a felújított Astriceum Érseki Múzeum, a székesegyház és a ritka kincseket rejtő érseki könyvtár megtekintésére is – tájékoztatott Késmárki Zsolt, az SZGYF Főigazgatói Irodájának társadalmi kapcsolatokért felelős referense.

Forrás: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

Fotó: Cselik Beatrix

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
utolso-utjara-kisertek-palos-frigyest-vacon
Utolsó útjára kísérték Pálos Frigyest Vácon

Pálos Frigyes Leó temetése alkalmából március 20-án Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét a váci székesegyházban, Varga Lajos váci segédpüspök, Koza József tiszteletbeli kanonok, prépost, címzetes esperes, Tóth Ferenc esperes és Gedeon József koncelebrálásával.

2019. március 22., péntek
orzoje-vagyok-az-en-testveremnek-bemutattak-nemeth-gabor-bioetikai-konyvet
Őrzője vagyok az én testvéremnek – Bemutatták Németh Gábor bioetikai könyvét

Március 21-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán mutatták be Németh Gábor „Bioetikai vázlatok” című könyvét, a kar és a kötetet kiadó Szent István Társulat közös szervezésében.

2019. március 22., péntek