Mézmegáldás Székesfehérváron

Hazai – 2018. február 27., kedd | 9:58

Mézfesztivált szerveztek február 23-án Székesfehérváron. A rendezvény végén Dózsa István plébános áldotta meg a termelők által készített mézeket és az I. Székesfehérvári Mézfesztivál résztvevőit.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Hagyományteremtő céllal rendeztek mézfesztivált Székesfehérvár belvárosban, ahol a méhészek a méz és más méhészeti termékek kóstolása és vására mellett számos programmal várták az érdeklődőket. A 2016-ban alakult székesfehérvári Szent István Mézlovagrend meghívására tizennégy erdélyi, vajdasági és magyar méhészcsoport érkezett a városba.

A rendezvényt ünnepi szentmise zárta, melynek elején Dózsa István plébános köszöntötte az anyaországból és a határon túlról érkező mézlovagokat. Dózsa István elmondta, hogy az Egyház gyakran áld meg tárgyakat, például húsvétkor ételt vagy augusztus 20-án az új kenyeret. Mézet első alkalommal áldanak meg Székesfehérváron. Az Egyház azért teszi és teheti ezt, mert nem az anyagon van a hangsúly, hanem az áldás adóján, a minden tárgy és tevékenység mögött álló Istenen.

„Amikor idehozzuk a templomba termésünket, terményünket, akkor hálát adunk Istennek a természet rendjéért. Ugyanakkor idehozzuk kéréseinket is. Hiszen bármilyen nagy szorgalommal is tevékenykedünk, tudjuk, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk, hogy nem elég az önerő, valami egészen más, valami megfoghatatlan is kell, amire azt mondjuk: isteni gondviselés” – fogalmazott a plébános.

Beszédében Dózsa István azt is kiemelte, hogy az áldás mögött nemcsak az áldásadó Isten van, hanem ott van az ember is, aki az áldást fogadja és kéri. Hiszen azt mondjuk, akkor jó egy termék, ha a készítője „önmagát” is beleadja. „Ma, amikor mézet áldunk meg, ennek is – mint a többi megszentelt terménynek – van valami sajátossága, amit Egyházunk hangsúlyoz. A méz alapvetően a hit jelképe számunkra. Amikor Jézus feltámadt, apostolai nem akarták elhinni. Hitük bizonyságaként, hogy valóban él, Jézus halat, valamint lépesmézet kért, és szemük láttára elfogyasztotta. Hitért imádkozzunk tehát ebben a mai világunkban, a mai Európában, hogy a feltámadt Krisztusba vetett hitünk és reményünk megmaradhasson” – mondta Dózsa István.


A szentmise végén a plébános megáldotta a mézet és a jelenlévőket, azt kérve, hogy akik a megszentelt mézet fogyasztják, testi-lelki egészségben élhessenek.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Somogyi Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria