Ötéves a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény

2019. január 2., szerda | 14:05

A tolcsvai központú Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény 2014. január 1-jén került egyházmegyei fenntartásba. Az árvagondozó szent tiszteletének emléknapját évről évre együtt ünneplik meg az intézményhez tartozók. Az elmúlt öt esztendőért adtak hálát az év első napján Tolcsván.

Január elsején délelőtt a tolcsvai görögkatolikus templomban hálaadó Szent Liturgián vettek részt a tizenegy lakásotthon dolgozói és lakói, valamint nevelőszülők és gondozottak. A liturgiát Tyukodi Attila atya vezette; homíliát mondott Orosz Atanáz püspök.

A főpásztor a napi evangéliumi szakaszra irányította a hallgatóság figyelmét: »Íme, a szolgám, akit választottam, (…) Nem vitázik, és nem kiált, senki sem hallja a tereken a hangját. A megroppant nádszálat nem töri össze, a pislákoló mécsbelet nem oltja el« (Mt 12,18). A Jézus szelídségével tevékenykedő Szent Zotikosz példával szolgál mindennapjainkhoz – mondta Orosz Atanáz.

Az ünnepség a Mikro-térségi Integrált Szolgáltató Központban folytatódott, ahol Ivancsóné Hajas Ágnes az átadás előtt álló Szent Tekla anyás csecsemőotthonról, tervezett működéséről tartott ismertetőt. A gyerekek műsorral örvendeztették meg a jelenlévőket.

A gyermekvédelemben dolgozók munkájának elismerésére igazgatói és püspöki dicséreteket adtak át, továbbá az Árvagondozó Szent Zotikosz-díjat, amelyben idén Koscsó Miklósné nevelőszülői tanácsadó részesült. A kitüntetett gyermekek között eltöltött harminchét éves pályafutását általános iskolában kezdte; a gyermekvédelem felé 2010-ben fordult – először mint család- és utógondozó, majd mint gyermekfelügyelő, később mint nevelőszülői tanácsadó. Jelenleg tizenöt nevelőcsaládban segíti, kíséri figyelemmel a több mint harmincöt gyermek sorsának alakulását.

Lelkiismeretes, gyakorlatias, gyermekekhez, munkatársaihoz való viszonyát a szereteten alapuló elfogadó, támogató magatartás jellemzi. Megbízható tanácsadó, aki a feladatok vállalásában is példát mutat. Hitéből fakadóan fontos feladatának tekinti a keresztény életszemlélet megismertetését, a görögkatolikus vallás gyakorlását. Igazi gyermekvédő. Nem munkának, hanem szép szolgálatnak tekinti a gyermekekért végzett tevékenységet, melyet kitartóan végzett és végez. Munkája példaértékű – hangzott el a laudációban.

Az ünnepi esemény végén – a gyermekek legnagyobb örömére – felvágták az évfordulóra készült hatalmas születésnapi tortát.

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Fotó: Miskolci Egyházmegye; Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
megnyitja-kapuit-gyori-puspokvar-palotaszarnya
Megnyitja kapuit a győri Püspökvár palotaszárnya

Aki szívesen járna Boldog Apor Vilmos püspök és Szent II. János Pál pápa nyomában, érdemes ellátogatnia a győri Káptalandombra. Március 21-től újabb terek nyílnak meg: az érdeklődők minden csütörtökön csoportos vezetéssel betekintést nyerhetnek a Püspökvár palotaszárnyába és a kertbe is.

15:41
szetmallo-hangerdo-nuncius-latogatasa-pannonhalman-szent-benedek-tavaszi-unnepen
Szétmálló hangerdő – A nuncius látogatása Pannonhalmán Szent Benedek tavaszi ünnepén

Szent Benedek tavaszi ünnepét Pannonhalmán, Michael August Blume apostoli nunciussal és a szerzetesi közösséggel együtt misével és utána a „Csend” kiállítás megnyitójával ültük meg március 21-én.

12:44