Megújultak az anarcsi görögkatolikus templom falképei

2019. május 13., hétfő | 17:57

A közelmúltban felújították és bővítették a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község görögkatolikus templomának falképeit. A munkálatok befejezése után, május 5-én Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspökkel ünnepelt együtt a közösség.

Idén a kenethozó asszonyok vasárnapja egybeesett május első vasárnapjával, amikor az édesanyákat is köszöntjük. Ehhez a jeles alkalomhoz kötötte ünnepi beszédét Szocska A. Ábel püspök.

„Nem véletlenül értesültek elsőként Jézus feltámadásáról a kenethozó asszonyok; az asszonyi szív jobban megérzi a Jóisten szeretetét” – mondta a püspök, s hozzátette: az sem lehet véletlen, hogy a nőket hívta meg arra az Isten, hogy édesanyaként a szívből jövő, gondoskodó szeretetet még inkább megéljék.

Móra Ferenc néhány sorával emlékeztette a jelenlévőket, hogy a nők, különösen az édesanyák több tiszteletet érdemelnének, hiszen jóságos szeretetük felruházza őket „az édesanyák rendkívüli tulajdonságával: számukra minden gyermek kedves, mindig meg tudnak bocsátani gyermekeiknek, gyermeküket szépnek látják.

Az Anyaszentegyház is ilyen gondoskodással van irántunk, neki is meg kell köszönnünk időről időre ezt a gondoskodó szeretetet. A templom felújításával Anyaszentegyházunk felé fejeztük most ki hálánkat” – fogalmazott a főpásztor.

Az anarcsi Máriapócsi Könnyező Istenszülő görögkatolikus templomot hat éve újították fel kívülről, de a belső festés csak most, a Nyíregyházi Egyházmegye és az anarcsi hívek adományaiból valósulhatott meg. A díszítő festéseket és a restaurálási munkálatokat Anducska Tibor végezte; a mennyezeti Pantokrátor-festményt Monostory Viktória készítette. A szertartáson ezeket áldotta meg szentelt olajjal, tömjénfüsttel és szenteltvízzel a főpásztor.

A házigazda, Monostory Marcell parókus és az egyházközség tagjai mellett az ünnepségen jelen volt a kerület papsága, a helyi római katolikus plébános és a hívek, akik szintén ebben a templomban imádkoznak hétről hétre, továbbá az önkormányzat képviselői és a város elöljárói, valamint a meghívottak között volt Anarcs neves szülöttje, Béres József is.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Zadubenszki Norbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle