Lengyel vendégek a Budapesti Egyetemi Lelkészségen

2016. október 4. kedd 19:01

A krakkói ifjúsági világtalálkozó (IVT) gliwicei előtalálkozójának szervezőit látta vendégül a Budapesti Egyetemi Lelkészség az elmúlt hétvégén, szeptember 30. és október 2. között – tájékoztatott Sinka Domonkos.

A tizennégy lengyel fiatal rövid látogatásának célja, ahogy kísérőjük, Jacek atya fogalmazott, nem turisztikai volt, hanem a közös Isten felé figyelés megtapasztalása. A vendégek a szűk másfél nap alatt megtekintették többek között a Mátyás-templomot és a budai Várat, a Nemzeti Múzeumot, a Hősök terét és a Szent István-bazilikát.

Október 1-jén, szombaton este a szentmise után bálon vettek részt a lengyel és a magyar fiatalok a Lágymányosi Ökumenikus Központban, majd vasárnap az Apor Vilmos téri templomban ünnepeltek szentmisét. Pákozdi István egyetemi lelkész a liturgia elején méltatta a lengyel népet, majd prédikációjában arról beszélt, hogy életünk céljának az Istennek való szolgálatot kell tekintenünk.

A program végén a magyar fiatalok jelképes ajándékcsomagot adtak át a lengyel fiataloknak, majd az IVT himnuszával búcsúztatták őket.

Mind lengyel, mind magyar részről megfogalmazódott a szándék a kapcsolat folytatására, további ápolására, hogy a világtalálkozón született barátságok tovább erősödhessenek, és a két nép fiataljai egyre közelebb kerülhessen egymáshoz.

Fotó: Rádi Viktor

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
hivas-szeretetre-kovacs-zoltan-szeged-pappa-szenteltek-papi-arcel
Hívás a szeretetre – Villanófényben Kovács Zoltán újmisés

Kovács Zoltán diakónust a szegedi dómban szentelte pappá szeptember 8-án Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök. „Meghívásunk a szeretetre szól.” A pap identitása szempontjából meghatározó, hogy minél inkább azonosuljon Krisztussal – vallja Kovács Zoltán. A jó papot a jó édesapához hasonlítja.

19:59
ferenc-papa-katekezise-az-is-boldog-lehet-akinek-nem-voltak-jo-szulei
Ferenc pápa: Az is boldog lehet, akinek nem voltak jó szülei!

Szeptember 19-én a szülők iránti tisztelet parancsáról elmélkedett katekézisében Ferenc pápa. A Szentatya a parancsolat felszabadító hatását hangsúlyozta: elfogadhatjuk szüleinket korlátaikkal együtt, kiengesztelődhetünk gyermekkori sérüléseinkkel, és boldog, másoknak szentelt életet élhetünk.

16:20