Az Őrség varázsa – Ökumenikus imahét a nyugati határszélen

2019. január 31. csütörtök, 10:28

Immár 29 éve gyűlnek össze az őrségi települések különböző keresztény felekezeteinek tagjai, hogy imádkozzanak a Krisztus-hívők egységéért. A január 21–27-ig tartó ökumenikus imahéten Kercaszomoron, Őriszentpéteren és Bajánsenyén tartottak imaórákat.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az eseménysorozat január 21-én a kercaszomori református templomban kezdődött, ahol Ozsváth Imre református lelkész, Kollerné Loós Zsuzsanna evangélikus lelkész és Köbli Tamás plébános vezették a szertartást. Igét hirdetett Kiss László körmendi plébános, kerületi esperes. A következő napokon Őriszentpéter templomaiban imádkoztak a Krisztus-hívők egységéért, január 24-én pedig Bajánsenyén is bekapcsolódtak az imahétbe.

Az imahetet lezáró szertartást január 27-én 14 órakor Bajánsenyén, 16 órakor pedig Őriszentpéteren tartották. Mindkét helyszínen Székely János megyéspüspök hirdetett igét. Az imaórát követően Bajánsenyén a katolikus, Őriszentpéteren pedig a református hívek látták vendégül szeretetvendégségen a résztvevőket.

* * *

Varga Ottó, Őriszentpéter 2017-ben elhunyt egykori plébánosa így emlékezett vissza egy beszédében a helybéli ökumenikus törekvésekről:

„Életemben legalább egyszer szerettem volna megérni, hogy a vén Hegyi is tegyen a reformátusok perselyébe!” – [Egy hívem,] Dani bácsi számára ugyanis a Hegyi Jóska bácsi volt a nagy vetélytárs. Igaz, hogy vetélytársak voltak, de egymást nagyon is tisztelték, egymás hűségét, ahogy még a legnehezebb időkben is kitartottak Egyházuk mellet.

Aztán a fordulat évében szolidaritási istentiszteleteket tartottunk az erdélyi magyarokért, Tőkés László püspökért. A református templomban olyan sokan voltunk, hogy majdnem a falakat is kinyomtuk. 1990-ben volt egy közös gyűjtési akciónk, amikor egy teherautónyi segélyszállítmányt vittünk Gyergyószárhegyre. Aztán úgy tűnt, hogy ezek az ökumenikus törekvések véget érnek, mivel évekig nem volt közös találkozásunk. De a Szentlélek működését az ember nem képes megakadályozni. Hiszen immár a harmadik esztendeje, hogy egyre többen összejövünk, hogy egy héten keresztül imádkozzunk a keresztények egységéért.

Volt egy közös gyűjtésünk, s ennek a gyűjtésnek eredményeként 8 millió 600 ezer forint értékű segélyszállítmányt vittünk az árvízkárosultaknak a kárpátaljai Munkácsra. Én ezt személy szerint az »Őrség varázsának« tartom. Ezt eredményezi az összefogás. Gondoljunk csak bele, ha Magyarországon minden Őrséghez hasonló nagyságú térség ekkora, 8 millió 600 ezer forint értékű segélyszállítmánnyal érkezett volna az árvízkárosultakhoz, akkor minden gondjuk meg lett volna oldva! Ezt eredményezi az összefogás. S mi ez, ha nem a Szentlélek Úristen működése?

Végül engedjék meg, hogy egy kedves, de tanulságos emlékemmel fejezzem be a ma esti visszatekintésemet: Az egyik közös imaestünkkor, ami fönt volt a katolikus templomnál, a Hegyi Jóska bácsi megkérdezte a tiszteletes úrtól: »Mondja, tiszteletes úr, maga szerint mikor valósul meg Krisztus Urunk szándéka, hogy egy nyáj és egy pásztor legyen?« A lelkész azt válaszolta: »Jóska bácsi, majd ott fönt!« Erre a Jóska bácsi azt mondta: »Tudja, tiszteletes úr, akkor én itt lent nem bohóckodok.« Vette a kabátját, és hazament.

Én úgy gondolom a Jóska bácsi szavai alapján, ha a most megtartott ökumenikus imahetünk nem ér véget vasárnap estével, hanem tetteinkben tovább folytatódik az év minden napján, csak akkor vesszük észre az idők jeleit, s csak akkor segítjük elő a Szentlélek egységet teremtő törekvését az új évezred küszöbén.”

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Bagó Barbara, Fehér Józsefné 

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő
Útravaló – 2019. február 18.

Útravaló – 2019. február 18.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 19.

Mai evangélium – 2019. február 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,14–21

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle