Ökumenikus imaóra a veszprémi Regina Mundi-templomban

2018. február 1. csütörtök, 15:10

A Krisztus-hívők egységéért meghirdetett imahét negyedik napján, január 24-én a Regina Mundi-templomban gyűltek össze a különböző felekezetek képviselői.

A jelenlévőket a házigazda, Stadler László Dezső plébános köszöntötte.

A Szentlélek segítségül hívása után Laposa Norbert plébániai kormányzó, Niederhoffer Zoltán református lelkész, valamint Csermely András diakónus olvasták fel Isten igéjét: az olvasmányokat Izajás próféta könyvéből (Iz 9,2–7a) – „Uralma növekedésének és a békének nem lesz vége…” – és a Jelenések könyvéből (Jel 7,13–17) – „…Isten letöröl szemükről minden könnyet” –, az evangéliumot pedig Szent János könyvéből (Jn 14,25–27) – „Békességet hagyok nektek…”.

Igehirdetésének kezdetén Isó Zoltán evangélikus lelkész arról beszélt, hogy az ember uralkodni akar a másikon; fegyveres, gazdasági, szellemi vagy kulturális harcot folytat ellene, ha az övétől eltérő véleményen van. Mindenhatónak képzeli magát, nem veszi észre, hogy beteg, bűnben él – így reménytelen az állapota. Azt hiszi, a tudás, az értelem fényében él, holott áthatolhatatlan sötétségben botorkál, az örök halál felé halad. A keresztény Egyház is beteg, sok helyen; a világ elvárásainak akar megfelelni, nem Isten igazságának.

Izajás próféta szerint az ember sötétségben él, de Isten nem akarta ebben az állapotában hagyni, hanem örömhírt hozott a földre. Fényt hozott az életébe, ám ő e fényt a bűn miatt nem képes meglátni – hangzott el az evangélikus lelkész tanításában.

Isten olyan módon jelent meg a földön, amire az emberi értelem nem számított: szegényen és kiszolgáltatottan. Az ember érzékei nem tudják befogadni Istent, csak a szívével tudja látni, ha él benne a hit. Az Izajás próféta által megjövendölt Gyermek hozza el a fényt, a reményt és a gyógyulást az ember számára. Hordoz minket, viseli fájdalmainkat, gondjainkat; az élete árán szabadít meg minket bűneinktől. A halált legyőzve megszerzi nekünk az örök élet fényességét – fogalmazott Isó Zoltán. – A megszületett Gyermeknek megvan mindehhez az ereje, és csak neki van ereje hozzá. Megtart minket a hitben, hogy testvérként keresztény életet éljünk, s majd ha kilépünk e világból, az örök élet valóságába kerüljünk. Eljött közénk, hogy érezhessük; tapintható közelségben van köztünk, evangéliumában hallhatóan. Szent testének és vérének vételével közvetlen, élő kapcsolatban van velünk. Bűnbocsátó kegyelmével békét teremt lelkünkben. Van gyógyulás a bűn betegségéből, van szabadulás a halál hatalmából. Az egész világnak Krisztusra van szüksége, mert ő hoz gyógyulást és reményt, hogy általa megtisztulva, az ő igazságában, mint az ő népe, vele élhessünk.

Az ökumenikus imaóra Márfi Gyula érsek, Niederhoffer Zoltán református lelkész és Isó Dorottya evangélikus lelkész áldásával ért véget.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Demény Anna

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda