Nagyböjti családos lelkinapot tartottak Veszprémben

2018. március 5. hétfő 19:13

Hogy léphetünk túl útkereséseinken, életszakaszváltásainkon? Ilyen és hasonló kérdésekre próbált útmutatást adni a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodája által szervezett idei családos lelkinap előadása március 3-án Veszprémben, a Padányi Katolikus Iskolában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmise főcelebránsa Márfi Gyula veszprémi érsek volt, Fodor János, a főegyházmegye családreferens papja koncelebrált. A főpásztor szentbeszédben a tékozló fiú hazatérése kapcsán elmondta, hogy sok fiatal nem értékeli, amit a szüleitől vagy az államtól kap. Sokan tanulmányaik után rögtön külföldre mennek a nagyobb fizetés reményében, semmit nem adnak vissza az országnak, nem ismerik a hála érzését, nem akarnak idehaza dolgozni és tenni a jót.

A tékozló fiú evangéliumi története ma is aktuális. Rabul ejt minket a játék-, az okostelefon-, az internet-, a munka- vagy más szenvedély. Szenvedélyeink rabságában tudunk olyan mélyre jutni, hogy már semmi sem okoz örömet. Mert a bűn elvakítja és nyomorba dönti az embert. De ahogy a bibliai példa is mutatja, nyitva áll előttünk a lehetőség a megtérésre, hogy újból rátaláljunk a jó útra. Kérdés, hogy tudunk-e bocsánatot kérni. Szüleinktől, barátainktól, a Mennyei Atyától. Ahogy a tékozló fiú irgalmas apja szeretettel fogadta elveszettnek hitt fiát, olyan szeretettel vár minket, eltévelyedetteket is az Atyaisten.

Darnai János atya, az iskola lelkiigazgatója is jelen volt a programon, a nagyböjti készület részeként lehetőséget adott a családoknak a szentgyónásra.

A szentmisét követően Magyar Lóránt mentálhigiénés szakember, diakónus elakadásainkról, életszakasz-váltásainkról, útkereséseinkről beszélt. Életünkben számtalan rossz döntést hozunk, mert lehet, hogy akkor és ott éppen az tűnik jónak. Falnak megyünk. Eltévedünk. De hol az utunk? Mi a Teremtő akarata? Van úgy, hogy jó úton járunk, csak az irány rossz. Magyar Lóránt részletesen beszélt a japán Okinava szigetén élők életfilozófiájáról. A földön itt él a legtöbb százévesnél idősebb ember.

A boldog és hosszú élet japán titkának lényege, hogy megtaláljuk életcélunkat. Ehhez a következő kérdéseket kell feltennünk magunknak: Mi lelkesít, mit szeretünk csinálni? Miben vagyunk tehetségesek, milyen talentumokat kaptunk a Jóistentől? Mire van szüksége a világnak belőlünk, mit igényelnek a körülöttünk élők? Mit honorálnának mások? Életünk rendeltetése e kérdésekre választ találni. A mi feladatunk, hogy csiszoljuk gyémántjainkat, melyeket tehetségekként kaptunk, és csendben várjunk. Az időzítést bízzuk a Jóistenre. Magyar Lóránt úgy építette föl előadását, hogy az egyúttal egybecsengett a családpasztoráció idei jelmondatával: „Közeledjünk Krisztushoz, és Ő utat mutat!”

Amíg a felnőttek az életük értelmét fejtegető kérdésekre keresték válaszaikat, addig a gyermekek érdekes és játékos foglalkozásokon vehettek részt.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő