Nyíregyházán rendezik a fiatal kutatók és doktoranduszok idei nemzetközi teológuskonferenciáját

2019. február 5., kedd | 12:29

A Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) Hittudományi Osztálya kilencedszer rendezi meg a Fiatal Kutatók és Doktoranduszok Nemzetközi Teológuskonferenciáját, ezúttal a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán, március 1. és 3. között.

A tekintélyes múltra visszatekintő szimpózium bemutatkozási lehetőséget nyújt azoknak a PhD-hallgatóknak és fiatal kutatóknak, akik arra tették fel tudományos pályájukat, hogy a lehető legkülönfélébb aspektusokból tanulmányozzák a hit misztériumát.

Az idei konferenciát olyan neves oktatók, kutatók előadásai vezetik fel, akik maguk is fontosnak tartják az utánpótlás kinevelését, a fiatal kutatók előrehaladását a teológia és a hozzá kapcsolódó tudományok területén. A rendezvény első vendég előadója, Patsch Ferenc, a Pápai Gergely Egyetem oktatója és a Fundamentális Teológiai Tanszék vezetője így vélekedik arról, hogy milyen szerepet tölt be a fiatal kutatói nemzedék a 21. századi Magyarországon a teológia művelésében: „S hogy mi a helyzet otthon, Magyarországon? Nos, erről érdemben nem mernék nyilatkozni. De az a benyomásom, hogy Közép-Kelet Európában, például német nyelvterületen a teológia válságos időket él: alig néhány évtized alatt gyakorlatilag súlytalanná vált, kiszorult a szekuláris nyilvánosság szférájából. S hogy mi a mi teendőnk? Nehéz kérdés: ha van megújulás – márpedig itthon is, külföldön is élnek érzékeny és szorgalmas, elkötelezett és imádságos, gondolkodó és hívő keresztények –, az csakis a fiatal teológusgenerációtól várható.”

A Frankfurtban élő Csiszár Klára az Institut für Weltkirche und Mission tudományos munkatársa, a Ruhr-Universität Bochum oktatója, emellett a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen a Római Katolikus Teológia Kar Vallás, kultúra, társadalom Doktori Iskolájának törzstagja így felelt erre a kérdésre: „Az új teológus generáció szerintem sokkal inkább hivatásának fogja tekinteni az Egyház világ felé való odafordulásának kutatását. Azt a bizonyos ad extra egyházat fogják erősíteni. Úgy gondolom, hogy ők koncentráltabb erővel, remélhetőleg talán szabadabban és bátrabban tudnak majd odafigyelni a »világ dolgainak« teológiai reflexiójára, azokra a kérdésekre, melyeket a világ tesz fel a 21. században az Egyháznak, s melyre az Egyház – ha a II. vatikáni zsinat logikáját követi, és ad extra (kifelé) akarja jelenvalóvá tenni Isten szeretetét – válaszokat kell hogy keressen.”

A konferencia utolsó főelőadója, Nagypál Szabolcs, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a Jog- és Társadalomelméleti Tanszék adjunktusa, illetve a Vallásközi Párbeszéd Társaságának társelnöke így vélekedik a fiatal teológusgeneráció századunkban betöltött szerepéről: „A fiatal nemzedék tartósan nagy előnye, hogy rajta tartja kezét a kor ütőerén, és jobban érzékeli annak ütemét. A kortárs teológiát mindig nemzedékek közötti együttműködésben érdemes művelni, a lehetőségek szerint úgy, hogy a végén kijöjjön a közösségi összhangzat. További előnye a fiatal felnőtt korosztálynak, (...) hogy tagjai már rendelkeznek a kívánatos műveltség és fölkészültség alapjaival, ugyanakkor nem kötik még olyan szorosan érdekszövedékek, nem ragaszkodnak olyan határozottan már kitaposott utakhoz. A fiatal ember elégedetlen, reményekkel teli, az élet szőnyegjét még szemből nézi, és nem a fonákjáról, tele van merészséggel, jó értelemben vett pimaszsággal, kezdeményezőkészséggel. E tulajdonságait csatasorba állítva kell például a múlt évezred utolsó évtizedében született fiatal tudósoknak határozottan elköteleződniük a vallási közösségük mellett (a korszellemmel szembeszállva) és fölvállalni vallásos teológusként a kor nagy sorskérdéseit.”

Forrás: Földvári Katalin/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

2019. április 23., kedd