Lezárult a Brenner János-emlékév – A boldoggá avatásra készül a Szombathelyi Egyházmegye

2017. december 16. szombat 16:40

Vesperessál és ünnepi szentmisével ért véget december 15–16-án a Brenner János-emlékév a Szombathelyi Egyházmegyében. Az ünnep azonban folytatódik: jövőre május 1-jén Szombathelyen boldoggá avatják a hatvan évvel ezelőtt vértanú halált halt lelkipásztort.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Advent 3. vasárnapjához közeledve a Szombathelyi Egyházmegyében mindig megváltozik egy kicsit a hangulat. Miközben az Egyház az öröm vasárnapját ünnepli, a Szombathelyi Egyházmegye gyászba borul: az adventi koszorú harmadik gyertyája rózsaszín helyett piros a Vas és Zala megyei templomokban. A hívek ezen a vasárnapon Brenner Jánosra emlékeznek, akit éppen hatvan éve, 1957. december 14-ről 15-re virradó éjjel öltek meg, a ma már Szentgotthárd városához tartozó Zsidán.

A Szombathelyi Egyházmegye hívei és papjai hűen őrizték János atya emlékét az elmúlt évtizedekben, 2016 decemberétől pedig egy éven át emlékév keretében irányították a figyelmet az ő példamutató és Krisztus-követő életére. Az emlékév zárásaként december 15-én este a szalézi templom kriptájában, János atya sírjánál imádkozták el az esti dicséretet.

1957. december 15-én hajnalban a fehér havat vörösre festette Brenner János vére – kezdte beszédét Székely János szombathelyi megyéspüspök, hozzátéve: az adventi ünnepvárást, a fény eljövetelére való készülést el akarta akkor taposni a diktatúra gonoszsága.

Karácsonykor Krisztus születését ünnepeljük, aki mint Isten Báránya jött erre a világra, hogy feláldozza értünk önmagát. Jászol és kereszt összetartoznak, ez Isten cselekvési stílusa. És ez a két titok összekapcsolódott Brenner János életében is, aki mintha fiatal korától erre készült volna, hogy feláldozza életét. Erről írt lelki naplójában is – emlékeztetett a főpásztor. – Az emberi élet legnagyobb hatalma, hogy odaadjuk, feláldozzuk, szeretetté tegyük. Ezt tette János atya is, akiben megvolt a készség, hogy mindent odaadjon.

Székely János felidézte a Brenner szülők példáját, akik odaadással és hittel nevelték gyermekeiket. Úgy fogalmazott, ha szeretnénk olyan fiatalokat látni, mint Brenner János volt, akkor kellenének olyan családok és olyan szülők, mint a Brenner szülők, akik hitben és szeretetben élnek és ezt adják át a gyermekeiknek.

Brenner János tiszta szívű pap volt. Sugárzott belőle a kegyelem, a derű. Ezt a fényt, hitet akarta a diktatúra megszüntetni. Mert a diktatúrák ellenségei a vallás, az Isten. De ellenség a család, a nemzet, a föld, a közösség is. Brenner János a hit, az emberség, a remény tanúja volt – emelte ki Székely János.

A vesperás végén a megjelentek koszorúkat, mécseseket helyeztek el János atya sírjánál.

Székely János beszédét ITT meghallgathatják.

* * *

A december 16-i ünnepi szentmisére az egyházmegye valamennyi részéről és valamennyi intézményéből érkeztek hívek a szombathelyi székesegyházba. A liturgia kezdetén Székely János megyéspüspök megköszönte a boldoggáavatási eljárásban dolgozó egyházi és világi szakértők, segítők fáradozását; külön köszöntötte Brenner József atyát, és hálát adott Istennek, hogy megélhette János testvére boldoggá avatásának bejelentését.

„Ne félj! Megsegítelek!” – idézte Izajás próféta könyvét szentbeszédében Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke. Kiemelte: Jézus is többször használta ezeket a szavakat, hogy erőt adjon tanítványainak a nehéz helyzetekben. Karácsonyra készülve nekünk is ezek a szavak adhatnak erőt és bátorítást. Mert a karácsony üzenete: Isten fia közénk jött, velünk van.

Nemcsak ideig-óráig maradt Jézus, hanem velünk maradt. Akiben félelem van, számolja azt fel: Isten velünk van – ismételte meg Veres András. – Ő a keresztény ember erőforrása a félelem elleni harcban. Mert ő a világ ura, bízhatunk benne.

Brenner Jánosban is ez a bizalom élt. Ezért is lehetett, hogy amikor az életét fenyegető dolgok történtek vele, egyre erősebb lett és nem félt. Éljen bennünk is a bátor erő, ami Brenner Jánosban élt. Életünk minden napján emlékezzünk az Úr szavaira: „Ne félj! Én megsegítelek” – hangsúlyozta a szónok.

A szentmise végén Székely János megyéspüspök Szent Márton-emlékéremmel köszönte meg Ruppert József piarista atyának, a Brenner-ügy római posztulátorának az elmúlt években végzett fáradozását.

A szombathelyi főpásztor zárszavában elmondta, Brenner Jánost 2018. május 1-jén avatják boldoggá Szombathelyen, a székesegyház előtti téren. A Szombathelyi Egyházmegye éves zarándoknapja így egy nagy ünnepnappá változik jövőre. Székely János arra biztatott, hogy Vas és Zala megyékből minél többen vegyenek részt a szertartáson – legyen a boldoggá avatás valóban nagy ünnepe a Szombathelyi Egyházmegyének!

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle