Nyugaton rendezik meg február elején a KELET-et

2016. december 27. kedd 18:00

2017. február 3. és 5. között Szombathely ad otthont a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozójának, a KELET-nek. A főszervezővel, a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség vezetőjével, Németh Norberttel Molnár Péter beszélgetett.

Még nincs tíz éve, hogy elindult az egyetemi lelkészségek rendszeres találkozója. Az azonban már az első alkalommal kiderült, óriási az igény a személyes párbeszédre, az élmények, tapasztalatok megosztására, jó gyakorlatok átvételére. Az egyébként szintén fiatal Szombathelyi Egyetemi Lelkészség vállalta a feladatot, hogy 2017-ben otthont ad a programnak.

– Először talán érdemes tisztázni azt, hogy mit is jelent az egyetemi lelkészség és a szakkollégiumi rendszer a Katolikus Egyház számára. Miben nyújt mást, többet egy szakkollégium, mint az egyszerű lakóhelyként működő kollégiumok?

– Az egyetemi lelkészek között tevékenykedve hamar megértettem, hogy azok a lelkészségek virágoznak, ahol a lelkészségek mögött vannak élő közösségek, vagyis katolikus kollégiumok, szakkollégiumok. 2011-ben kezdte meg működését az egyetemi lelkészségünk itt, Szombathelyen.

Egy kis lelkészségi irodából indultunk, de a Gondviselés ajándékának és az egyetemisták nyitottságának köszönhetően megérkeztünk a Savaria Egyetemi Központ legnagyobb termeibe nyilvános előadás-sorozatokkal, melyeket szemeszterről szemeszterre a lelkészségünk szervez. Öt éve kezdtük el a keresztény világnézetről szóló kurzusok oktatását az egyetem tanulmányi rendjébe beépítve.

A nagyobb ünnepek előtt a bohócdoktor program keretében ellátogatunk a kórházak gyermekosztályaira a fiatalokkal, emellett a szociális otthonokban élőkhöz is elvisszük a lelkészség életét, sőt már két éve a Szombathelyi Adventnek is aktív részesei vagyunk betlehemes játékunkkal a város főterén. 2012 augusztusában rendeztük meg első alkalommal a keresztény gólyatáborunkat, ahol megtaláltuk a kulturált szórakozás és az új akadémiai évre történő lelki felkészülés harmóniáját. Jelen vagyunk az országos ifjúsági rendezvényeken, és az ifjúsági világtalálkozóra is eljutottak többen közösségünkből.

Az egyetem termékeny talajnak bizonyult, éppen ezért a Szombathelyi Egyházmegye 2012 júliusában megalapította a II. János Pálról, a fiatalok pápájáról elnevezett szakkollégiumát, az értékteremtés műhelyeként. A volt püspöki sörházból átalakított és teljesen felújított épületben komfortos, bentlakásos otthont biztosítunk olyan egyetemistáknak, akik az egyetemi oktatással párhuzamosan a szakkollégiumban külön kreditált kurzusokat hallgatnak, megkapva azt a keresztény perspektívát, amelyből rálátnak saját és mások szerepére is a társadalomban, megtapasztalják a csapatmunka örömeit és hitükben is gazdagodnak.

– 2009-ben rendezték meg az egyetemi lelkészségek első találkozóját. Milyen apropóból hívták életre?

– A találkozó ötlete a 2008-as Pasztorációs Konferencián, Tihanyban született meg. A „PasztKonf” a Kárpát-medence egyetemi lelkészeinek és munkatársaiknak közös fóruma, melyre évenként egyszer, húsvét után kerül sor. Célja, hogy az egyetemi pasztorációra minden évben egy átfogó, közös terv alakuljon ki, elősegítve az együttműködést. Azonban a tihanyi alkalom résztvevői ismét szembesültek ennek egyik legnagyobb akadályával, mégpedig azzal, hogy a közösségek alig ismerik egymást. Így az ott egybegyűltek egy, a konferenciához hasonló programot akartak létrehozni, amelyen nemcsak a közösségek vezetői, hanem a többi tag is találkozhat, információt szerezhet az egyetemi csoportok és az ifjúság aktualitásairól, a sikeres kezdeményezésekről. Ezen elképzelések alapján látott napvilágot egy farsangi bál gondolata, amelyen az egész Kárpát-medence magyar fiataljai összegyűlnek. Azonban a jóból sosem elég, ezért a bál hamar összefonódott egy hétvégével, és már létre is jött a KELET, amelyet első alkalommal a Szegedi Egyetemi Lelkészség valósított meg 2009 februárjában.

– Az elmúlt évek mennyire igazolják a találkozók sikerességét, hasznosságát?

– Már öt alkalommal volt lehetőségem részt venni KELET-en, ezek a találkozók mindig feltöltöttek lelkileg és ötletek, tervek szempontjából is gazdagítottak. Soha nem egyedül érkeztem ezekre a találkozókra, hiszen egy ilyen találkozó gazdagságából „szólóban” nem lehet meríteni, csak közösségben. Nyitott és lelkes csapattal vettem részt a találkozókon, így tudtunk felnőni ahhoz a kihíváshoz, hogy 2017-ben – az előttünk szervezett nagyszerű találkozók és a csúcsélménynek számító szegedi találkozó után – mi magunk is vállalkozzunk arra, hogy vendégül lássuk a Kárpát-medence egyetemistáit és a lelkészségek közösségeit.

– Mióta és mivel készülnek a szombathelyi KELET 2017-re, milyen programokkal szólítják meg a résztvevőket?

– Szeptember óta készülünk, a program összeállt, az előadók igent mondtak és a fogadásra készen állunk! A programok összeállításban a fő szempont az volt, hogy a téli vizsgaidőszak után és a tavaszi szemeszter kezdete előtt mindenekelőtt a lelki feltöltődést biztosítsuk a résztvevőknek az imaalkalmakkal, a liturgiával, az előadásokkal, az csoportos beszélgetésekkel, valamint az aktív kikapcsolódást is garantáljuk a kulturált szórakozással, vagyis a farsangi bállal és számos sportlehetőséggel, közös játékkal.

Velünk lesznek előadóként Beer Miklós püspök atya, Hodász András atya és még sokan mások. Tudjuk, hogy Szombathely nem az ország közepe földrajzi értelemben, de pár napra mi mégis centrummá kívánjuk tenni, és ehhez kellenek azok az egyetemisták és lelkészeik, akik Szombathely városát választják február első hétvégéjén úti céljukként.

A szombathelyi szervező csapat tagjai a KELET-ről...

„A KELET az összetartozás, valahová tartozás élményét jelenti számomra. Lelkiekben megerősít az az egyetemistákból álló közeg, akikkel ilyenkor találkozunk. Ismerkedésre és kikapcsolódásra is kiváló lehetőség a találkozó. Az egész szakkollégium beleadja azt, amije van: időt, energiát, kreativitást és lelkesedést, hogy valami igazán maradandót adhassunk minden résztvevőnek.” (Teleki Blanka)

„A fiatalos, bensőséges hangulat feltöltődést nyújt a tavaszi szemeszter előtt. Közösségben lehetek egyszerre Krisztussal és sok-sok fiatallal egy egész hétvégén keresztül.” (Pongrácz Benedek)

– Hogyan lehet jelentkezni a találkozóra?

– Nagyon várjuk a lelkészségek tagjait, a lelkészeket, az egyetemistákat és főiskolásokat, hogy a farsangi időben egy üdítő hétvégét töltsünk együtt a nyugati KELET-en, a vasi megyeszékhelyen.

Jelentkezni a KELET honlapjának online felületén lehetséges január 20-ig. A KELET Facebook-oldalán és honlapján megtalálható minden tudnivaló, részletes program, információ, és ezek meg is oszthatók.

A KELET 2017 tervezett programjairól ESEMÉNYNAPTÁRUNKBAN tájékozódhatnak.

Forrás és fotó: kelet.egylelk.com

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-ujsagiroknak-eleg-kizsakmanyolasbol-segiteni-kell-az-afrikaiakat-fejlodni
Ferenc pápa az újságíróknak: Elég a kizsákmányolásból, segíteni kell az afrikaiakat fejlődni!

Június 21-én este, a genfi egynapos látogatása végén, a Szentatya ismét válaszolt a repülőn vele utazó újságírók kérdéseire.

22:05
papszentelesre-varva-vagy-az-emberek-szolgalatara
Papszentelésre várva – Vágy az emberek szolgálatára

Kisiván Csabát, a Kaposvári Egyházmegye diakónusát június 23-án szenteli áldozópappá Varga László megyéspüspök. Dobai Barna Ottót ugyanezen a napon szenteli áldozópappá Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

19:59