Ökumenikus imaóra a veszprémi Regina Mundi-templomban

2018. február 1. csütörtök 15:10

A Krisztus-hívők egységéért meghirdetett imahét negyedik napján, január 24-én a Regina Mundi-templomban gyűltek össze a különböző felekezetek képviselői.

A jelenlévőket a házigazda, Stadler László Dezső plébános köszöntötte.

A Szentlélek segítségül hívása után Laposa Norbert plébániai kormányzó, Niederhoffer Zoltán református lelkész, valamint Csermely András diakónus olvasták fel Isten igéjét: az olvasmányokat Izajás próféta könyvéből (Iz 9,2–7a) – „Uralma növekedésének és a békének nem lesz vége…” – és a Jelenések könyvéből (Jel 7,13–17) – „…Isten letöröl szemükről minden könnyet” –, az evangéliumot pedig Szent János könyvéből (Jn 14,25–27) – „Békességet hagyok nektek…”.

Igehirdetésének kezdetén Isó Zoltán evangélikus lelkész arról beszélt, hogy az ember uralkodni akar a másikon; fegyveres, gazdasági, szellemi vagy kulturális harcot folytat ellene, ha az övétől eltérő véleményen van. Mindenhatónak képzeli magát, nem veszi észre, hogy beteg, bűnben él – így reménytelen az állapota. Azt hiszi, a tudás, az értelem fényében él, holott áthatolhatatlan sötétségben botorkál, az örök halál felé halad. A keresztény Egyház is beteg, sok helyen; a világ elvárásainak akar megfelelni, nem Isten igazságának.

Izajás próféta szerint az ember sötétségben él, de Isten nem akarta ebben az állapotában hagyni, hanem örömhírt hozott a földre. Fényt hozott az életébe, ám ő e fényt a bűn miatt nem képes meglátni – hangzott el az evangélikus lelkész tanításában.

Isten olyan módon jelent meg a földön, amire az emberi értelem nem számított: szegényen és kiszolgáltatottan. Az ember érzékei nem tudják befogadni Istent, csak a szívével tudja látni, ha él benne a hit. Az Izajás próféta által megjövendölt Gyermek hozza el a fényt, a reményt és a gyógyulást az ember számára. Hordoz minket, viseli fájdalmainkat, gondjainkat; az élete árán szabadít meg minket bűneinktől. A halált legyőzve megszerzi nekünk az örök élet fényességét – fogalmazott Isó Zoltán. – A megszületett Gyermeknek megvan mindehhez az ereje, és csak neki van ereje hozzá. Megtart minket a hitben, hogy testvérként keresztény életet éljünk, s majd ha kilépünk e világból, az örök élet valóságába kerüljünk. Eljött közénk, hogy érezhessük; tapintható közelségben van köztünk, evangéliumában hallhatóan. Szent testének és vérének vételével közvetlen, élő kapcsolatban van velünk. Bűnbocsátó kegyelmével békét teremt lelkünkben. Van gyógyulás a bűn betegségéből, van szabadulás a halál hatalmából. Az egész világnak Krisztusra van szüksége, mert ő hoz gyógyulást és reményt, hogy általa megtisztulva, az ő igazságában, mint az ő népe, vele élhessünk.

Az ökumenikus imaóra Márfi Gyula érsek, Niederhoffer Zoltán református lelkész és Isó Dorottya evangélikus lelkész áldásával ért véget.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Demény Anna

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda